Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt, obchodzone co roku we Włoszech poprzez rytuały, które przeplatają lokalne jedzenie i wino oraz spektakularne zwyczaje świeckie, religijne czy pogańskie, odmienne dla każdego regionu. Poznajmy włoskie tradycje wielkanocne.
Pisanki
Jajko wielkanocne jest w centrum wielu uroczystości. Tysiącletni symbol płodności i odrodzenia we wszystkich kulturach, w tradycji chrześcijańskiej nawiązuje do Zmartwychwstania Chrystusa. Przygotowuje się kolorowe jajka ale bardziej do ozdoby stołu i dekoracji domu. Nie spożywa się obfitego śniadania lecz świąteczny obiad, który organizuje się poza domem jest okazją do spędzenia całego dnia na otwartym powietrzu.
Post
Canté j’euv, czyli „poszukiwanie jajek”, jest starożytnym rytuałem chłopskim, zwyczajem pod koniec Wielkiego Postu rozpowszechnionym w regionie Langhe i w południowym Piemoncie, podczas którego młodzi ludzie z wiosek chodzą od gospodarstwa do gospodarstwa powitać rodziny pomyślną piosenką: jajkami, a następnie, w nagrodę dla każdego doświadczonego zespołu śpiewającego, przygotowywany jest duży biesiadny omlet w Poniedziałek Wielkanocny.
Wielki tydzień
Wielki Tydzień to także czas mówiących krucyfiksów, takich jak św. Brygidy Szwedzkiej w bazylice San Paolo Fuori le Mura w Rzymie. Ale najbardziej znany jest XVII-wieczny drewniany, niedawno odrestaurowany w klasztorze San Francesco della Vigna w Wenecji, który od wieków dzięki mechanizmowi umieszczonemu w ustach Chrystusa porusza językiem i udaje, że mówi.
Lany Poniedziałek
Śmingus – Dingus to tradycje typowo polska. We Włoszech Pasquetta lub Lunedi d’Angelo (poniedziałek Anioła – swoją nazwę zawdzięcza temu, że w tym dniu wspominamy objawienie się Anioła kobietom, które przyszły do grobu) to okazja do pikniku na otwartym powietrzu w dużym towarzystwie.
Wśród zwyczajów tego dnia jest obiad składający się z mięsa gotowanego na grillu. Wśród potraw zawsze znajdzie się Torta Pasqualina, typowy pikantny placek okresu wielkanocnego, idealny jako dodatek do mięsa. Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy wielkanocne.
Colomba czyli włoska babka wielkanocna
To drożdżowe cisto w kształcie gołębicy (colomba) jest symbolem świąt wielkanocnych we Włoszech. Tradycyjny deser świątecznych posiłków z różnymi nadzieniami: czekoladowym, ajerkoniakowym, mandarynkowym lub klasyczna z dodatkiem owoców kandyzowanych.
Filtr
Wyświetlanie 61–90 z 102 wynikówPosortowane według najnowszych