Opis
Ser ricotta
Kremowa, świeża i lekka: mowa o włoskim serze ricotta. Zwykle definiuje się ją jako ser, ale nie jest to do końca poprawne, ponieważ nie jest produkowany z podpuszczką, ale z serwatki pozostałej po produkcji samego sera. Serwatka, pochodząca z mleka krowiego, poddawana jest ponownemu gotowaniu i stąd nazwa tego produktu mlecznego (termin ricotta pochodzi od greckiego słowa „recctus” lub „podwójnie ugotowany”), który jest tak powszechny i ceniony we Włoszech.
Ricotta przepisy:
Ricotta to uniwersalny i pyszny składnik, idealny do przygotowywania dań zarówno na słodko, jak i na słono. Można ją stosować zarówno do przetworów wytrawnych, np. do tart rustykalnych czy do przyprawiania makaronów, jak i do słodyczy, np. do miękkich musów i ciast z kremami.
Jej historia jest bardzo stara: w przeszłości nazywano ją serem dla biednych, ponieważ był pożywnym, ale niedrogim jedzeniem. Dziś ricotta odgrywa ważną rolę zarówno ze względu na swoją wszechstronność w kuchni, jak i ze względu na swoje wartości odżywcze. Ricotta to doskonałe źródło białka o wysokiej wartości biologicznej oraz soli mineralnych, w tym wapnia.
Składniki: serwatka z mleka krowiego pasteryzowanego, śmietana z mleka krowiego pasteryzowanego, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 409 kj / 98 kcal
Tłuszcz 6 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g
Węglowodany 3 g – w tym cukry 3 g
Białko 7 g
Sól 0,35 g
EAN 8002612000357
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.