Provolone dolce
Półtwardy ser z mleka krowiego typu pasta filata wytwarzany w północnych Włoszech w wygodnych plastrach. Idealny do kanapek, na deskę serów czy też do zapiekania.
Co to za ser Provolone Valpadana DOP?
To włoski półtwardy ser, który posiada największą różnorodność kształtów i gramatur spośród wszystkich innych produktów mlecznych. Plastyczność masy, charakterystyczna dla Provolone Valpadana, pozwala serowarzom w fazie przetwarzania wytwarzać kształty o bardzo różnej gramaturze.
Wyróżniają się 4 typowe formy:
salami
melona / gruszki
pień stożkowy
kolba,
które mogą być proponowane w różnych gramaturach od kilkuset gramów do ponad 100 kg.
Rodzaje Provolone Valpadana D.O.P.
- Dolce czyli słodki, który wyróżnia się stosowaniem podpuszczki cielęcej i dojrzewaniem nieprzekraczającym 2-3 miesięcy;
- Piccante czyli ostry, który wyróżnia się zastosowaniem pasty podpuszczkowej koźlęcej i/lub jagnięcej oraz dojrzewaniem od minimum 3 miesięcy do ponad roku.
Piccante dzieli się na dwa dalsze typy:
-
- Affumicato czyli wędzony: jeden z najpopularniejszych serów wędzonych ze względu na szczególne połączenie aromatu i smaku, wędzi się sery zarówno słodkie, jak i pikantne.
- Piccante stagionato czyli pikantny dojrzewający: większe kręgi serów poddawane są długiemu sezonowaniu, które może trwać nawet ponad rok.
Składniki: mleko, sól, podpuszczka.
Średnie wartości na 100 g produktu:
Energia: 338 kcal-1404 kJ
Tłuszcz: 26,4 g – w tym nasycone: 16 g
Węglowodany: 0,0 g – w tym cukry: 0,0 g
Białko: 25,1 g
Sól (NaCl): 1,7 g
Przechowywać w temperaturze 2°-4°C
EAN 8011425115363
Opinii
There are no reviews yet.