Opis
Włoski ser owczy
Żółty ser owczy pecorino toscano produkowany w regionie Toskania. Jego wyjątkowy i delikatny smak wywodzi się z idealnej równowagi między naturą, środowiskiem i tradycją mleczarską. Niezastąpiony na desce serów, na kanapkę lub utarty do posypania dań makaronowych.
Pecorino toscano DOP
Pecorino Toscano o miękkiej konsystencji ma minimalny okres dojrzewania 20 dni (ale zwykle jest on przedłużony do 45/60 dni). Cechuje go cylindryczny kształt i znak DOP wykonany tuszem na boku. Posiada cienką, jednolitą, gładką i miękką żółtą skórkę. Biała/jasnożółta pasta ma nieregularne i dobrze rozmieszczone dziury. Ma delikatny zapach masła i siana. Smak jest słodki i czysty. Konsystencja jest miękka w dotyku. Podczas gryzienia nie jest zbyt elastyczny lecz bardziej spójny choć nie twardy.
Składniki: pasteryzowane mleko owcze, sól, podpuszczka, rodzime fermenty mlekowe. Powierzchnia zabezpieczona konserwantami E202 – E235. Skórka niejadalna.
Średnie wartości odżywcze dla 100 g produktu:
Energia: 398 kcal-1650 kJ
Tłuszcz: 33 g – w tym nasycone: 23 g
Węglowodany: 2,1 g – w tym cukry: 0,5 g
Białko: 23,0 g
Sól (NaCl): 1,4 g
EAN 8011425114687
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.