Poznaj najlepszy gatunek oliwy z oliwek, który jest typowy dla kuchni włoskiej, a obecnie robi światową karierę. Sprawdź również, jak można wykorzystać oliwę smakową.
Wartościowe tłuszcze to jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety. U dorosłego człowieka powinny pokrywać około 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To właśnie w tłuszczach rozpuszczają się niektóre z witamin, a ich niedobory mogą prowadzić do niekorzystnych i nieodwracalnych zmian w Twoim stanie zdrowia. Wybór tłuszczu, którym będziesz się raczyć, nie jest tu jednak bez znaczenia. Należy wybierać tylko te, które są jak najmniej przetworzone i najbardziej wartościowe. Przykładem takiego tłuszczu jest oliwa z oliwek. Dodając ją do potraw, zapewnisz swojemu organizmowi porcję energii oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Spis treści
ToggleOliwa z oliwek extra vergine - jakość i smak
Kupując oliwę, zwracaj uwagę na to, by była wysokiej jakości. Najbardziej wartościowa jest oliwa extra vergine, czyli taka, która powstaje w procesie pierwszego tłoczenia, a do jej produkcji wykorzystuje się najlepsze oliwki. Owoce poddawane są mechanicznemu wyciskaniu od razu po zbiorze. Nie dodaje się do tego wyrobu żadnych substancji chemicznych. Na sklepowych półkach możesz spotkać także oliwę vergine, pamiętaj jednak, że to nie są one tym samym. Oliwa vergine powstaje z oliwek nieco gorszego gatunku i ma znacznie bardziej kwaskowy posmak.
Cena oliwy z oliwek extra vergine jest z reguły stosunkowo wysoka w porównaniu z innymi tego rodzaju tłuszczami. Wliczona jest w nią jednak uprawa najlepszych oliwek, wymagająca metoda tłoczenia, bez użycia rozpuszczalników, stosowanych w przypadku pozyskiwania innych tłuszczów roślinnych, a także oczywiście transport z krajów o optymalnych dla oliwek warunkach. Oliwa z oliwek to także najlepszy wybór do smażenia. Temperatura dymienia tego tłuszczu jest bardzo wysoka, więc można na niej przygotowywać mięsa i warzywa z patelni bez obaw o swoje zdrowie. Należy tylko pamiętać o tym, by nie smażyć dwukrotnie na tym samym tłuszczu. Jeżeli odgrzewasz potrawę, umyj patelnię i nalej świeżej oliwy z oliwek.
Olio Luglio - producent prawdziwej włoskiej oliwy
Olio Luglio to marka z ogromną tradycją. Od ponad 70-lat rodzinna receptura oliwy z oliwek extra vergine przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, w trosce o zadowolenie klientów. Rodzina Luglio czuwa nad każdym etapem produkcji, dbając o każdy szczegół. Oliwa od Luglio sprzedawana jest obecnie w 80 krajach na całym świecie, w Europie, Azji, Australii, obu Amerykach, a nawet w niektórych regionach Afryki. Sprawdza się więc w szerokiej gamie dań i potrafi urozmaicić tradycyjną kuchnię każdego regionu. Jest najlepszym dodatkiem do potraw typowo włoskich, pizzy, makaronu, zapiekanek, sałatek, a nawet do kromki chleba z pomidorem.
Oliwa ze słonecznego regionu Puglia
Apulia (Puglia) obejmuje południową część Półwyspu Apenińskiego. Jest ostrogą i obcasem z kozaka, który widzimy na mapie i to właśnie w tej okolicy Olio Luglio ma swoje plantacje. Małe miasteczko Terlizzi, położone na północ od Bari otoczone jest ogromnymi połaciami gajów oliwnych. Specyficzna lokalizacja zapewnia charakterystyczny klimat, wysoką wilgotność powietrza oraz bardzo duże ilości słońca. Rosnące tu drzewa oliwne stanowią największy skarb mieszkańców, a pozyskiwaną z owoców oliwę określa się mianem złota Apulii. Smakosze na całym świecie bardzo mocno cenią sobie tutejsze produkty oliwne. Poza wyjątkowym smakiem oliwa z tego regionu jest niezwykle bogata w polifenole, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Oliwki uprawiane w południowych Włoszech charakteryzują się lekko pikantnym smakiem, a niska kwasowość sprawia, że organizm łatwiej je trawi.
Smakowe oliwy z oliwek extra virgin od Olio Luglio
Oliwy smakowe to coraz popularniejszy produkt w naszym kraju. Wbrew pozorom dodanie do czystej oliwy ziół i przypraw w domu nigdy nie da takiego aromatu i smaku jak wówczas, gdy przyprawy zostały zmacerowane przed wlaniem do butelki.
Oliwa z oliwek extra virgin z chili
To produkt o bardzo intensywnym, pikantnym smaku. Fantastycznie komponuje się z mięsem, nadając mu charakteru. Oliwę z oliwek z chili można dodawać do marynaty mięs na grilla lub pieczonych. Polędwiczki wieprzowe, karkówka, a nawet pierś z kurczaka nabiorą wykwintności i wyrafinowania. We Włoszech w pizzeriach podawane są butelki z tak zwanym olio santo (olej święty), który jest właśnie oliwą z papryczkami chili, które nadają każdej pizzy charakteru i z których to butelek klienci często i gęsto się raczą.
Oliwa smakowa z chili to także dobry pomysł do dipów, dressingów, sałatek i past kanapkowych.
Oliwa z oliwek extra virgin z bazylią
To niezwykle aromatyczna i bardzo wartościowa oliwa z pierwszego tłoczenia, wzbogacona o świeże liście bazylii, które są symbolem kuchni śródziemnomorskiej. Takim tłuszczem możesz urozmaicić smak warzyw, pomidorów, a także sosów m.in. słynnego włoskiego bolognese. Wypróbuj oliwy z bazylią do posmarowania grzanki, tosta lub chrupiącej bagietki prosto z piekarnika.
Oliwa z oliwek extra virgin cytrynowa
Specyficzna oliwa o kwaskowym posmaku, który w przypadku oliwy z pierwszego tłoczenia jest bardzo ograniczony. Oliwa cytrynowa to szybki sposób na przyprawienie lub zamarynowanie ryb. Doskonale podkreśli smak makaronu z łososiem w sosie śmietanowym. Wypróbuj jej do dań kuchni orientalnej np. kurczaka po tajsku. Z powodzeniem możesz zastosować ją również do sosów, dipów, sałatek oraz pieczywa i pizzy.
Oliwa z oliwek extra virgin pomarańczowa
Nietypowy, subtelny smak pomarańczy w oliwie to idealny dodatek nie tylko do dressingów i mięs, lecz również potraw słodkich, ciast, naleśników, sałatek owocowych. Oliwa pomarańczowa doskonale komponuje się w zestawieniu z rybami lub krewetkami.
-
Oliwa z oliwek extra virgin pomarańczowa 250 ml
24,20 złOriginal price was: 24,20 zł.17,00 złCurrent price is: 17,00 zł.