Quantcast

Wegański serek do smarowania

Nadejście ciepłej wiosny sprzyja plenerowym spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi. Każda okazja jest wtedy dobra, by spakować do wiklinowego koszyka chrupiące pieczywo, coś do jego posmarowania, sezonowe warzywa i owoce… i udać się na beztroski piknik do parku.

Wiosenny piknik

Pierwsze mocniejsze promienie słońca rozbudzają nas do bardziej aktywnego życia. Zimowe spotkania w domach czy w kawiarniach zastępuje się chętnie wyjściem na łono natury. Powiew ciepłego wiatru, zapach ziół, przyglądanie się kwitnącym w różnych kolorach kwiatom, tego chcemy najbardziej po wcześniejszych miesiącach, w których czas spędzamy głównie w zamkniętych pomieszczeniach. Co naturalne, wraz z wiosną zmienia się też nasza dieta, staje się lżejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. I chętniej też sięgamy po kuchenne eksperymenty i nowości.

Wegański serek do smarowania – idealny na lekki lunch w dobrym towarzystwie

Niepozorny serek do smarowania jest sprzymierzeńcem każdego kulinarnego spotkania w plenerze. W wersji wegańskiej nadaje naszemu menu również posmaku fantazji. Na rozłożonym na trawie obrusie zachęca biesiadników do degustacji na wiele różnych sposobów. Podczas aperitifu doskonale sprawdzi się w towarzystwie chrupiących surowych warzyw, takich jak: bulwa kopru włoskiego, zielona łodyga selera naciowego, różowa lub czerwona kulka rzodkwi albo pokrojona w grube paski słodka soczysta marchew. Serek można podawać też gościom prosto z opakowania, na przykład na sezamowych paluszkach chlebowych. Dzieci i młodzież docenią go natomiast jako dodatek do krótkiego lub długiego makaronu – wystarczy kilka kropli oleju, szczypta soli – i szybki i smaczny lunch gotowy! Ale to nie wszystkie sposoby wykorzystania tego składnika, wegański serek do smarowania doskonale łączy się też z owocami: np. z jagodami, truskawkami i malinami. Warto też spróbować go w duecie z orzechami włoskimi lub laskowymi, pistacjami oraz migdałami. Dzięki neutralnemu smakowi nadaje się również do przygotowania kremowych deserów i sernika.

Co wyróżnia wegańskie sery Mozzarisella?

Wśród wielu podobnych produktów na rynku, gama wegańskich serów Mozzarisella jest wyjątkowa. A wszystko to dzięki specjalnemu procesowi produkcji, opartemu na kiełkowaniu starannie wyselekcjonowanych i tym samym najlepszych gatunkowo ziaren pożywnego brązowego ryżu. Po oczyszczeniu ziaren, są one następnie zanurzane na pewien czas w źródlanej wodzie, która pochodzi z rezerwatu przyrody – Parco Naturale Regionale della Lessina w regionie Wenecji Euganejskiej. Proces ten prowadzi do ich naturalnego kiełkowania, co zwiększa ilość witamin oraz składników mineralnych w ryżu, nie pozbawiając go dodatkowo posiadanych właściwości odżywczych. Dobre składy oraz łatwość trawienia wyróżniają wegańskie sery Mozzarisella. Dodatkowo produkty te są pozbawione  laktozy, glutenu i kazeiny, a zatem sprawdzą się doskonale przy wszelkiego rodzaju nietolerancjach pokarmowych. 

Poczuj się jak na wielkiej włoskiej majówce

A gdyby tak przemienić naszą kuchnię czy jadalnię we włoski ogród i zaprosić rodzinę i przyjaciół do biesiadowania w prawdziwym południowym stylu? Czasami nie trzeba wiele, wystarczy starannie nakryty stół, zapach bazylii, szałwii, rozmarynu czy oregano, który roztacza się z poustawianych w różnych miejscach doniczek. Do tego kolorowe kwiaty, wino w karafce i dzbanuszek z gęstą oliwą z oliwek. No i oczywiście kilka ciekawych, włoskich przepisów, którymi chętnie Cię zainspirujemy. Skorzystaj z przygotowanego poniżej gotowego menu’. Smacznego, albo raczej buon appetito!

Przepisy na bazie wegańskich serów Mozzarisella:

Przystawka: Sałatka z figami, orzechami, pestkami granatu i plasterkami wegańskiego sera Mozzarisella Classica

Składniki sałatki:

125 gr. rukoli

6-7 świeżych fig

30 gr. orzechów pecan

świeży owoc granatu

100 gr. wegańskiego sera Mozzarisella Classica

Składniki sosu:

20 gr.oliwy z oliwek

10 gr. octu balsamicznego

1 łyżeczka marmolady z fig lub syropu z agawy

szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Dokładnie umyć i osuszyć rukolę, a następnie pokroić na ćwiartki świeże figi. Wymieszać delikatnie w przygotowanym naczyniu rukolę, figi, orzechy i pestki granatu. Pokroić lub pokruszyć palcami wegański ser Mozzarisella Classica i dodać go do pozostałych składników znajdujących się w naczyniu. W osobnej miseczce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, marmoladę lub syrop oraz sól.

Pokropić wszystkie wymieszane składniki sosem i podawać niezwłocznie.

Danie główne: Risotto z pszenicy orkiszowej z wegańskim serem Mozzarisella Fume’

Składniki:

250 gr. pszenicy orkiszowej

8 plastrów wegańskiego sera Mozzarisella Fume’

50 gr. fasoli

50 gr. soczewicy

ćwiartka cebuli

1 litr bulionu warzywnego

szczypta soli do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotować bulion warzywny na bazie marchwi, selera i ziemniaków. Gdy wywar jest już gotowy, osobno, na patelni podsmażyć pokrojoną wcześniej cebulę dodając trzy łyżki oliwy. Do cebuli dołączyć następnie pszenicę orkiszową, fasolę i soczewicę pozostawiając przez chwilę na wolnym ogniu. Powoli rozpocząć dodawanie bulionu, mieszając co jakiś czas i pilnując by pszenica nie pozostawała sucha. Po wchłonięciu się całego wywaru, dołączyć pokrojony w drobną kostkę wegański ser Mozzarisella Fume’  i mieszać calość aż do wytworzenia się konsystencji kremowej. Podawać od razu po przygotowaniu.

Deser: Mus czekoladowy na bazie wegańskiego sera Spreadable Classic

Składniki:

100 gr. gorzkiej czekolady

1 opakowanie wegańskiego sera Spreadable Classic

3-4 łyżki mleka roślinnego (najlepiej owsianego)

2 łyżeczki mielonego peperoncino

Przygotowanie:

Połączyć w blenderze lub w jakimkolwiek robocie kuchennym pokrojony na kawałki wegański ser Spreadable Classic, mleko roślinne oraz peperoncino, miksując wszystko aż do uzyskania jednolitej masy kremowej. W garnuszku na wolnym ogniu rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną wody i następnie, po uzyskaniu czekoladowej polewy, dodać ją do przygotowanej wcześniej masy. Całość ponownie starannie wymieszać. Gotowy mus przenieść do foremek lub miseczek i odstawić na kilka chwil do lodówki. Podawać na chłodno.

Personale Maveat
Personale Maveat
Artykuły: 40