Prostota i zarazem bogactwo przepisów kuchni z Włoch zachęcają do próbowania swoich sił we włoskim gotowaniu. Szybko okaże się jednak, że do stworzenia prawdziwie śródziemnomorskich specjałów potrzeba nie tyle dokładnego dozowania produktów, co ich doskonałej jakości. Ser „w stylu włoskim” z żadnej pizzy nie zrobi gwiazdy towarzyskiego wieczoru. Za to degustacja pokrojonego w małe kostki twardego parmigiano reggiano o intensywnym smaku będzie powracającym tematem podczas kolejnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Oryginalne włoskie produkty
Na szczęście dzisiaj już nie trzeba się specjalnie natrudzić, by kupić autentyczne włoskie produkty i przygotować prawdziwą ucztę all’italiana na jakiejkolwiek szerokości geograficznej, nie tylko w bliskim sąsiedztwie Włoch. Świetnie zaopatrzone internetowe sklepy z włoską żywnością są też w Polsce, zachęcając do wplatania w nasze codzienne kulinaria szczypty włoskiej gastronomii oraz włoskiego stylu życia. Bo we Włoszech, wiadomo, kultura jedzenia ma ścisły związek ze spędzaniem czasu z przyjaciółmi i długimi rozmowami towarzyskimi, oczywiście nie tylko o kuchni.
Maveat – importer włoskich produktów spożywczych
Zanim dobrze się ugotuje, trzeba jednak dobrze kupić, stawiając na autentyczne włoskie smaki i jak najlepszą jakość produktów. Szeroką gamę oferty kulinarnej Made in Italy zapewnia Maveat – jeden z liderów wśród supermarketów internetowych z włoskimi produktami w Polsce.
Firma została założona w 1998 r. i od ponad dwudziestu lat promuje najlepszą żywność z Włoch. Prowadzona kobiecą ręką, przyjęła filozofię dzielenia się z klientami tym co najwartościowsze, z czego uczyniła też główną misję swojego internetowego sklepu.
Maveat pochodzi z położonej w północnej części Włoch Piacenzy, gdzie dobra, zakorzeniona w tradycji kuchnia to codzienność, a nie przypadający od święta wyjątek. Miejscowość leży w regionie Emilia Romania, w tzw. Dolinie żywności (Food Valley), gdzie wytwarzane są najsłynniejsze specjały kuchni włoskiej. Pochodzą stąd: ser parmigiano reggiano, szynka parmeńska (prosciutto di Parma), ocet balsamiczny z Modeny, bolońska mortadella czy piadina romagnola – każdy z tych produktów jest synonimem jakości i doskonałości kulinarnych Made in Italy. I każdy z nich jest dostępny wśród szerokiej oferty żywności z Włoch w sklepie internetowym Maveat.
Firma obsługuje przede wszystkim hurtowników oraz restauracje na całym świecie i tylko nad Wisłą dociera do klienta indywidualnego. Tym niemniej w najbliższych planach ma też ekspansję na rynki detaliczne w innych krajach, korzystając z coraz bardziej popularnego trendu internetowych zakupów spożywczych. Zamawiane przez amatorów kuchni śródziemnomorskiej oryginalne włoskie przysmaki, docierają do domu klienta w odpowiednio przystosowanych, ekologicznych opakowaniach, nie tracąc swoich podstawowych walorów, świeżości oraz wysokiej jakości. Przy czym w ofercie Maveat znajdują się wyłącznie produkty od wyselekcjonowanych, czasami też niszowych, lokalnych producentów, którzy nie prowadzą dystrybucji na szeroką skalę, kultywując sprzedaż detaliczną. Dobrze znane pochodzenie oraz gwarancja autentyczności oferowanych artykułów żywnościowych to znak rozpoznawczy supermarketu internetowego Maveat. Firma dba też o to, by razem z eksportem włoskich kulinariów, dzielić się z klientami również historią i tradycjami terenów, z których pochodzą produkty.
Włoski twardy ser
Maveat specjalizuje się w sprzedaży tradycyjnych włoskich serów i to ich bogata oferta jest oczkiem w głowie właścicielki sklepu. Na tyle, że firma posiada nawet własny punkt ich pakowania, w którym porcjowane są kupowane przez klientów sery. Parmigiano reggiano, grana padano i retinato to tylko niektóre z najbardziej znanych, szlachetnych propozycji włoskich serów twardych dostępnych w supermarkecie online.
Parmigiano reggiano
Pierwszy z nich – wyrabiany z mleka krowiego – nazywany jest powszechnie królem serów i może pochwalić się długą, bo prawie tysiącletnią historią. Wymyślony po raz pierwszy przez mnichów benedyktynów i cystersów, jest produkowany tradycyjnie na niewielkim obszarze – tylko w pięciu prowincjach regionu Emilia-Romania. Zanim trafi do konsumenta, leżakuje w solance ok. 20–25 dni i dojrzewa w zależności od rodzaju od 12 do 36 miesięcy, co sprawia że może być potem długo przechowywany bez obawy, że ulegnie zepsuciu. Parmigiano Reggiano jest suchy, twardy, i ma wyrazisty smak – raz zaserwowany, już zawsze będzie towarzyszyć domowym ucztom kulinarnym we włoskim stylu. Oczywiście król nigdy nie jest jeden i jak przy innych włoskich produktach także wśród producentów serów jest silna rywalizacja.
Grana padano
Największym konkurentem parmigiano reggiano jest wytwarzany również na północy kraju grana padano. Oba słynne sery posiadają własne konsorcja, które chronią ich produkcję i czuwają nad odpowiednią dystrybucją. Członkowie każdego z konsorcjów angażują się mocno w promocję i prowadzą działania marketingowe mające na celu rozpowszechnianie prawidłowych informacji o tych sztandarowych włoskich artykułach spożywczych. Podobnie jak parmigiano reggiano, również grana padano należy do serów dojrzewających, twardych, podpuszczkowych, czyli tych, do których dodawany jest enzym trawienny, koagulujący tłuszcz oraz białko zawarte w mleku. Twardy, o granulowanej konsystencji i zauważalnych pęknięciach, grana padano jest poddawany bardzo wnikliwej kontroli w wysoko wyspecjalizowanym procesie jego wytwarzania. By uzyskać oficjalną chronioną markę Grana Padano DOP, ser musi spełniać określone wymagania i również po zakończeniu fazy produkcji obowiązują go ustalone regulaminem procedury. Na początku leżakowanie w izolowanych pomieszczeniach od 9 do 20 miesięcy, następnie obracanie i czyszczenie kręgów sera, a przed wysłaniem do konsumenta sprawdzenie ich jakości przy użyciu tradycyjnych narzędzi takich jak: młotek, igła i sonda.
Retinato
Potężne kręgi grana padano, które nie spełniają warunków uzyskania nazwy doskonałości DOP pokrywane są na skórze znakami „x”, tak by zatuszować wytłoczoną wcześniej nazwę. W ten intrygujący sposób powstaje odmiana twardego sera zwana – retinato – od włoskiego słowa rete (sieć), które odnosi się do powstałej dookoła kręgu sera siatki znaków „x”.
Pecorino
Oprócz najbardziej popularnych serów, w ofercie Maveat znajdują się też te nieco mniej znane – tym niemniej o równie bogatej, antycznej historii i tradycji jak chociażby wytwarzany z mleka owczego pecorino. Charakteryzuje się on ostrą nutą smakową i zapachową, tym bardziej zauważalną im dojrzalszy jest ser. Nowością w ofercie sklepu są natomiast serki wegańskie Mozzarisella. Również w tym przypadku to wysokiej jakości produkt niszowy, wytwarzany w specjalnym procesie produkcji, opartym na kiełkowaniu starannie wyselekcjonowanych i zarazem najlepszych gatunkowo ziaren pożywnego brązowego ryżu. Ta propozycja pokazuje, że firma Maveat docenia nie tylko powszechnie znane klasyczne produkty, ale proponuje swoim klientom także innowacyjne artykuły żywnościowe, stawiając zawsze na ich wysoką jakość i selektywność.
Produkty kuchni włoskiej na wyciągnięcie ręki
Chociaż w przypadku supermarketu internetowego trzeba raczej powiedzieć – w zasięgu jednego kliknięcia. Miłośników włoskiej kultury kulinarnej nie trzeba zapewniać o unikatowych walorach oryginalnych włoskich produktów spożywczych, które oferuje Maveat.
Dla tych, którzy do tej pory nie bardzo wiedzieli, gdzie się zaopatrzyć w autentyczną włoską żywność, internetowy supermarket to idealne rozwiązanie – czynny 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę, z wygodną dostawą do domu. W ofercie sklepu Maveat jest szeroka gama włoskiej żywności wytwarzanej zgodnie z najlepszymi tradycjami.
W internetowej piekarni są przekąski bez których nie obejdzie się żaden aperitif, takie jak np. taralli o wielu ciekawych smakach czy grube, chrupiące paluszki grissini, można się tam zaopatrzyć też w spody do pizzy czy np. włoską mąkę. Wybór makaronów, oprócz świeżych i suchych, zawiera także propozycje bezglutenowe i ekologiczne.
Również spiżarnia zapachnie prawdziwą włoskością po wizycie w sklepie Maveat: kawy, konserwy, oliwy, ocet, wyroby z trufli, gotowe już sosy czy typowe włoskie słodycze, to tylko niektóre z dostępnych artykułów spożywczych.
Oczywiście trudno myśleć o prawdziwej włoskiej uczcie bez słynnych wędlin z Półwyspu Apenińskiego – np. typowej szynki parmeńskiej. Prosciutto di Parma – jak brzmi jej nazwa po włosku –to rodzaj surowej podsuszanej szynki dojrzewającej o wyjątkowym, lekko słodkawym smaku. Produkowana zgodnie z rygorystycznym regulaminem, tylko w prowincji Parmy, jest wytwarzana z całych udźców wieprzowych, zawiera niewiele soli i jest niskokaloryczna.
Na osłodę jesiennych i zimowych dni, warto też mieć pod ręką włoskie przetwory: dżemy, marmolady czy konfitury, których piękny zapach zawiedzie nas prosto do słonecznych sycylijskich miast i wiosek. Zamknięte w słoikach smaki i kolory południa Włoch to kolejna odsłona bogatego asortymentu w Maveat. By poznać całą dostępną aktualnie ofertę, zapraszamy do odwiedzenia Sklep – Maveat Polska .