Scamorza affumicata
Scamorza wędzona z włoskiego regionu Kampania to ser z mleka krowiego naturalnie wędzony dymem z drewna bukowego przez około 15 minut w temperaturze około 40-50°C. W przeciwieństwie do mozzarelli z mleka bawolego, scamorza wytwarzana jest z surowego mleka krowiego. Po pasteryzacji mleka dodaje się fermenty mlekowe i podpuszczkę cielęcą. Wędzenie i leżakowanie przez 2-3 dni zmniejsza zawartość wody, smak jest mocno skondensowany, miękkie ciasto jest elastyczne, a delikatne włókno nadaje mu miękką konsystencję.
Scamorza wędzona przepisy
Scamorza, jak wiadomo, to ser, który może być świeży lub dojrzały. Wyglądem przypomina provolę a kształtem gruszkę. Smak jest delikatny w świeżej scamorzy, bardziej zdecydowany w tej dojrzewającej. Jeśli więc spróbujemy wędzonej scamorzy, znajdziemy smak bogaty w aromaty drzewne.
Przepisy z tym serem różnią się znacznie i mogą być wykorzystane do każdego produktu: mięsnego, rybnego, warzywnego oraz do produktów zbożowych. Scamorza może być upieczona na grillu lub w piekarniku, zmieszana z włoską szynką wędzoną o nazwie speck i gorzką włoską sałatą o nazwie radicchio. Często używana jako dodatek do pizzy i focacci, utarta do posypania po gotowanych warzywami lub w pikantnych słonych tartach na bazie ciasta francuskiego. Krótko mówiąc, scamorza jest bardzo wszechstronna.
Składniki: mleko, sól, podpuszczka, wędzona drewnem bukowym
Średnie wartości odżywcze na 100g:
Energia: Kcal: 240 / Kj: 1000
Tłuszcze: 16 g – w tym nasycone: 11 g
Węglowodany: 1,5 g – w tym cukry: 0 g
Białko: 22 g
Sól: 1,9 g
EAN 8011425113529
Opinii
There are no reviews yet.