Pecorino sardo
Twardy owczy ser o kruchej konsystencji, wytwarzany na Sardynii. Ser posiada charakterystyczny zapach oraz lekko słodki i pikantny smak. Świetnie sprawdza się na desce serów lub jako dodatek do potraw. Skórka jest twarda, gładka, słomkowa z tendencją do brązowienia z wiekiem. Pasta jest półtwarda lub twarda, barwy białej z tendencją do słomkowożółtego.
Ser owczy z Sardynii o Chronionej Nazwie Pochodzenia (DOP)
Pecorino Sardo to jeden z najstarszych serów na Sardynii, który może pochwalić się długą historią, która ma swoje korzenie w czasach nuragijskich: populacji zajmującej się hodowlą owiec, a nie rolnictwem. Pierwsze dokładne informacje historyczne o starożytnym pochodzeniu Pecorino Sardo DOP pochodzą z końca XVIII wieku. Zdobył ChNP w 1991 roku. Od 2 lipca 1996 roku jakość Pecorino Sardo DOP gwarantowana jest przez Konsorcjum Ochrony, składające się obecnie z prywatnych firm i spółdzielni działających na terenie całego regionu.
Składniki: pełne mleko pasteryzowane owcze, podpuszczka, sól, fermenty mlekowe. Substancje konserwujące na skórce E203, E235 oraz barwniki E150d, E160b (skórka nie do spożycia). Alergeny: mleko i produkty mleczne. Przechowywać w temperaturze 0°C-12°C.
Tabela wartości odżywczych w 100 g produktu:
Energia: 417 kcal-1729 kJ
Tłuszcz: 33,5 g – w tym nasycone: 21,8 g
Węglowodany: 0,3 g – w tym cukry: 0,0 g
Białko: 28,5 g
Sól (NaCl): 2,0 g
EAN 8011425115257
Opinie
There are no reviews yet.