Sery

Sery

Skarby Włochów

Sery włoskie to bardzo ważny element nie tylko włoskiej, ale i światowej kuchni. Ich popularność świadczy o wyjątkowej jakości i smaku, jakimi mogą się poszczycić. Oryginalne sery włoskie to wizytówka Półwyspu Apenińskiego. Bez nich nie byłoby kuchni włoskiej, bo to one nadają jej charakter i indywidualność.

Najpikantniejszy wśród serów

Na popularność włoskich serów duży wpływ ma wielowiekowa tradycja rolnicza z różnych zakątków Włoch. Stada owiec wypasanych na toskańskich polach stanowią źródło mleka do produkcji idealnego pecorino, o aromacie owocowo-orzechowym, który idealnie będzie pasował na przykład do ravioli. Tego rodzaju włoskie sery, sklep internetowy Maveat proponuje w różnych odsłonach – z dodatkiem oliwek, pieprzu, szafranu, chili, trufli, pistacji albo orzechów.

Włoskie świeże sery

Otrzymane przez koagulację kwasową lub podpuszczkową i niepoddane dojrzewaniu, nie posiadają skórki ani mikroflory powierzchniowej i powinny być spożyte w ciągu kilku
dni od produkcji.

Ricotta

Serem również wykorzystywanym w daniach na słodko, ale nie tylko, jest ricotta. Wytwarzana z serwatki po serach podpuszczkowym z różnego rodzaju mleka, charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem i konsystencją. Jego szczególną właściwością jest to, że podbija smak produktów, które się do niego doda. Wyróżnia się różne rodzaje ricotty, w zależności od sposobu jej produkowania. Najbardziej cenioną jest ta produkowana z owczego mleka w regionie Lazio.

Mascarpone

Niezastąpionym składnikiem wielu ciast i deserów, w tym sławnego włoskiego tiramisu, jest niewątpliwie mascarpone. Ten wyjątkowo popularny w Polsce ser pochodzi z Lombardii na północy Włoch. Jego wyjątkowy, aksamitny i kremowy smak zawdzięczamy unikalnego sposobowi produkcji, ponieważ nie jest wytwarzany z mleka, jak inne sery, ale ze śmietany.

Gorgonzola

Sery z Włoch to mieszanka aromatów, smaków, ale i barw. Tak jest niewątpliwie w przypadku gorgonzoli, w której niebieska poświata pleśni poprzetykana jest zielonymi żyłkami. Tak jak mascarpone, jest to ser produkowany w Lombardii, i to już od IX wieku. Bogata w witaminy z grupy B, gorgonzola, tak jak inne włoskie sery, pozytywnie wpływa na zdrowie, w szczególności na układ nerwowy i odporność.

Włoskie sery dojrzewające

Różnorodność serów z Włoch, ich zadziwiające właściwości smakowe, zapachowe oraz wizualne są prawdziwą gratką dla smakoszy. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich zalety doceniono na całym świecie, a większość tych smakołyków posiada certyfikaty i chronione nazwy, więc stanowią wyjątkową wartość nie tylko dla narodu włoskiego, ale i dla społeczności międzynarodowej. W naszym sklepie oferujemy naszym klientom najlepsze oryginalne sery włoskie, aby i oni mogli cieszyć się doznaniami zmysłowymi, które zabiorą ich na łąki i pastwiska Półwyspu Apenińskiego.

Provolone i provola

Z włoskich serów sklep internetowy Maveat proponuje również dwa kolejne o podobnych nazwach – provolone valpadana i provola. Jako pierwszego zaczęto produkować provolę na południu Włoch. Jego proces produkcji, aż do ostatniego etapu, którym jest przyprawianie, nie różni się od produkcji mozzarelli. Wraz z migracją rolników z południa na północ Włoch, gdzie swoje techniki wytwarzania provoli mogli połączyć z większą ilością dostępnego mleka, powstał nowy ser – provolone. Jest on większy od provoli i delikatnie różni się w smaku. Jego kształt może przypominać gruszkę, stożek lub kolbę.

Parmiggiano Reggiano i Grana Padano

Spośród włoskich serów sklep internetowy Maveat ma również do zaoferowania dwa, dość podobne do siebie sery włoskie – parmezan i grana padano. Na pierwszy rzut oka nie różnią się od siebie za bardzo. Różnicę między nimi stanowi czas ich dojrzewania, ten pierwszy leżakuje w solance zdecydowanie dłużej od grana padano, któremu wystarczy “zaledwie” rok – dwa lata. Parmezan jest też dużo twardszy i ma większą zawartość tłuszczu. Jest bardzo aromatyczny, pikantny, a początki jego produkcji mają miejsce w dwunastowiecznych klasztorach cysterskich i benedyktyńskich w regionie Emilia-Romania. Znany jest też pod innymi nazwami – Parmigiano Regiano oraz ser parmeński. Grana padano ma od niego smak łagodniejszy, ale z powodzeniem może zastąpić parmezan w praktycznie każdym daniu, a dań włoskich z udziałem parmezanu jest naprawdę wiele.

 

 

Filtr

Wyświetlanie 1–30 z 36 wyników

  • Remix formaggio grattuggiato
    Oceniono 0 na 5

    Remix – utarty ser 100 g

    7,30 
  • BRAK NA STANIE
    Oceniono 0 na 5

    Ser z czerwoną papryką chili 200 gram

    10,47 
  • Mozzarella di bufala w solance 125g
    Oceniono 0 na 5

    Mozzarella di bufala campana 125 g

    11,55 
  • Ricotta
    Oceniono 0 na 5

    Ricotta 250 g

    13,10 
  • Oceniono 0 na 5

    Mozzarella plastry 130 gr

    14,99 
  • BRAK NA STANIEGorgonzola
    Oceniono 0 na 5

    Gorgonzola 200 g

    15,00 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser Provolone Valpadana DOP Dolce plastry 110 g

    15,35 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser provola wędzona plastry 130 g

    16,15 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser Asiago DOP 150 g

    16,90 
  • -38% Mascarpone
    Oceniono 0 na 5

    Mascarpone 500 g

    17,00 
  • Crema-di-pecorino
    Oceniono 0 na 5

    Serek z mleka owczego do smarowania 125 g

    17,30 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser Provolone Valpadana DOP Dolce 150 g

    17,70 
  • -10% Krem do sernika
    Oceniono 0 na 5

    Krem do sernika

    18,50 
  • Crema-di-pecorino-con-peperoncino
    Oceniono 0 na 5

    Serek z mleka owczego z ostrą papryczką do smarowania 125 g

    19,20 
  • Crema-di-pecorino-con-tartufo
    Oceniono 0 na 5

    Serek z mleka owczego z dodatkiem trufli do smarowania 125 g

    19,95 
  • ser grana padano
    Oceniono 0 na 5

    Ser Grana Padano 200 g

    19,99 
  • -10% Krem do tiramisù - Ricomisù
    Oceniono 0 na 5

    Krem do tiramisù – Ricomisù

    20,30 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser dojrzewajacy w czerwonym winie 150 g

    20,75 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser dojrzewający w winie prosecco DOC 150 g

    21,50 
  • Ser scamorza affumicata 300 g
    Oceniono 0 na 5

    Ser scamorza affumicata 300 g

    21,50 
  • Oceniono 0 na 5

    Ser pecorino toscano DOP 150 g

    23,80 
  • Pecorino sardo DOP
    Oceniono 0 na 5

    Ser pecorino sardo DOP długo dojrzewajacy 150 g

    25,45 
  • -12% Ser-Bufalo-Reale-300-gram
    Oceniono 0 na 5

    Ser Bufalo Reale 300 gram

    25,50 
  • -15% Galio reale Formaggio
    Oceniono 0 na 5

    Włoski twardy ser z podpuszczką roślinną bez konserwantów 300 g

    25,50 
  • Oceniono 0 na 5

    Parmigiano Reggiano 200 g

    26,60 
  • Pecorino Romano D.O.P
    Oceniono 0 na 5

    Ser Pecorino Romano D.O.P. 200 g

    26,85 
  • Parmigiano Reggiano 30 miesięcy
    Oceniono 0 na 5

    Parmigiano Reggiano 30 miesięcy

    27,35 
  • Formaggio-di-pecora-con-olive-verdi
    Oceniono 0 na 5

    Pecorino z zielonymi oliwkami 300 g

    30,75 
  • Formaggio-di-pecora-con-noci
    Oceniono 0 na 5

    Pecorino z orzechami 300 g

    33,05 
  • Formaggio-di-pecora-con-pepe-in-grani
    Oceniono 0 na 5

    Pecorino z pieprzem 300 g

    34,52