Cytrusy kojarzą się ze słońcem i orzeźwieniem. I stają się fantastyczną bazą smakową dla napojów, które będą idealne nie tylko na letnie dni! Cytron, bergamotka, limonka, chinotto – to oryginalne smaki prosto ze słonecznej Kalabrii. Dzisiaj opowiemy o nich nieco więcej, bo za sprawą oryginalnych napojów włoskiej marki Verum możecie zakosztować ich osobiście.
Włoska jakość zamknięta w puszce
Z czego słyną Włosi? Z prostego, pysznego jedzenia, które bazuje na zdrowych, lokalnych składnikach. Jednak włoskie firmy to nie tylko makarony, sery i wędliny, ale także orzeźwiające napoje. Założona w 2013 roku marka Verum specjalizuje się w produkcji napojów bezalkoholowych, które są inspirowane naturą. Dzięki ich działalności tradycyjne, włoskie produkty mają szansę na międzynarodową dystrybucję. A są tego warte – Verum szczególną wagę przywiązuje do doboru surowców, procesu produkcji i jakości. Firma ceni sobie prostotę, siłę natury, tradycję i świeżość.
Przedstawiamy cztery wyjątkowe napoje, oparte na bazie owoców cytrusowych. To oczywiście nie przypadek – w samym sercu Morza Śródziemnego znajduje się przepiękna Kalabria. Region słynący z zapierających dech w piersiach plaż, przepięknych widoków, zabytków i kultury, ale także sadów cytrusowych. Firma Verum śmiało sięga po nie, dając nam to, co mają najlepszego do zaoferowania.
Produkcja włoskich napojów najwyższej jakości
Włoskie napoje Verum powstają w wyniku tłoczenia owoców na zimno – proces produkcji jest prosty, pozwala zachować oryginalny smak i wartości odżywcze. Produkty nie zawierają aromatów, barwników, ani konserwantów. Są pyszne i opracowane w duchu włoskiego zamiłowania do prostoty i sił przyrody.
Możecie sami skosztować aż czterech smaków. Oto, co przygotował producent!
Verum – napój w puszce o smaku cytronu
Zapachniało egzotyką! I nic dziwnego, bo cytron można określić przodkiem popularnych cytrusów – od niego wzięły się chociażby cytryny i mandarynki. Drzewo cytronowe osiąga 3 m wysokości i jest pokryte zielonymi liśćmi. Jednak szczególną uwagę przykuwają owoce – duże, intensywnie żółte, jak cytryny, ale ich skóra pokryta jest charakterystycznymi bruzdami, jest też mocno pomarszczona i gruba.
Owoce te nie są zbyt soczyste, a ich smak jest wyrazisty i kwaśny. Sama skórka jest bardzo aromatyczna i można ją stosować w kuchni, jako smakowity dodatek. I właśnie na tym bazuje napój marki Veron o smaku cytronu, w którym znajduje się napar z liści i skórek owocu.
Warto wspomnieć, że cytrony wykorzystywane przez włoską markę Verum pochodzą z Diamante – cedrowego wybrzeża, położonego w północnej części Morza Tyrreńskiego. To tu znajdują się najlepsze na świecie uprawy cytronu. Owoce uwielbiają kalabryjski klimat! Są bogate w witaminy – zwłaszcza witaminę C, a także sole mineralne i flawonoidy – bardzo silne przeciwutleniacze. Samo zdrowie. Napój świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Dodatkowo zawiera również napar z cedru i krokosza barwierskiego,
Verum – napój w puszce o smaku bergamotki
Bergamotka to owoc cytrusowy, który na pierwszy rzut oka może przypominać pomarańczę, jednak w trakcie dojrzewania, jego kolor zmienia się z zielonego na żółty. Uprawy bergamotki, z których korzysta marka Verum, znajdują się wyłącznie w regionie Reggio di Calabria. Ręczne zbiory odbywają się tu od połowy listopada do połowy lutego. Następnie owoce muszą odleżeć kilka dni, a później są myte i obierane. Wyciska się z nich sok, który zostaje odfiltrowany, aby usunąć miąższ.
Te owoce cytrusowe z cenną skórką podobną do małej pomarańczy uwielbiają tylko Kalabrię, a właściwie tylko ten zakątek Kalabrii, który otacza Reggio z widokiem na cieśninę. Nie kocha żadnej innej ziemi. Na próżno ktoś próbował go przeszczepić gdzie indziej: nie udało się. W wielu miejscach podejmowano niezliczone próby, nawet na odległej wyspie Formosa (Tajwan) przez Japończyków. Nic do zrobienia: bergamotka, uparta i wierna rośnie dobrze tylko w Kalabrii.
Jak dowodzą badania naukowe, sok z bergamotki może obniżać poziom cholesterolu i zmniejszać ryzyko zawału. Dodaje także energii.
Napój Verum o smaku bergamotki nie zawiera żadnych sztucznych aromatów ani konserwantów. Będzie świetną bazą do aperitifów i koktajli.
Verum – napój w butelce o smaku imbiru z limonką
Kalabryjska limonka jest jedyna w swoim wydaniu. Mocno kwaśna, wyjątkowo aromatyczna, bogata w olejki eteryczne, ma w sobie moc wartościowych składników. Owoce, po które sięga marka Verum pochodzą z upraw w regionie Piana di Sibari. Oprócz tego, że zawierają dużo witaminy C, to dodatkowo wspierają układ odpornościowy, mają działanie przeciwzapalne i dobrze wpływają na układ trawienny. Charakteryzują się również właściwościami organoleptycznymi – co oznacza, że ich zapach i smak mocno oddziałuje na zmysły człowieka.
Wspaniałym dodatkiem do tego napoju jest imbir – niezwykle orzeźwiający, wyrazisty, wykazujący równie dużo właściwości zdrowotnych, co limonka. Napój Verum zawiera prawdziwy napar imbirowy, który świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem limonki.
Verum – napój w butelce o smaku cytrusów chinotto
To napój gazowany, cieszący się we Włoszech dużą popularnością. Wytwarzany jest z owoców cytrusowych chinotto, nazywanych również gorzkimi pomarańczami. Chinotto pierwotnie wywodzi się z Chin, ale uprawia się je również na terenie Włoch. Marka Verum po raz kolejny sięga po owoce pochodzące z Kalabrii, gdzie zbiera się je ręcznie, a następnie tłoczy na zimno, by pozyskać najwyższej jakości sok. Dzięki naturalnej produkcji udaje się uzyskać oryginalny napój, który w smaku będzie przypominał trochę Colę lub Pepsi z lekką nutką goryczki.
Owoce chinotto są gorzkie i kwaśne, dlatego tak świetnie nadają się, jako baza do napojów orzeźwiających. Zawierają dużą dawkę witaminy C, a także aminokwasów i beta-karotenu. Ich właściwości działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i spowalniają procesy starzenia.
Pyszne napoje w czterech różnych smakach na bazie cytrusów zbieranych w przepięknej Kalabrii i przygotowane z najwyższą starannością.
Spróbujcie wszystkich!