Włoski makaron trójkolorowy!

W tym artykule lepiej poznamy trendy w konsumpcji makaronu we Włoszech, na przykładzie marki, która bardziej niż inne wyróżnia się organoleptycznymi i wysokiej jakości właściwościami głównego produktu spożywczego na włoskim stole: Pasta Marella. Od 1987 roku zajmuje się tradycyjnym wytwarzaniem prawdziwego włoskiego makaronu i dostarczaniem go na stoły na całym świecie.

Spożycie makaronu we Włoszech

Przy podwojeniu spożycia tego produktu w latach 2010-2020, konsumpcja makaronu we Włoszech wzrosła z prawie 9 do około 17 milionów ton rocznie, konsolidując ten piękny kraj jako największego producenta na świecie. Każdy Włoch zjada ponad 23 kg, co oznacza, że ​​makaron jest najczęściej używanym składnikiem w ciągu roku.

Spożycie makaronu poza Włochami

Ponad połowa włoskiej produkcji makaronu, czyli 62%, trafia na zagraniczne stoły, gdzie krajami najbardziej zainteresowanymi są Niemcy, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Francja i Japonia. Wyniki z 2020 roku odnotowały rekordowe stopy popytu z Chin, Kanady, Hiszpanii i Arabii Saudyjskiej. Nie mniej Polska, która zużywa średnio 5 kg makaronu rocznie na osobę. Sporo nam jeszcze brakuje aby zjadać choć połowę tego co przeciętny Włoch w ciągu roku. Warto jednak zauważyć, że 93% Polaków przyznaje, że spożywa makaron przynajmniej raz na 2 tygodnie, a 55% deklaruje, że robi to raz w tygodniu lub częściej.

Pasta Marella: wyborny trójkolorowy makaron 

Na stołach Włochów i nie tylko, coraz ważniejsze jest używanie skrupulatnie wyselekcjonowanych makaronów pszennych wybierając te, składające się z wysokiej jakości ziaren, które zwiększają właściwości organoleptyczne produktu. Dzięki tej tendencji coraz bardziej wzrasta świadomość „lepszego” wykorzystania makaronu, oferując coraz więcej produktów niszowych w rozsądnej cenie. 

W tym konkretnym sektorze produkcji makaronów, znana większości Włochów marka makaronu podkreśla najważniejsze cechy tego, najbardziej cenionego:

  • składający się w 100% z włoskich ziaren 
  • z całkowicie rzemieślniczą produkcją 
  • z długim i bardzo powolnym suszeniem w temperaturze około 37/38 stopni 
  • powolny proces suszenia (nawet do 72 godzin)
  • matryce z brązu do obróbki makaronu 

To właśnie w tego typu produkcjach zachowane są tradycje, które nigdy nie przeminą. Takie właśnie tradycje przekazywane są od pokoleń, w zakładzie produkcji makaronu Marella, który gwarantuje doskonałą przyswajalność przypraw używanych do kolorowania pasty, wysoką strawność produktu i zachowanie właściwości organoleptycznych także po ugotowaniu makaronu.

Pasta Marella wyborny trójkolorowy makaron

Maveat oferuje makarony 100% Made in Italy

W katalogu produktów Made in Italy oferowanych przez Maveat.pl można znaleźć różnorakie produkty, które w połączeniu z Pasta Marella stworzą wyśmienite dania kuchni włoskiej. Warto przedstawić wszystkie rodzaje makaronów:

Makaron trójkolorowy

Makaron z pszenicy durum z dodatkiem naturalnych barwników w kształcie kokardek w barwach włoskiej flagi. Niepowtarzalny smak i piękne kolorowe kształty, które zaskoczą każdego.

Kolorowy makaron z pszenicy durum w kształcie kółek z naturalnymi pigmentami.

Kolorowy makaron z pszenicy durum z naturalnymi pigmentami w kształcie muszelek.

Makaron z pszenicy durum

Makaron z semoliny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum. Czas gotowania około 12-14 minut.

Makaron z semoliny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum. Czas gotowania około 12-14 minut.

Makaron pełnoziarnisty z kaszy manny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum.

Makaron z semoliny, wyprodukowany w 100% z włoskiej pszenicy durum.

Linguine z czarnej pszenicy durum z atramentem z mątwy.

Polecane dodatki do włoskich makaronów

Pesto genueńskie uzyskane z przetwarzania świeżej bazylii to klasyka kuchni włoskiej. Pachnący i pikantny, o intensywnym smaku i kremowej konsystencji, dobrze komponuje się z lasagne, naleśnikami i wszelkiego rodzaju makaronami; jego dodatek nadaje świeżego smaku wszystkim potrawom warzywnym.

Zrodzone jako pyszny wariant klasycznego pesto bazyliowego, nasze czerwone pesto ma intensywny i żywy kolor z suszonymi pomidorami z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii i orzeszków piniowych. Idealny do doprawiania makaronów i gnocchi. Wyśmienity z grzankami i bruschettą; można go dodawać do sosów.

Otrzymasz ten pyszny sos łącząc miąższ pomidorowy, tuńczyka, czosnku i trochę przypraw.

Sos amatriciana zrobiony z pomidorów z boczkiem i cebulą. Idealny do makaronów.

Tradycyjny włoski sos mięsny to gotowy sos pomidorowy na bazie najlepszych mięs i warzyw z terytorium Włoch.

Nie znalazłeś jeszcze odpowiedniego dodatku? Wejdź teraz do kategorii spiżarnia i znajdź najlepsze sosy do włoskiego makaronu!

Zespół Maveat
Zespół Maveat
Artykuły: 53