Opis
Piadina
Piadina to potrawa wywodząca się z północnych Włoch. Jest to cienki pszenny placek, który można wypełnić dowolnym farszem, najczęściej serem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Innymi dodatkami są np. rukola, szpinak, grzyby. Piadina występuje też w wersji na słodko z czekoladą bądź konfiturą.
IGP
Składniki piadiny ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne):
- mąka pszenna 00
- smalec lub oliwa z oliwek
- woda
Konsorcjum Promocji i Ochrony Piadina Romagnola ChOG
Konsorcjum jest zaangażowane w ochronę terytorialności, nadzorowanie i egzekwowanie przepisów dyscyplinarnych, promowanie i eksportowanie Piadina Romagnola ChOG na cały świat, aby zagwarantować bezpieczeństwo firmom i autentyczność konsumentom.
Piadina przepis:
Jak to w przypadku włoskich specjałów bywa, składników jest niewiele:
- mąka pszenna (w typie `00` lub 550),
- woda,
- sól,
- tłuszcz (oliwa extra vergine lub smalec)
- soda oczyszczona
Warto wiedzieć, że zastosowanie oliwy z oliwek w cieście sprawia, że piadina jest bardziej sztywna i krucha, a użycie smalcu sprawia, że jest bardziej elastyczna. Ciasto należy wyrobić, aż stanie się sprężyste, a następnie schować do lodówki na pół godziny. Później podzielić na kulki, rozwałkować i prażyć na patelni z grubym dnem.
Piadina romagnola
Dowiedz się więcej na temat tego przysmaku z naszego artykułu:
Składniki: mąka z pszenicy miękkiej typ “00”, Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oliwka 8%, sól morska jodowana (sól morska jodowana z potas 0,0050%), spulchniacz (kwaśny węglan z sód, skrobia kukurydziana, difosforan disodu), woda
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1352 kj / 321 kcal
Tłuszcz 9,7 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g
Węglowodany 50 g – w tym cukry 1,2 g
Białko 7,6 g
Sól 1,8 g
EAN 8000130480194
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.