Włoski makaron z roślin strączkowych staje się w ostatnich latach coraz bardziej popularny ze względu na wysoką zawartość białka i wszechstronność w kuchni. Oprócz białka i włókien posiada węglowodany idealne dla osób z celiakią, ponieważ jest bezglutenowy. Makaron z roślin strączkowych jest doskonały nie tylko dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ale dla każdego, kto chce zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego w swojej codziennej diecie.

Tomitaly – pasja do włoskiej jakości

 
Za produktami spożywczymi tej firmy kryje się długa historia pasji do jakości. Firma Tomitaly narodziła się z doświadczenia zdobytego przez lata pracy w łańcuchu rolno-spożywczym produktów wysokiej jakości made in Italy. Dążą do doskonałości surowców produkowanych na włoskich polach i przetwarzanych w tym słonecznym kraju. Od wyboru najlepszych gruntów po selekcję najlepszych nasion, poprzez staranną uprawę, zbiór i obróbkę, aby zachować oryginalne wartości odżywcze i zagwarantować autentyczność. Tomitaly specjalizuje się  w poszukiwaniu żywności niszowej, produkowanej w krótkich i certyfikowanych łańcuchach dostaw, która najlepiej odzwierciedla wiele regionalnych smaków zachowując przy tym standardy jakości. Makaron wykonany z czerwonej soczewicy, grochu, ciecierzycy i fasoli to certyfikowane włoskie produkty BIO. Posiada około 350 kalorii na 100g, podobnie jak makaron pszenny, ale substancji energetycznych jest znacznie więcej: około 20% białek i 50% węglowodanów. Resztę stanowią głównie włókna.

Bezglutenowy makaron warzywny

Makaron strączkowy opracowany przez naukowców z Piacenzy to jedna z nowych granic naturalnej i niskokalorycznej, wegańskiej i bezglutenowej, niskowęglowodanowej, bogatej w białka i błonnik roślinny żywności ekologicznej. Jest odpowiedni dla diabetyków, celiakii, wegan, ale także dla sportowców czy osób uczulonych na gluten. Pomysłowy sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia roślin strączkowych. Zapewnia niski indeks glikemiczny i wolniejsze wchłanianie skrobi, dzięki czemu nadaje się do każdego rodzaju diety. Procentowa zawartość mąki z fasoli zwyczajnej w makaronie opracowanym przez Instytut Nauk Żywności i o Żywieniu Katolickiego Uniwersytetu w Piacenzy zapewnia niski indeks glikemiczny i wolniejsze wchłanianie skrobi, gwarantując doskonały smak i aromat oraz doskonałą odporność na gotowanie. Kolorowy, ekologiczny i wegański makaron na bazie mąki z ciecierzycy, grochu, czerwonej soczewicy i ryżu w zmiennych proporcjach, specjalnie opracowany dla osób nietolerujących glutenu. Zawiera właściwości trzech różnych roślin strączkowych w jednym produkcie:  

Makaron z soczewicy: odżywcze danie o wysokiej zawartości białka

Soczewica, doskonałe źródło białek roślinnych, przekształca się w wyśmienity makaron o bogatym smaku. Makaron z czerwonej soczewicy to odżywcza przyjemność dla całej rodziny, wzbogacająca posiłki w niezbędne aminokwasy i dobroczynny błonnik. Doświadcz dobroci soczewicy w nowym formacie, który potrafi połączyć włoską tradycję kulinarną z codziennym dobrym samopoczuciem. Ten wyjątkowy czerwony makaron zachwyci każdego konsumenta swoim wyjątkowym wyglądem i niezapomnianym smakiem. Czerwona soczewica jest bogata w błonnik i substancje przeciwutleniające, przeciwdziała działaniu wolnych rodników i ułatwia pracę jelit. Bogata w żelazo i cynk wzmacnia również układ odpornościowy.

Jeśli zjadasz mało roślin strączkowych, makaron może być świetną alternatywą na polubienie tej wyjątkowej rośliny i wzbogacenie twojego menu o nowe i zdrowe dania.

Makaron z soczewicy jest wytwarzany z mąki z soczewicy, która ma lekko ziemisty smak i nieco bardziej miękką konsystencję niż makaron pszenny. Makaron ten dobrze komponuje się z lekkimi sosami na bazie pomidorów lub pesto i może być stosowany w różnych daniach, takich jak sałatki, zupy i zimne półmiski.

Makaron z fasoli: rustykalny, oryginalny smak

Fasola to filar kuchni włoskiej, który łączy w sobie autentyczność, tradycję i treściwość dania, które korzystały z szczodrych wartości odżywczych tej rośliny przez całe pokolenia. Makaron wykonany z fasoli jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały, które oprócz żywienia zapewniają prawdziwe doznania kulinarne we włoskim stylu.

Makaron fasolowy to kolejna opcja białkowa dla każdego, kto chce zwiększyć spożycie protein w swojej diecie. Wytwarzany z mąki fasolowej, która ma lekko słodki smak i gładką konsystencję.

Organiczny i wegański makaron na bazie mąki fasolowej i ryżowej, opracowany specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.

Biała fasola jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza kwas foliowy. Obecne sole mineralne to fosfor, potas, żelazo i wapń. Ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.Pomaga kontrolować ciśnienie krwi.

Makaron ten dobrze komponuje się z sosami na bazie warzyw i serów, a szczególnie smakuje w sosie grzybowym czy zapiekany w piecu.

Makaron z ciecierzycy: niepowtarzalny smak al dente

Jeśli szukasz smacznej i pożywnej alternatywy dla tradycyjnego makaronu, makaron z ciecierzycy jest właśnie dla Ciebie. Ciecierzyca dzięki swojej kremowej konsystencji i aksamitnemu smakowi zamienia się w makaron, który potrafi podbić najbardziej wymagające podniebienia. Ciecierzyca jest bogata w błonnik i pomaga regulować pracę jelit. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega 3 jest ważnym sprzymierzeńcam układu sercowo-naczyniowego. Ponadto doskonale kontroluje ciśnienie krwi.

Makaron z ciecierzycy, który zawiera jeszcze mąkę ryżową (30%)  jest idealny dla osób cierpiących na celiakię, ze względu na brak glutenu i zawiera więcej białka niż węglowodanów.

Ma kilka właściwości: jest przeczyszczający, ponieważ jest bogatszy w błonnik, jest dobry dla zdrowia paznokci i wzmacnia je, a także dla kości i włosów dzięki zawartym w nim solom mineralnym.

Makaron z ciecierzycy jest odpowiedni dla diabetyków, ponieważ nie powoduje szczytów glikemii typowych po obiedzie a zawarte w niej białka sprawiają, że jest doskonałym pożywieniem nawet dla najmłodszych. Makaron ma lekko orzechowy smak i nieco twardszą konsystencję niż makaron pszenny. Pasta ta dobrze komponuje się z sosami na bazie pomidorów lub warzyw i może być stosowana w różnorodnych daniach, takich jak sałatki, zupy i zimne półmiski.

Makaron z grochu w 4 smakach i kolorach

Kolejna kreacja wyśmienitych zdrowych produktów to makaron z surowej mąki grochowej, mąki ryżowej, białka jajka oraz dodatku 4 różnych składników naturalnych:

  • alga spirulina
  • buraki
  • pokrzywa
  • węgiel

Wynikiem jest produkt wysokobiałkowy, który zaskakuje niepowtarzalną gamą kolorów.

Groch dostarcza skrobi, białka, dużo błonnika, soli mineralnych i witamin. Nie brakuje przeciwutleniaczy i innych użytecznych molekuł. Białko jaja podnosi wartość protein, zmniejsza ilość węglowodanów i sprawia, że ​​makaron jest smaczniejszy. Oprócz tego, że produkty są bezglutenowym makaronem rzemieślniczym dla osób z celiakią, dzięki swoim właściwościom nadają się dla każdego, kto chce odkrywać nowe smaki i urozmaicać swoją dietę.

Dla wszystkich 4 kolorów proponujemy proste sosy na bazie oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego sezonowego sosu warzywnego.

Makaron ekologiczny: ochrona środowiska i zdrowia

Priorytetem jest ochrona środowiska i dbanie o zdrowie jego mieszkańców, a ekologiczny makaron Maveat.pl jest tego dowodem. Wyprodukowany z ekologicznych składników i zrównoważonych procesów produkcyjnych, ten makaron pozwala delektować się autentycznym włoskim smakiem, dokonując jednocześnie świadomego wyboru dla planety. Nasz ekologiczny makaron jest przykładem produktu, który odzwierciedla symbiozę i szacunek człowieka do natury.

Włoski makaron z roślin strączkowych to znacznie więcej niż danie. To doświadczenie kulinarne, które ucieleśnia tradycję, innowacyjność i zrównoważony rozwój. W Maveat.pl dokładamy wszelkich starań, aby dostarczać Ci najlepszy wybór makaronów z soczewicy, fasoli, ciecierzycy i nie tylko, zapewniając smak, zdrowie i przyjazność dla środowiska w każdym widelcu. Wybierz swój ulubiony makaron z roślin strączkowych i rozpocznij kulinarną podróż, która zapewni Ci satysfakcję pod każdym względem.

function ml_webform_success_5855904(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-5855904 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-5855904 .row-form").hide()} .
Zespół Maveat
Zespół Maveat
Artykuły: 48