W tym artykule lepiej poznamy trendy w konsumpcji makaronu we Włoszech, na przykładzie marki, która bardziej niż inne wyróżnia się organoleptycznymi i wysokiej jakości właściwościami głównego produktu spożywczego na włoskim stole: Pasta Marella. Od 1987 roku zajmuje się tradycyjnym wytwarzaniem prawdziwego włoskiego makaronu i dostarczaniem go na stoły na całym świecie.
Spożycie makaronu we Włoszech
Przy podwojeniu spożycia tego produktu w latach 2010-2020, konsumpcja makaronu we Włoszech wzrosła z prawie 9 do około 17 milionów ton rocznie, konsolidując ten piękny kraj jako największego producenta na świecie. Każdy Włoch zjada ponad 23 kg, co oznacza, że makaron jest najczęściej używanym składnikiem w ciągu roku.
Spożycie makaronu poza Włochami
Ponad połowa włoskiej produkcji makaronu, czyli 62%, trafia na zagraniczne stoły, gdzie krajami najbardziej zainteresowanymi są Niemcy, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Francja i Japonia. Wyniki z 2020 roku odnotowały rekordowe stopy popytu z Chin, Kanady, Hiszpanii i Arabii Saudyjskiej. Nie mniej Polska, która zużywa średnio 5 kg makaronu rocznie na osobę. Sporo nam jeszcze brakuje aby zjadać choć połowę tego co przeciętny Włoch w ciągu roku. Warto jednak zauważyć, że 93% Polaków przyznaje, że spożywa makaron przynajmniej raz na 2 tygodnie, a 55% deklaruje, że robi to raz w tygodniu lub częściej.
Pasta Marella: wyborny trójkolorowy makaron
Na stołach Włochów i nie tylko, coraz ważniejsze jest używanie skrupulatnie wyselekcjonowanych makaronów pszennych wybierając te, składające się z wysokiej jakości ziaren, które zwiększają właściwości organoleptyczne produktu. Dzięki tej tendencji coraz bardziej wzrasta świadomość „lepszego” wykorzystania makaronu, oferując coraz więcej produktów niszowych w rozsądnej cenie.
W tym konkretnym sektorze produkcji makaronów, znana większości Włochów marka makaronu podkreśla najważniejsze cechy tego, najbardziej cenionego:
- składający się w 100% z włoskich ziaren
- z całkowicie rzemieślniczą produkcją
- z długim i bardzo powolnym suszeniem w temperaturze około 37/38 stopni
- powolny proces suszenia (nawet do 72 godzin)
- matryce z brązu do obróbki makaronu
To właśnie w tego typu produkcjach zachowane są tradycje, które nigdy nie przeminą. Takie właśnie tradycje przekazywane są od pokoleń, w zakładzie produkcji makaronu Marella, który gwarantuje doskonałą przyswajalność przypraw używanych do kolorowania pasty, wysoką strawność produktu i zachowanie właściwości organoleptycznych także po ugotowaniu makaronu.
Maveat oferuje makarony 100% Made in Italy
W katalogu produktów Made in Italy oferowanych przez Maveat.pl można znaleźć różnorakie produkty, które w połączeniu z Pasta Marella stworzą wyśmienite dania kuchni włoskiej. Warto przedstawić wszystkie rodzaje makaronów:
Makaron trójkolorowy
-
Makaron kokardki 250 g18,85 zł
Makaron z pszenicy durum z dodatkiem naturalnych barwników w kształcie kokardek w barwach włoskiej flagi. Niepowtarzalny smak i piękne kolorowe kształty, które zaskoczą każdego.
-
Makaron ruote 250 g14,60 zł
Kolorowy makaron z pszenicy durum w kształcie kółek z naturalnymi pigmentami.
-
Makaron chiocciole 250 g18,45 zł
Kolorowy makaron z pszenicy durum z naturalnymi pigmentami w kształcie muszelek.
Makaron z pszenicy durum
-
Makaron Paccheri gładkie 400 g18,80 zł
Makaron z semoliny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum. Czas gotowania około 12-14 minut.
-
Makaron Spugnole 400 g18,80 zł
Makaron z semoliny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum. Czas gotowania około 12-14 minut.
Makaron pełnoziarnisty z kaszy manny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum.
-
Makaron Spaghetti 400 g19,60 zł
Makaron z semoliny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum.
-
Makaron linguine czarne 250 g17,70 zł
Linguine z czarnej pszenicy durum z atramentem z mątwy.
Polecane dodatki do włoskich makaronów
-
Pesto alla Genovese 210 ml19,50 zł
-
Pesto zielone wegańskie 135 g24,50 zł
Pesto genueńskie uzyskane z przetwarzania świeżej bazylii to klasyka kuchni włoskiej. Pachnący i pikantny, o intensywnym smaku i kremowej konsystencji, dobrze komponuje się z lasagne, naleśnikami i wszelkiego rodzaju makaronami; jego dodatek nadaje świeżego smaku wszystkim potrawom warzywnym.
-
Czerwone pesto 210 ml17,90 zł
Zrodzone jako pyszny wariant klasycznego pesto bazyliowego, nasze czerwone pesto ma intensywny i żywy kolor z suszonymi pomidorami z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii i orzeszków piniowych. Idealny do doprawiania makaronów i gnocchi. Wyśmienity z grzankami i bruschettą; można go dodawać do sosów.
-
Czerwone pesto 210 ml17,90 zł
Otrzymasz ten pyszny sos łącząc miąższ pomidorowy, tuńczyka, czosnku i trochę przypraw.
-
Sos Amatriciana 280 g22,50 zł
Sos amatriciana zrobiony z pomidorów z boczkiem i cebulą. Idealny do makaronów.
-
Tradycyjny sos mięsny 280 g23,10 zł
Tradycyjny włoski sos mięsny to gotowy sos pomidorowy na bazie najlepszych mięs i warzyw z terytorium Włoch.
Nie znalazłeś jeszcze odpowiedniego dodatku? Wejdź teraz do kategorii spiżarnia i znajdź najlepsze sosy do włoskiego makaronu!