Ryż

Ryż

Ryż włoski arborio i carnaroli – podstawowy składnik włoskiego risotto

Choć Włochy słyną głównie z makaronów, to jedną z bardziej lubianych na świecie potraw tego regionu jest risotto. Mało kto wie, że najlepsze gatunkowo ryże, idealne do niego, uprawia się właśnie w Italii – szczególnie w jej północnych regionach, w Piemoncie i Lombardii. Oferowane u nas gatunki tego białego zboża idealnie nadają się do tego wymagającego, ale gwarantującego mnóstwo zadowolenia dania.

Czym charakteryzuje się risotto?

Tę potrawę przyrządza się nieco inaczej niż na przykład azjatyckie dania z ryżem. Jest ona niezwykle wyrazista i aromatyczna dzięki temu, że ryż wspaniale wchłania wszystkie smaki, które pochodzą z produktów, z którymi się go gotuje. Risotto włoskie nie powinno być sypkie, lecz o kremowej, gęstej konsystencji, w której wszystkie smaki idealnie przenikają się ze sobą. Można wykorzystać do niego różne warzywa, kawałki mięsa, grzyby, a doprawić oczywiście startym parmezanem, aby stało się jeszcze bardziej kremowe i niepowtarzalne. Jego cechami charakterystycznymi może być dodatek białego lub czerwonego wina albo trufli – dzięki temu ma ono dużo bardziej wytrawny charakter.

Jak przyrządzić idealne risotto?

Ta potrawa świetnie sprawdzi się w przypadku romantycznej kolacji, ale również obiadu czy jako lunch – jest bardzo treściwa, aromatyczna i pełna wrażeń smakowych, a przy tym sycąca. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu na risotto – to danie może mieć różne oblicza i właśnie dlatego Włosi tak je kochają (i nie tylko oni!). Ważne jest jednak, aby przygotowywać je cierpliwie i w odpowiedni sposób. Bazą jest oczywiście ryż do risotto – najlepiej sprawdzają się tu grube gatunki jak arborio i carnaroli, których cechą charakterystyczną jest kremowy, zwarty miąższ. Po ugotowaniu każde ziarno jest wyraźnie od siebie oddzielone, ale dobrze klei się z pozostałymi. Ważne, aby to zboże wchłaniało płyny, bo to właśnie jego chłonność jest warunkiem powstania idealnej potrawy. Na początku przesmaża się cebulę i wybrane warzywa, mięso oraz grzyby na oliwie z oliwek, następnie krótko podsmaża suchy ryż i zalewa się winem. Dodatek wina zapewni daniu charakterystyczny cierpki smak, który doda mu głębi Po odparowani alkoholu podlewa się gorącym bulionem. Stopniowo należy dodawać po filiżance rosołu, gdy potrawa zacznie gęstnieć, nie wlewając jednak wszystkiego od razu. Na koniec wystarczy posypać risotto startym parmezanem – już bezpośrednio na talerzu.

Ryż arborio i carnaroli – czym się wyróżniają?

Oba te gatunki to charakterystyczny ryż włoski – krótki, o owalnych ziarnach, uprawiany w północnych Włoszech. Charakteryzują się specyficzną trudnością w uprawie, dlatego należą do dość ekskluzywnych i trudnodostępnych. Niemniej jednak ryż carnaroli bez trudu dostaniesz w naszym sklepie internetowym – i to z dostawą do domu! Jego ziarna mają kremową, ale zwartą, mocną konsystencję, co sprawia, że są idealne właśnie do gotowania risotto. Ryż arborio jest nieco dłuższy, twardszy i ma więcej skrobi – to lepszy wybór dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy wolą, gdy ziarna w potrawie są bardziej „al dente”. Zanim przystąpi się do gotowania, warto zapoznać się z indywidualnymi wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, dotyczącymi czasu obróbki termicznej każdego z tych gatunków. Risotto należy do dań wymagających głównie dlatego, że wymaga ciągłego mieszania, podlewania i pilnowania konsystencji ryżu, aby nie był on ani zbyt twardy, ani zbyt miękki i kleisty. Efekty są jednak warte tego, aby poświęcić kilkadziesiąt minut na przyrządzenie go w sposób doskonały!

Wyjątkowy ryż z truflami do ekskluzywnych potraw

Oprócz kilogramowych opakowań włoskiego, markowego ryżu, oferujemy także specjalny gatunek – z dodatkiem letniej trufli. Ten suszony, fantastyczny w smaku i niezwykle rzadki grzyb pozwoli Ci przygotować najpyszniejsze risotto – z cebulką, masłem, białym winem i parmezanem. Jest to prosty przepis na idealny ryż włoski, którym zachwycisz drugą osobę podczas romantycznej kolacji, i który dostarczy Ci mnóstwa energii na resztę dnia, gdy zafundujesz go sobie na obiad. Ryż z truflami to nasz sposób na szybkie danie w wersji exclusive – wypróbuj go koniecznie przy najbliższej okazji. Wcześniej jednak zrób zapasy ryżu do najlepszego risotto w naszym sklepie – dostarczymy je pod wskazany adres, dzięki czemu będziesz miał prawdziwe smaki Włoch we własnym domu, i to bez wysiłku!

Ryż – bezglutenowa baza do wielu potraw

W naszym sklepie znaleźć można wiele produktów importowanych z Włoch, mających na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa świadczący o tym, że jest to produkt niezawierający glutenu. Ryże, które proponujemy do przygotowania risotto, również należą do tej kategorii. Z pewnością są one jednym z tych produktów, których nie może zabraknąć w domu każdej osoby na diecie eliminacyjnej – a risotto z to doskonałe danie, którym zachwyci się z pewnością cała rodzina. Pamiętaj jednak, aby wybierać do niego sprawdzone, oryginalne gatunki ryżu – arborio albo carnaroli. W dużej mierze to one odpowiadają za sukces niejednego dania!

Filtr

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

  • Ryz z letnia trufla

    Ryż z letnią truflą – risotto truflowe

    21,90 
    Oceniono 0 na 5
  • Ryz Carnaroli

    Ryż Carnaroli 1 Kg

    30,75 
    Oceniono 0 na 5
  • Ryż Arborio 1 Kg

    30,00 
    Oceniono 0 na 5