MAVEAT » Produkty » Sery » Ser pecorino sardo DOP długo dojrzewajacy 150 g

Ser pecorino sardo DOP długo dojrzewajacy 150 g

25,45 

Pecorino Sardo Maturo ma kształt cylindryczny o płaskich i prostych bokach. Skórka gładka i spójna, w brązowym kolorze w najdłużej dojrzewających kręgach. Pasta biała, z postępowaniem czasu przechodząca w słomkowożółtą, zwarta lub z kilkoma dziurkami, o mocnym i przyjemnie pikantnym smaku. Sery dojrzewające nie krócej niż 2 miesiące ważą około 3 kg, ale mogą również osiągnąć również 4 kg.

Opakowanie 150 g

    Powiadom mnie, kiedy będzie ponownie dostępny

    Out of stock

    Zrób zakupy na kwotę 210,00  i skorzystaj z darmowej przesyłki
    Kontynuuj zakupy

    Pecorino sardo

    Twardy owczy ser o kruchej konsystencji, wytwarzany na Sardynii. Ser posiada charakterystyczny zapach oraz lekko słodki i pikantny smak. Świetnie sprawdza się na desce serów lub jako dodatek do potraw. Skórka jest twarda, gładka, słomkowa z tendencją do brązowienia z wiekiem. Pasta jest półtwarda lub twarda, barwy białej z tendencją do słomkowożółtego.

    Ser owczy z Sardynii o Chronionej Nazwie Pochodzenia (DOP)

    Pecorino Sardo to jeden z najstarszych serów na Sardynii, który może pochwalić się długą historią, która ma swoje korzenie w czasach nuragijskich: populacji zajmującej się hodowlą owiec, a nie rolnictwem. Pierwsze dokładne informacje historyczne o starożytnym pochodzeniu Pecorino Sardo DOP pochodzą z końca XVIII wieku. Zdobył ChNP w 1991 roku. Od 2 lipca 1996 roku jakość Pecorino Sardo DOP  gwarantowana jest przez Konsorcjum Ochrony, składające się obecnie z prywatnych firm i spółdzielni działających na terenie całego regionu.

    Składniki: pełne mleko pasteryzowane owcze, podpuszczka, sól, fermenty mlekowe. Substancje konserwujące na skórce E203, E235 oraz barwniki E150d, E160b (skórka nie do spożycia). Alergeny: mleko i produkty mleczne. Przechowywać w temperaturze 0°C-12°C.

    Tabela wartości odżywczych w 100 g produktu:

    Energia: 417 kcal-1729 kJ

    Tłuszcz: 33,5 g – w tym nasycone: 21,8 g

    Węglowodany: 0,3 g – w tym cukry: 0,0 g

    Białko: 28,5 g

    Sól (NaCl): 2,0 g

    EAN 8011425115257

    Brand

    Kraj pochodzenia:

    Składniki:

    Średnie w 100 g produktu:

    Opinie

    There are no reviews yet.

    Be the first to review “Ser pecorino sardo DOP długo dojrzewajacy 150 g”

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *