Opis
Ryż Arborio
Riso arborio o charakterystycznych perłowo białych ziarnach. Jego wewnętrzna część pozostaje al dente podczas gotowania. Idealny do przygotowania klasycznego włoskiego dania risotto. Wyprodukowany w północnej części Włoch.
Ryż Arborio do risotto i nie tylko
Arborio to bardzo drobny ryż z bardzo długimi, perłowymi ziarnami, z rdzeniem, który pozostaje al dente i zewnętrzną częścią, która ma tendencję do kruszenia się podczas gotowania. W rzeczywistości jest to zboże, które wchłania dużo wody, dlatego dobrze nadaje się do przygotowywania kremowych risotto, sałatek i przystawek. Chociaż pochodzi z Piemontu – gdzie narodziła się z odmiany Vialone – dziś jest uprawiany również we włoskich regionach Veneto, w okolicach miasta Pawii, w regionie Emilii-Romanii, w okolicach miasta Ferrara i gminy Polesine.
Ryż Arborio właściwości
Ryż arborio jest doskonałym sprzymierzeńcem układu pokarmowego: oprócz tego, że jest lekkostrawny, przeciwdziała fermentacji jelitowej, zapaleniu okrężnicy, zaparciom i biegunkom. Jest również przydatny w przypadku nadciśnienia tętniczego i niewydolności nerek. Może być również włączony do diety osób z celiakią i nadwagą. Nie ma szczególnych przeciwwskazań do jego spożywania.
Składniki: ryż arborio
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1485 kj / 350 kcal
Tłuszcz 0,6 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 78 g – w tym cukry 0,3 g
Białko 7,4 g
Sól 0,01 g
EAN 8056515240518
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.