Włosi zdecydowanie są mistrzami w produkcji makaronów i innych produktów mącznych. Na całym świecie znajdują miłośników swojej kuchni – nie bez przyczyny! Od lat ich sposób przyrządzania potraw uznaje się za jeden z najlepszych, ale również najzdrowszych na świecie. A co z osobami, które zmuszone są eliminować ze swojej diety gluten? One również znajdą w ofercie włoskich producentów artykuły, które będą służyły ich zdrowiu!
Dlaczego warto postawić na bezglutenowe półprodukty?
Dieta eliminująca całkowicie gluten jest wskazana w przypadku osób chorujących na celiakię i nietolerancję tego białka. Tylko wykluczenie go z jadłospisu poprzez rezygnację z jedzenia zbóż, a także innych potraw, które mogą być nim zanieczyszczone, przynosi ulgę w codziennym życiu i zapobiega dolegliwościom jelitowym, a także dalszemu pogarszaniu się ich stanu. Ten specyficzny rodzaj żywienia wymaga bacznego przyglądania się składom makaronów czy ciast, ale również warunkom, w jakich zostały one wytworzone w fabrykach czy punktach gastronomicznych. Jedynie wyroby oznaczone symbolem „gluten free” są bezpieczne dla chorych na tę przypadłość. Oryginalne bezglutenowe produkty włoskie dostępne w naszym sklepie wyprodukowano w zakładach spełniających restrykcyjne normy dotyczące tego rodzaju żywności, a w dodatku położono w nich ogromny nacisk na wysoką jakość, z jakiej słyną Włochy w kwestii makaronów czy ciast.
Włoskie produkty bezglutenowe – co u nas kupisz?
Wszystkie artykuły, które mamy w ofercie naszego sklepu, są importowane prosto z Italii, dlatego możesz być pewien ich doskonałego smaku i jakości, której tak często poszukują smakosze kuchni włoskiej, aby ich dania miały ten niepodrabialny, typowy dla danego regionu charakter. Są to głównie makarony, których nie produkuje się z pszenicy ani innych zbóż glutenowych, lecz te kukurydziane, z kaszy quinoa, ryżu i innych zbóż, które naturalnie pozbawione są tego białka. Odpowiednia zawartość skrobi przyczynia się do ich doskonałej sprężystości po ugotowaniu al dente, co w połączeniu z sosami warzywnymi czy mięsnymi oraz serami pozwala na przyrządzenie znakomitych dań kuchni włoskiej, idealnych zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacje. Oferujemy także specjalne ciastka bezglutenowe, wafle, kluski, tortelliniczy paluszki typu grissini – wszystko w wersji „gluten free”. Oprócz tego, że zostały one wyprodukowane ze zbóż niezawierających glutenu, również na etapie produkcji w zakładzie przystosowanym do wytwarzania tego rodzaju żywności nie miały one możliwości bycia nim zanieczyszczonymi.
Makarony w wielu ciekawych odsłonach
Kuchnia włoska charakteryzuje się prostotą, jeśli chodzi o ilość składników i sposób ich łączenia ze sobą – tu smaki przenikają się nawzajem, tworząc fantastyczne zestawienia mile łechcące kubki smakowe. Liczą się w niej jednak detale, takie jak sposób osadzania się sosu na różnych rodzajach past, jego konsystencja czy jakość wykorzystanych składników. Nie bez powodu nasze włoskie makaronybezglutenowe występują w tak dużej różnorodności kształtów! Mamy klasyczne lasagne bezglutenowe, które utworzą zwartą jedność z pozostałymi zapiekanymi produktami, ale również canellonibezglutenowe– grube, duże rurki, które podaje się nadziewane gęstym farszem, często także zapieczone. Małe gwiazdki sprawdzą się we włoskich zupach, a świderki, czyli fusillibezglutenowe pozwolą umieścić się dużej ilości sosu w zagłębieniach i skumulować przyjemność spożywania pasty. Jest również makaron bezglutenowy spaghetti – zdecydowanie jeden z faworytów osób, które uwielbiają kuchnię włoską na co dzień. Zobacz, jakie jeszcze rodzaje mamy w naszym sklepie i sprawdź, które z nich najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania kolejnego lunchu!
Co na bezglutenowy deser lub drugie śniadanie bez glutenu?
Jeśli poszukujesz typowo włoskich produktów, które przypomną Ci wymarzone wakacje w Wenecji lub Rzymie, a przy okazji będą zdrowe oraz bezpieczne – sprawdź nasze słodkie, chrupiące propozycje. Wafle gryczane lub w innej bezglutenowej wersji to doskonała przekąska dodająca energii w oczekiwaniu na obiad, szczególnie w zestawieniu z dobrą wędliną lub serem, albo na słodko – z dżemem, miodem czy kremem orzechowym. Na deser zafunduj sobie ciastka bez glutenu z kawałkami czekolady, kokosa lub innymi pysznymi dodatkami, które umilą Twój dzień i sprawią, że oczekiwanie na makaron kukurydziany albo tortellini na kolację będzie przyjemniejsze. Produkty te zawierają mnóstwo błonnika, który nie tylko wspiera pracę jelit, ale również syci i zmniejsza uczucie głodu.
Włoskie wyroby bez glutenu – kupuj wygodnie online
W Twojej najbliższej okolicy nie ma sklepów z typowo włoską ofertą? A może brakuje Ci na półkach w marketach ulubionych makaronów rodem z Italii (np. spaghetti) z symbolem przekreślonego kłosa? Nasz sklep onlinez oryginalnymiwłoskimi produktami zapewni Ci możliwość jedzenia tego, co lubisz najbardziej – bez przykrych dolegliwości wynikających z braku tolerancji na gluten. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy i skuś się na ulubione pasty i przekąski. Dzięki nim nie musisz rezygnować z ulubionych potraw – wystarczy, że zmodyfikujesz je nieznacznie pod kątem własnych dolegliwości!
Filtr
Wyświetlanie 31–60 z 87 wynikówPosortowane według najnowszych