Pomysł na prezent? Włoskie przysmaki są pod tym względem wyjątkowe. Dlaczego? To zawsze jakość, unikalny smak, dbałość o szczegóły. Zawsze robią wrażenie, pysznie smakują i są bardzo uniwersalne. Mamy dzisiaj kilka podpowiedzi, co możecie podarować pod choinkę. Opowiemy także, jak Włosi świętują ten wyjątkowy w roku czas.
Spis treści
ToggleBoże Narodzenie we Włoszech
Włosi kochają dobre jedzenie, przygotowane na bazie starannie dobranych składników. Uwielbiają także rodzime tradycje, oraz przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. I podobnie jak Polacy – wyjątkowym dla nich czasem jest Boże Narodzenie. Oni także obdarowują się wtedy prezentami i spotykają się z najbliższymi, bo wspólnie celebrować przy stole. We Włoszech Boże Narodzenie jest jednym z najważniejszych świąt i jednocześnie obrządków religijnych. Tradycyjnie spędza się je w gronie rodziny. Okres świąteczny zaczyna się tak naprawdę 8 grudnia, w dzień Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. To dzień wolny od pracy, obchodzony dosyć hucznie. Jednak właściwy czas Bożego Narodzenia przypada 24 grudnia i trwa do 6 stycznia, czyli do święta Trzech Króli. Czy Włosi świętują podobnie, jak Polacy? W dużej mierze tak, choć warto zaznaczyć, że w różnych regionach kraju pojawiają się swojskie tradycje. W domach pojawiają się choinka, czyli l’albero di Natale oraz il presepe – szopka. Ma ona szczególne znaczenie, bo jej tradycję zapoczątkował w XIII wieku św. Franciszek z Asyżu. Oczywiście Włosi uwielbiają stroić nie tylko wnętrza domów, ale też ulice. Nie obce im są świetlne iluminacje, błyszczące ozdoby i gigantyczne choinki, stawiane na placach i w centrach miast. Nie brakuje także jarmarków świątecznych, które prezentują się bajkowo.Typowe dania wigilijne we Włoszech
Włosi celebrują kolację wigilijną, ale nie jest ona tak kluczowa, jak w Polsce. Poza tym, nie istnieje jedna, obowiązująca lista dań, które należy przygotować. W każdym regionie przyrządza się mniej lub bardziej tradycyjne potrawy, choć są one często wykwintne i odświętne. Na pewno na stole pojawiają się ryby i owoce morza, a także warzywa. Co ważne: wigilijna kolacja z założenia ma być postna, raczej lekka i na pewno bezmięsna.
Zupełnie inaczej przedstawia się już pierwszy i drugi dzień świąt. To moment, gdy przygotowuje się wystawne uczty, pełne pysznych dań, także mięsnych. W północnych, środkowych i południowych Włoszech podaje się na przykład wołowinę duszoną w czerwonym winie, grzanki z miodem i serami, ravioli faszerowane mięsem, polentę z dorszem, tortelli z dyni, czy spaghetti z tuńczykiem, makrelą, anchois i pomidorem. W wielu regionach ulubioną świąteczną rybą jest dorsz.
Jeżeli chodzi o świąteczne smaki, które łączą Włochów, to na pewno są to słodkości.
1. Panettone
Bez tego ciasta Włosi nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. W dużym uproszczeniu, można je nazwać puszystą babką, nadziewaną kandyzowanymi owocami i rodzynkami. W rzeczywistości jest to jednak drożdżowy wypiek, którego przygotowanie jest naprawdę wymagające. Już samo wyrastanie ciasta zajmuje 12 godzin. Za stolicę panettone uznaje się Mediolan. Ta tradycyjna baba ma wyjątkowy smak, a ponieważ wypiek pochłania sporo czasu, jego charakter jest tym bardziej odświętny.
-
Panettone pistacchio matcha 600 g
126,75 złOriginal price was: 126,75 zł.95,06 złCurrent price is: 95,06 zł.
-
Miś Koala z Panettone Classico
367,77 złOriginal price was: 367,77 zł.275,83 złCurrent price is: 275,83 zł.
-
Panettone nerosale 600 g
112,90 złOriginal price was: 112,90 zł.84,67 złCurrent price is: 84,67 zł.
2. Pandoro
Kolejne świąteczne ciasto, które Włosi darzą szczególną miłością – zwłaszcza na północy kraju. Wysoka, drożdżowa baba wyróżnia się mocno maślanym smakiem i ma zwartą konsystencję. W swojej tradycyjnej formie, baba powinna mieć kształt gwiazdy i zwężać się ku górze. Początkowo dekorowano ją lukrem, ale z czasem lukier zastąpił cukier puder. Do podstawowych składników zalicza się oczywiście masło, jajka i drożdże.
-
Pandoro cioccolato 1 kg
140,55 złOriginal price was: 140,55 zł.105,41 złCurrent price is: 105,41 zł.
3. Torrone
Ten słodki przysmak nazywa się również nugatem. W różnych zakątkach powstają wariacje na jego temat, ale bazą zawsze pozostaną migdały i orzechy. W tradycyjnej recepturze nie może zabraknąć także białka jaj i miodu. W finalnej wersje torrone powinien być lekko twardawy i aromatyczny.
Skąd wywodzi się torrone? Teorii jest kilka, ale szczególnie wyróżnia się ta z Cremony, niewielkiego miasteczka w Lombardii. Podobno nugat przygotowano w 1441 roku na wesele Francesco Sforzy z Biancą Marią Visconti i od tego czasu przysmak stał się wizytówką tego miasta, zresztą okolice Cremony słyną z produkcji torrone.
4. Włoskie cukierki na święta
Idealny pomysł na prezent! Zwłaszcza, że Włosi znani są
na świecie z produkcji pysznych cukierków i słodyczy, które same w sobie
stanowią bardzo elegancki i wyszukany upominek. Szczególnie godne polecenia są
cukierki od marki Sperlari, która od
pokoleń kieruje się przywiązaniem do tradycji i stosuje oryginalne receptury.
Każdy znajdzie tu coś dla siebie – galaretki owocowe dla wegan, orzeźwiające
cukierki z miętą oraz słodkości bazujące na mleku w proszku – te mleczne
cukierki kochają zwłaszcza najmłodsi.
Na świąteczny czas są bardziej wyrafinowane praliny
czekoladowe, torroncini w formie
cukierków lub trufle.
-
Praliny czekoladowe z pistacjami Tesori Sperlari 160 g
21,60 złOriginal price was: 21,60 zł.17,28 złCurrent price is: 17,28 zł.
-
Torroncini Zanzibar Caramel Dorè 117 gr
15,99 złOriginal price was: 15,99 zł.8,00 złCurrent price is: 8,00 zł.
5. Włoskie ciasteczka świąteczne
Wiadomo, że na święta wszyscy zabierają się za pieczenie ciastek, których cudny zapach od razu wytwarza niepowtarzalna magię świąt. Włochy również mają szeroką gamę typowych wypieków bożonarodzeniowych, które zmieniają się w miarę przekraczania regionów położonych wzdłuż apenińskiego kozaka. Oto kilka przykładów włoskich ciasteczek świątecznych:
- Zaleti – typowe ciasteczka z regionu Veneto na bazie mąki kukurydzianej,
- Baci di Alassio (dosłownie pocałunki z Alassio – małe miasteczko w regionie Liguria) z orzechów, kakao i miodu;
- Canestrelli di Piacenza – w składzie mąka, cukier, masło, jajka, szczypta soli, z dodatkiem aromatu rumowego. Zwyczajowo spożywa się je zanurzając w miejscowym słodkim winie;
- Cantucci z migdałami – duma mieszkańców Toskanii;
- I mostaccioli – wyśmienite ciasteczka z Apulii ten typowy bożonarodzeniowy biszkopt można formować w trakcie obróbki, zwykle polewa się jasną polewą czekoladową, a niektóre z głównych składników to migdały, miód i cynamon;
- Petrali calabresi – słodkości południowego regionu z kruchego ciasta wzbogacone dużą ilością suszonych owoców, gotowanego wina, kakao i kandyzowanych owoców;
- I buccellatti – to sycylijskie świąteczne ciasteczka z suszonymi figami, migdałami, orzechami włoskimi i czekoladą
a kończąc na klasycznych ciasteczkach czekoladowych (biscotti al cioccolato), które robi się w całych Włoszech. Poniżej kilka propozycji włoskich klasyków:
Jadalne prezenty prosto z Włoch to strzał w dziesiątkę. Warto stawiać na klasykę – pandoro, torrone czy panettone pozwolą poczuć klimat świąt i będą oryginalnym upominkiem dla każdej osoby, która docenia najlepsze smaki.