Sery
Kategoria: Sery - chcesz wiedzieć więcej? Kliknij tutaj
Skarby Włochów
Sery włoskie to bardzo ważny element nie tylko włoskiej, ale i światowej kuchni. Ich popularność świadczy o wyjątkowej jakości i smaku, jakimi mogą się poszczycić. Oryginalne sery włoskie to wizytówka Półwyspu Apenińskiego. Bez nich nie byłoby kuchni włoskiej, bo to one nadają jej charakter i indywidualność.
Najpikantniejszy wśród serów
Na popularność włoskich serów duży wpływ ma wielowiekowa tradycja rolnicza z różnych zakątków Włoch. Stada owiec wypasanych na toskańskich polach stanowią źródło mleka do produkcji idealnego pecorino, o aromacie owocowo-orzechowym, który idealnie będzie pasował na przykład do ravioli. Tego rodzaju włoskie sery, sklep internetowy Maveat proponuje w różnych odsłonach – z dodatkiem oliwek, pieprzu, szafranu, chili, trufli, pistacji albo orzechów.
Włoskie świeże sery
Otrzymane przez koagulację kwasową lub podpuszczkową i niepoddane dojrzewaniu, nie posiadają skórki ani mikroflory powierzchniowej i powinny być spożyte w ciągu kilku
dni od produkcji.
Ricotta
Serem również wykorzystywanym w daniach na słodko, ale nie tylko, jest ricotta. Wytwarzana z serwatki po serach podpuszczkowym z różnego rodzaju mleka, charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem i konsystencją. Jego szczególną właściwością jest to, że podbija smak produktów, które się do niego doda. Wyróżnia się różne rodzaje ricotty, w zależności od sposobu jej produkowania. Najbardziej cenioną jest ta produkowana z owczego mleka w regionie Lazio.
Mascarpone
Niezastąpionym składnikiem wielu ciast i deserów, w tym sławnego włoskiego tiramisu, jest niewątpliwie mascarpone. Ten wyjątkowo popularny w Polsce ser pochodzi z Lombardii na północy Włoch. Jego wyjątkowy, aksamitny i kremowy smak zawdzięczamy unikalnego sposobowi produkcji, ponieważ nie jest wytwarzany z mleka, jak inne sery, ale ze śmietany.
Gorgonzola
Sery z Włoch to mieszanka aromatów, smaków, ale i barw. Tak jest niewątpliwie w przypadku gorgonzoli, w której niebieska poświata pleśni poprzetykana jest zielonymi żyłkami. Tak jak mascarpone, jest to ser produkowany w Lombardii, i to już od IX wieku. Bogata w witaminy z grupy B, gorgonzola, tak jak inne włoskie sery, pozytywnie wpływa na zdrowie, w szczególności na układ nerwowy i odporność.
Włoskie sery dojrzewające
Różnorodność serów z Włoch, ich zadziwiające właściwości smakowe, zapachowe oraz wizualne są prawdziwą gratką dla smakoszy. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich zalety doceniono na całym świecie, a większość tych smakołyków posiada certyfikaty i chronione nazwy, więc stanowią wyjątkową wartość nie tylko dla narodu włoskiego, ale i dla społeczności międzynarodowej. W naszym sklepie oferujemy naszym klientom najlepsze oryginalne sery włoskie, aby i oni mogli cieszyć się doznaniami zmysłowymi, które zabiorą ich na łąki i pastwiska Półwyspu Apenińskiego.
Provolone i provola
Z włoskich serów sklep internetowy Maveat proponuje również dwa kolejne o podobnych nazwach – provolone valpadana i provola. Jako pierwszego zaczęto produkować provolę na południu Włoch. Jego proces produkcji, aż do ostatniego etapu, którym jest przyprawianie, nie różni się od produkcji mozzarelli. Wraz z migracją rolników z południa na północ Włoch, gdzie swoje techniki wytwarzania provoli mogli połączyć z większą ilością dostępnego mleka, powstał nowy ser – provolone. Jest on większy od provoli i delikatnie różni się w smaku. Jego kształt może przypominać gruszkę, stożek lub kolbę.
Parmiggiano Reggiano i Grana Padano
Spośród włoskich serów sklep internetowy Maveat ma również do zaoferowania dwa, dość podobne do siebie sery włoskie – parmezan i grana padano. Na pierwszy rzut oka nie różnią się od siebie za bardzo. Różnicę między nimi stanowi czas ich dojrzewania, ten pierwszy leżakuje w solance zdecydowanie dłużej od grana padano, któremu wystarczy “zaledwie” rok – dwa lata. Parmezan jest też dużo twardszy i ma większą zawartość tłuszczu. Jest bardzo aromatyczny, pikantny, a początki jego produkcji mają miejsce w dwunastowiecznych klasztorach cysterskich i benedyktyńskich w regionie Emilia-Romania. Znany jest też pod innymi nazwami – Parmigiano Regiano oraz ser parmeński. Grana padano ma od niego smak łagodniejszy, ale z powodzeniem może zastąpić parmezan w praktycznie każdym daniu, a dań włoskich z udziałem parmezanu jest naprawdę wiele.
Filtr
Wyświetlanie wszystkich wyników: 25
-
Nożyk do sera tagliagrana
8,50 zł -
Tarka do sera scaglia grana
8,50 zł -
Serek kozi 150 g
27,10 zł -
Serek kozi z truflami 150 g
30,85 zł -
Ser Grana Padano tarty 160 g
18,99 zł -
Parmigiano Reggiano 30 miesięcy
29,35 zł -
Ser scamorza affumicata 300 g
23,99 złOriginal price was: 23,99 zł.22,07 złCurrent price is: 22,07 zł. -
Ser Bufalo Reale 300 gram
30,00 zł -
Serek z mleka owczego z ostrą papryczką do smarowania 125 g
19,20 złOriginal price was: 19,20 zł.15,36 złCurrent price is: 15,36 zł. -
Serek z mleka owczego z dodatkiem trufli do smarowania 125 g
19,95 złOriginal price was: 19,95 zł.15,96 złCurrent price is: 15,96 zł. -
Serek z mleka owczego do smarowania 125 g
17,30 złOriginal price was: 17,30 zł.13,84 złCurrent price is: 13,84 zł. -
Pecorino z szafranem i czarnym pieprzem 300 g
45,30 zł -
Pecorino z papryczką chilli 300 g
35,75 złOriginal price was: 35,75 zł.15,00 złCurrent price is: 15,00 zł. -
Pecorino z pieprzem 300 g
34,52 złOriginal price was: 34,52 zł.15,00 złCurrent price is: 15,00 zł. -
Ser provola wędzona plastry 130 g
16,15 zł -
Ser dojrzewający w winie prosecco DOC 150 g
21,50 zł -
Ser dojrzewajacy w czerwonym winie 150 g
20,75 zł -
Parmigiano Reggiano 200 g
26,60 zł -
Ser Pecorino Romano D.O.P. 200 g
26,85 zł -
Remix – utarty ser 100 g
9,30 złOriginal price was: 9,30 zł.6,99 złCurrent price is: 6,99 zł. -
Ricotta Igor 250 g
12,00 zł -
Mascarpone 500 g
22,95 złOriginal price was: 22,95 zł.20,65 złCurrent price is: 20,65 zł. -
Ser parmezan 350 g
35,10 zł -
Ser Grana Padano tarty 1 Kg
79,99 zł -
Ser Grana Padano 200 g
19,99 zł