Sery z mleka bawolego
Kategoria: Sery z mleka bawolego - chcesz wiedzieć więcej? Kliknij tutaj
Włoskie sery
Czym byłaby kuchnia włoska bez serów? Ich obecność jest kluczowa w większości włoskich dań. Półwysep Apeniński słynie z wielu rodzajów sera. Każdy pewnie słyszał takie nazwy jak parmezan, gorgonzola, ricotta czy mascarpone. Ich lista jest o wiele dłuższa, a zastosowanie wychodzi daleko poza granice włoskiej kuchni. W Polsce, jak i na całym świecie, ludzie zachwycają się bogactwem smaków włoskich produktów mleczarskich.
Wyjątkowe mleko to wyjątkowy ser
Włoskie sery z mleka bawolego zasługują tu na szczególną uwagę. Mleko bawole jest wyjątkowo zdrowe, łagodzi przebieg różnych chorób takich jak łuszczyca czy egzema. Wpływa pozytywnie na układ krążenia. Zawiera wiele witamin i minerałów. Wyjątkowość tego mleka dostrzeżono w XVIII wieku, kiedy to stało się ważnym elementem włoskiej kuchni. Mleko bawole jest nieprzejrzyste i dużo tłustsze od mleka krowiego. Aksamitne i wyjątkowo dobre w smaku, nadaje się bezsprzecznie do produkcji serów, a także innych produktów mlecznych. Dlatego oryginalne włoskie sery z mleka bawolego stanowią ważną część kultury włoskiej. Bawole mleko zostało również docenione w wielu innych kuchniach świata i jest wykorzystywane do produkcji maślanki, masła, różnych serów, a rzadziej do wytworzenia kefirów i jogurtów.
Mozzarella di bufala
Jednym z uwielbianych włoskich serów z mleka bawolego jest mozzarella. Ser o szerokim zastosowaniu, otrzymywany poprzez denaturację mleka podpuszczką, jest składnikiem dużej części włoskich dań. Dodaje się ją do różnych rodzajów pizzy, lazanii czy sałatki caprese. Jej wyjątkowy smak i kształt stanowią markę rozpoznawalną szeroko poza granicami Włoch. Najbardziej znaną i cenioną odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana z regionu Kampanii.
Oryginalne włoskie sery z mleka bawolego dostępne w naszym sklepie są produktami najwyższej jakości, wytworzonymi z najlepszego mleka bawolego. Ich smak, aromat i konsystencja zachwycą każdego, nawet najbardziej wymagającego konesera serów. Wyjątkowy bukiet smakowy będzie stanowić idealne dopełnienie najrozmaitszych dań.
Filtr
Wyświetlanie jednego wyniku