Podróżuj po włoskiej Food Valley w towarzystwie szynki parmeńskiej i Parmigiano Reggiano

Rozpoczynamy podróż pełną smaków, jadąc wzdłuż via Emilia Food, głównej drogi przecinającej region Emilia–Romania, słynący z bogactwa sztuki, kultury, pięknych krajobrazów oraz różnorodności przepisów gastronomicznych. Krok po kroku poznamy specjały regionu, z którego dostarczane są na stoły całego świata dwa wspaniałe klasyki kuchni włoskiej: szynka parmeńska bogata w „dobre” białka oraz wyjątkowy ser Parmigiano Reggiano.

Trasa gastronomiczna po Food Valley to propozycja dla osób, które kochają poznawać regionalne odsłony włoskiej kuchni. W tym przypadku to też jednak jej kwintesencja oraz tradycja. Jeśli dodatkowo można przy tym oglądać piękne miasta i ich zabytki, a także zwiedzać okoliczne zamki i winnice, zatrzymując się w porze lunchu na krótką przerwę by zjeść typowe lokalne pieczywo – piadinę – ze świeżo pokrojonymi cieniutkimi plastrami pachnącej szynki parmeńskiej, a wieczorem usiąść w goszczącej lokalsów niewielkiej osterii, gdzie właściciel serwuje ręcznie robiony makaron według przepisu swojej babci, to czego chcieć więcej?

Tour gastronomiczno-turystyczny po regionie

Via Emilia Food, słynna wśród smakoszy całego świata trasa, podczas której poznaje się sekrety kuchni regionu Emilia–Romania, rozpoczyna swój bieg w miejscowości Piacenza, a kończy w słynnym kurorcie Rimini, u wybrzeży Adriatyku. Po drodze napotyka się takie perły turystyki i enogastronomii jak np. Parma, która w 2016 r. została uznana przez Unesco za najlepsze kulinarne miasto. Wokół miejscowości, korzystając z organizowanych tam wycieczek na elektrycznych rowerach, bądź w zupełnie innym stylu – za kierownicą czerwonego Ferrari – można odwiedzić producentów słynnego sera Parmigiano Reggiano lub jedynej w swoim rodzaju szynki parmeńskiej, delektując się ich niepowtarzalnym smakiem. Jadąc dalej, warto zatrzymać się w Reggio Emilia, i to z dwóch powodów. Po pierwsze, by skosztować miejscowego przysmaku – cappelletti reggiani – niewielkich rozmiarów makaronu nadziewanego mięsem wołowym, który podawany jest w rosole. A po drugie, by zobaczyć widniejącą na budynku miejscowego ratusza tablicę pamiątkową, która przypomina, że słowa do hymnu Polski zostały napisane przez Józefa Wybickiego właśnie w tej miejscowości. Dla odmiany w położonej nieopodal Modenie można wybrać się na degustację innego regionalnego specjału, pochodzącego z tego miasta – a mianowicie octu balsamicznego. Można tu też zwiedzić poświęcone mu muzeum (Museo del Balsamico Tradizionale di Modena), gdzie poznaje się wszystkie fazy produkcji tej wyjątkowej płynnej przyprawy, wytwarzanej z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu procesowi dojrzewania w drewnianych beczkach.

Szlaki wina w Food Valley

Emilia–Romania to też kraina winem płynąca. Oprócz powszechnie najbardziej znanego czerwonego Lambrusco, region może pochwalić się też świetnymi białymi etykietkami. Kontynuując naszą podróż po Food Valley, i opuszczając już Modenę, na degustację win można wybrać się np. w Bolonii, najsłynniejszym mieście regionu i zarazem jego stolicy. Spacer po centrum dostarczy niezapomnianych architektonicznych wrażeń, także w czasie deszczu, bo wszechobecne w starej części miasta portyki pozwalają na przechadzki również przy niesprzyjającej aurze. Na gastronomicznej mapie Bolonii wyróżnia się historyczny sklep z lokalnymi specjałami i zarazem wine-bar Tamburini, który dostarcza kulinarnych wrażeń bolończykom i turystom od 1932 r. Warto zatrzymać się tam i skosztować typowej bolońskiej mortadelli (jak twierdzą smakosze, najlepszej w całych Włoszech) lub tradycyjnych pierożków – ravioli, delektując się przy tym lampką czerwonego sangiovese superiore. Otaczający miasto pagórkowaty krajobraz słynie natomiast z winnic, w których można degustować wysoko oceniane przez ekspertów białe wino Pignoletto. Opuszczając natomiast Bolonię i udając się w kierunku wybrzeża Adriatyku, przejeżdża się przez prowincje Forli’-Ceseny i Rawenny, skąd pochodzi inne słynne białe wino z regionu – Albana, znane również z tego, że jako pierwsze białe wino we Włoszech otrzymało w 1987 r. najwyższą kategorię klasyfikacji DOCG. Warto zaznaczyć, że w okolicach Forli’-Ceseny znajduje się park narodowy – Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi oraz liczne obiekty termalne, co znacznie urozmaica ofertę turystyczną tych okolic.

Emilia–Romania filmowa i dziedzictwo Unesco

Nieco powyżej Forli’ i Ceseny leży Rawenna, zdecydowanie warta nawet chwilowego postoju w centrum, głównie po to by poznać największy skarb miasta – fantastyczne średniowieczne mozaiki, dziedzictwo Unesco. Również tutaj nie brakuje jednak ciekawych punktów gastronomicznych, serwujących regionalne i lokalne specjały. Można wybrać się np. do Mercato Coperto –  hali targowej, w której wnętrzach znajdują się stragany, sklepy i lokale z bogatą ofertą kulinarną. Trasę wzdłuż Via Emilia Food można zakończyć dla odmiany na plaży, pozwalając sobie na chwilę niezobowiązującego relaksu na wybrzeżu adriatyckim w znanej miejscowości Rimini. Alternatywą w nurcie kultury jest wizyta w tutejszym Muzeum Federica Felliniego, miejscu, w którym miasto oddaje hołd jednemu z najsłynniejszych swoich obywateli.

Kulinarne gwiazdy regionu: szynka parmeńska i ser Parmigiano Reggiano

Wiele jest tradycyjnych poduktów kuchni regionalnej w Emilii–Romanii, które noszą miano doskonałości, ale para królewska jest tylko jedna. To bezapelacyjnie szynka parmeńska DOP i ser Parmigiano Reggiano DOP. Niezwykła i odległa jest też historia każdego z tych specjałów.

Początki produkcji oryginalnego Parmigiano Reggiano sięgają prawie tysiąca lat wstecz. To okres średniowiecza, gdy mnisi benedyktyni i cystersi opracowali w XIII w. pierwszą recepturę tego sera, tą samą zresztą, którą producenci posługują się do dzisiaj. Wyrabiany tylko w pięciu prowincjach regionu Emilia–Romania, z mleka krowiego, Parmigiano Reggiano leżakuje w solance ok. 20–25 dni i dojrzewa od 12 do 36 miesięcy. Mnichom zależało bowiem na wytworzeniu sera, który mógłby być przechowywany przez długą ilość czasu, nie ulegając zepsuciu. Powstał w ten sposób dobrze znany i ceniony na całym świecie Parmigiano Reggiano – suchy, twardy, o wyrazistym smaku, zwany powszechnie „Królem Serów”.

  • Parmigiano Reggiano
    Parmigiano Reggiano 200 g
    26,60 

Również tradycyjną szynkę parmeńską DOP cechują rygorystyczne zasady produkcji – pochodzi ona wyłącznie z prowincji Parmy. Jej wyrób rozpoczął się w starożytności, za sprawą celtów, a później też Rzymian, którzy hodowali na tych terenach świnie. Prosciutto di Parma – jak brzmi jego nazwa po włosku – jest rodzajem surowej podsuszanej szynki dojrzewającej o wyjątkowym, lekko słodkawym smaku. Produkowana z całych udźców wieprzowych, metodami tradycyjnymi, zawiera niewiele soli i jest niskokaloryczna. Pokrojona na cieniutkie plastry szynka parmeńska jest idealna do kanapek lub jako przystawka, np. w połączeniu ze szparagami.

Via Emilia Food – kuchnia na miarę gwiazdek Michelin

Słynne miejscowe produkty, które degustuje się podróżując po Emilii–Romanii są wytwarzane tylko w tym regionie. Producenci bardzo dbają, aby o tym nie zapominać i oznaczają je znakami doskonałości DOP (dla żywności) oraz DOC i DOCG (klasyfikacja win). Wyrobów mogących pochwalić się certyfikatami najwyższej jakości jest tu prawie 50. O tym jak dumni są ze swojej historii kulinarnej mieszkańcy regionu, świadczą liczne muzea poświęcone lokalnym specjałom. W wielu miejscach można też przyglądać się procesowi wytwarzania regionalnych produktów i degustować je u producenta. Emilia–Romania zasłużenie określana jest mianem mekki turystyki kulinarnej na najwyższym poziomie – w 2022 r. posiadaniem przynajmniej jednej gwiazdki Michelin mogły pochwalić się w regionie 22 restauracje. Trasa po Food Valley to jednak świetny pomysł na włoskie wakacje nie tylko dla miłośników dobrego jedzenia z etykietą doskonałości. Oprócz zdecydowanie kuszącej oferty enogastronomicznej, Emilia–Romania odsłania przed podróżnymi liczne bogactwa sztuki, kultury i przyrody.

Zespół Maveat
Zespół Maveat
Artykuły: 48