Sosy i pesto

Sosy i pesto

Sosy i Pesto włoskie

Wyjątkowa oferta sosów pochodzących prosto ze słonecznej Italii sprawi, że Twoje włoskie potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdź, które z nich mogą stać się najlepszym dopełnieniem kuchni w śródziemnomorskim stylu i wykorzystuj je według swoich własnych upodobań!

Jakie są najpopularniejsze włoskie sosy do makaron?

Klasyczna pasta to proste, ale wyjątkowo smaczne połączenie makaronu ugotowanego al dente z wysokiej jakości sosem lub pesto, z ewentualnym dodatkiem warzyw, kawałków mięsa, ryb czy owoców morza oraz serami i oliwą. Jest kilka flagowych produktów, które od razu kojarzą się z kuchnią śródziemnomorską – bazują one na dojrzałych w słońcu pomidorach, papryce i papryczkach chilli oraz świeżych ziołach czy nawet orzechach. Najpopularniejsze klasyki w tej kategorii to czerwone sosy włoskie na bazie pomidorów, a także pesto – czyli gęsta pasta z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i czosnku lub w nieco innych wariacjach smakowych. Nie da się ukryć, że są one wytwarzane ze składników szczególnie lubianych i cenionych w regionie śródziemnomorskim. Jeśli jesteś weganinem lub masz uczulenie na białka mleka krowiego, zwróć uwagę na skład naszych produktów – w wielu z nich występuje dodatek twardych serów, na przykład pecorino, podkręcających walory smakowe i odżywcze sosów.

Pesto włoskie – w jakich odmianach występuje?

To bardzo charakterystyczny dodatek do potraw kuchni włoskiej. Sprawdza się przede wszystkim przy pastach, ale również w sałatkach i na kanapkach. Zielone pesto to gęsty włoski sos z bazylią o intensywnie ziołowym smaku i fantastycznych wartościach odżywczych. Jego składnikami są przede wszystkim bazylia i rukola, ale również orzeszki piniowe, czosnek, najlepsza oliwa z oliwek i inne przyprawy. Czerwone pesto jest z kolei zdominowane przez pomidory – również w wersji suszonej. Ten sos to idealny wybór dla wegetarian lub wegan – nadaje świetnego charakteru makaronom, kluskom, daniom mącznym, a także sałatkom. Co ważne – nie trzeba nic więcej poza sosem i makaronem, aby zafundować sobie smaczną, sycącą kolację w stylu włoskim.

Sosy pomidorowe w typowym włoskim stylu

W naszym sklepie znajdziesz też klasyki, z którymi bez trudu przyrządzisz ulubione spaghetti lub penne. To włoskie sosy do makaronu na bazie pomidorów: arrabiatta w pikantnej wersji, sosy pomidorowe z bazylią, czy neapolitański z dodatkiem różnych warzyw. To produkty pełne zdrowia – witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które z powodzeniem wprowadzą porcję warzyw do Twojego obiadu lub kolacji, i to w jak smaczny sposób! Dodaj je do wybranego rodzaju makaronu, który możesz kupić w naszym sklepie (również w wersji bezglutenowej!), posyp odrobiną parmezanu, pecorino lub dodaj kawałki mozzarelli, a w ciągu dwudziestu minut wyczarujesz w ten sposób zdrowy, pożywny posiłek, który przeniesie Twoje zmysły prosto do Włoch!

Wyjątkowe sosy paprykowe

Oprócz produktów na bazie bazylii i pomidorów dużym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej cieszą się także sosy włoskie z papryką. To na przykład ostra salsa – idealna nie tylko do makaronów, ale przede wszystkim do mięs i warzyw, a także do pszennych wypieków – bagietek, focacci czy pizzy. Klasyczne sosy paprykowe występują u nas również w ekskluzywnej wersji „salsa di pepperoni” – to bogaty w doznania smakowe sos na bazie czerwonej i żółtej papryki słodkiej, doskonały do mięs, serów, ryb i grillowanych produktów.

Sosy rybne i mięsne – perfekcyjne dopełnienie dla pasty

Jeśli poszukujesz sosu, który zapewni Ci charakterystyczny smak mięsa lub ryb do Twojej pasty, sięgnij po salsa amatriciana – z dodatkiem boczku, tradycyjny sos mięsny lub z tuńczykiem – one same wystarczą, aby makaron nabrał smaku niczym prosto z Włoch!

Pozostałe rodzaje sosów – włoska oferta?

Warte degustacji są dostępne u nas ekskluzywne produkty sprowadzane prosto z Włoch, bazujące na tradycyjnej recepturze, charakterystycznej dla regionu pochodzenia. To na przykład sos truflowy – z białych lub letnich trufli, który fantastycznie podkreśla smak dań mięsnych, rybnych i mącznych. Sosy i przetwory truflowe stosuje się w niewielkich ilościach do potraw dla podbicia ich smaku – jeden mały słoiczek wystarczy z powodzeniem na kilka zastosowań. Świetne pesto włoskie z kopru włoskiego albo caponata siciliana z bakłażana to z kolei ciekawe propozycje dla tych, którzy nie lubią nudy na talerzu. Dzięki naszym różnorodnym sosom włoskim przekonasz się, że kuchnia śródziemnomorska ma do zaoferowania dużo więcej, niż tylko pizzę i spaghetti bolognese!

Filtr

Wyświetlanie wszystkich wyników: 30

  • Sos serowy z pieprzem cacio&pepe
    Oceniono 0 na 5

    Sos serowy z pieprzem cacio pepe 150 g

    26,70 
  • Tabasco
    Oceniono 0 na 5

    Tabasco 350 ml

    63,80 
  • Ragù - włoski sos mięsny
    Oceniono 0 na 5

    Ragù – włoski sos mięsny

    28,99 
  • Sos z karmelizowanej cebuli
    Oceniono 0 na 5

    Sos z karmelizowanej cebuli 500 g

    32,55 
  • Sos z karmelizowanej cebuli czerwonej
    Oceniono 0 na 5

    Sos z karmelizowanej cebuli czerwonej 500 g

    34,30 
  • Oceniono 0 na 5

    Włoski podwójny koncentrat pomidorowy 4 x 70 g

    15,25 
  • Krem migdałowy wegański
    Oceniono 0 na 5

    Krem migdałowy wegański

    34,28 
  • Sos truflowy z truflą letnia
    Oceniono 0 na 5

    Sos truflowy z truflą letnią (5%)

    26,10 
  • TRIO GOURMET – zestaw przetworow truflowych
    Oceniono 0 na 5

    TRIO GOURMET – zestaw przetworów truflowych

    43,80 
  • TRIO sosy truflowe
    Oceniono 0 na 5

    TRIO: sosy truflowe 3 x 30 g

    36,00 
  • Salsa reale z białych trufli
    Oceniono 0 na 5

    Salsa reale z białych trufli 180 g

    36,10 
  • Sos z bialych trufli
    Oceniono 0 na 5

    Sos z białych trufli 170 g

    26,10 
  • Masło truflowe 80 g
    Oceniono 0 na 5

    Masło truflowe 80 g

    39,95 
  • Masło truflowe 160 g
    Oceniono 0 na 5

    Masło truflowe 160 g

    49,95 
  • Salsa piccantissima
    Oceniono 0 na 5

    Salsa piccantissima 225 ml

    19,20 
  • Sos paprykowy
    Oceniono 0 na 5

    Sos paprykowy 225 ml

    20,75 
  • Czerwone pesto
    Oceniono 0 na 5

    Czerwone pesto 210 ml

    16,90 
  • Pesto alla Genovese
    Oceniono 0 na 5

    Pesto alla Genovese 210 ml

    16,50 
  • Pesto pistacjowe
    Oceniono 0 na 5

    Pesto pistacjowe 190g

    31,90 
  • Pesto z kopru włoskiego
    Oceniono 0 na 5

    Pesto z kopru włoskiego 190g

    31,90 
  • Caponata Siciliana
    Oceniono 0 na 5

    Caponata Siciliana 280 g

    23,05 
  • Sos z tunczykiem
    Oceniono 0 na 5

    Sos z tuńczykiem 280 g

    24,60 
  • Brak w magazynieSos Amatriciana
    Oceniono 0 na 5

    Sos Amatriciana 280 g

    22,50 
  • -20% Tradycyjny sos miesny
    Oceniono 0 na 5

    Tradycyjny sos mięsny 280 g

    18,48 
  • Pesto zielone weganskie
    Oceniono 0 na 5

    Pesto zielone wegańskie 135 g

    24,50 
  • Sos truflowy i champignon
    Oceniono 0 na 5

    Sos truflowy i champignon 580 ml

    42,50 
  • Sos arrabbiata
    Oceniono 0 na 5

    Sos arrabbiata 370 g

    13,00 
  • Sos pomidorowy z bazylia
    Oceniono 0 na 5

    Sos pomidorowy z bazylią 370 g

    13,50 
  • Oceniono 0 na 5

    Sos neapolitański 370 g

    13,85 
  • -20%
    Oceniono 0 na 5

    Sos bazyliowy 500 g

    21,28