Wegańskie jedzenie podbija podniebienia nie tylko vegan, ale również osób na tradycyjnej diecie, którzy coraz chętniej ograniczają spożycie produktów odzwierzęcych. Nic dziwnego – oryginalne, włoskie przysmaki vegan stanowią doskonałe, pełnowartościowe zamienniki, które przypadną do gustu wszystkim domownikom. Opowiemy dzisiaj o nich trochę więcej.
Spis treści
ToggleWłoskie sery wegańskie z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu
Zacznijmy od czegoś specjalnego – serów wegańskich włoskiego producenta Verys, który sięgnął po oryginalne metody siewu i zbiorów organicznych upraw brązowego ryżu. To właśnie te ziarna stają się bazą do powstania roślinnych produktów najwyższej jakości. Technologia umożliwia uprawę kiełkującego ryżu o nazwie Bio SuRice®, a na polach wykorzystuje się krystalicznie czystą wodę źródlaną, pochodzącą z włoskiego rezerwatu przyrody Lessinia. Misją marki jest tworzenie zdrowej żywności i roślinnych alternatyw dla przetworów mlecznych z poszanowaniem środowiska naturalnego. Dobre odżywianie z myślą o planecie oznacza przecież lepsze i dłuższe życie.
Na bazie ryżu produkuje się wyjątkowy ser w plasterkach, który będzie doskonały zarówno na zwyczajne kanapki, jak i tosty na ciepło, roślinne hamburgery, czy pizzę.
Bardzo ciekawą propozycją będzie również wegański ser do smarowania, który ma delikatną, kremową konsystencję. Proponujemy go w 3 różnych wersjach: klasycznej, wędzonej i pleśniowej z wodorostami. To pyszne dodatki do pieczywa (zwłaszcza chrupiąca bruschetta), do świeżych warzyw, wrapów, a nawet wytrawnych naleśników.
Gotowe wegańskie sosy warzywne do makaronów prosto z Włoch
Kolejny włoski producent to firma Parma IS, która jako jedna z nielicznych korzysta z ultranowoczesnej technologii HPP, oznaczającej proces przetwarzania wysokociśnieniowego, czyli pasteryzacji na zimno. Dzięki temu bez obróbki termicznej udaje się nie tylko wydobyć pełnię smaku surowych warzyw, ale również zachować cenne wartości odżywcze i idealną konsystencję sosu.
Marka nie musi stosować żadnych konserwantów, a jakość produktów jest wysoka. W kilka chwil można przygotować makaronową ucztę. Z czego można wybierać?
- Gotowy sos z surowych warzyw z czarnym jarmużem i orzechami – bogate w smaku i jednocześnie pełne witamin danie. Jarmuż uznaje się przecież za super foods.
- Gotowy sos z surowych warzyw z pomidorków daktylowych z bazylią i migdałami – klasyka smaku, podkręcona słodyczą małych, aromatycznych pomidorków.
- Gotowy sos z surowych warzyw z pomidorków daktylowych z oliwkami i kaparami – trudno o bardziej włoskie smaki niż świeże pomidory i kapary. Lato na talerzu o każdej porze roku!
Wegański substytut mięsa - włoski producent
O zamiennikach mięsa na rynku jest bardzo głośno. Nic dziwnego, skoro wegańskie produkty są w stanie zaspokoić apetyt nawet najbardziej zatwardziałych fanów mięsa. Gulasz, burger, curry? Roślinne jedzenie gwarantuje różnorodność i smaki, które dobrze znamy z tradycyjnej kuchni. Zadbała o to włoska marka Food Evolution (należąca do firmy Joy), która działa na rynku od 40 lat! Korzystając z tak ogromnego doświadczenia, tworzy produkty idealne dla wegan, wegetarian i osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jak podkreśla firma, ich gotowe dania podbiją podniebienia wszystkich tych, którzy po prostu kochają dobre jedzenie.
Historia firmy sięga 1979 roku, gdy Alberto Musacchio pod wpływem skutków wojny w Wietnamie i dyskusji o tym, jakimi wartościami powinien kierować się człowiek, założył wraz z bratem wegetariańską knajpkę. Niemal dziesięć lat później rodzina przesiedliła się do malowniczej Montali, gdzie powstał mały hotel, serwujący wyłącznie wegetariańskie dania. Potrawy zyskały rozgłos, a z biegiem czasu rodzina i jej wkład dla rozwoju bezmięsnej kuchni zostały docenione na międzynarodowej arenie. W 2019 roku produkty marki Food Evolution trafiły do szerokiej dystrybucji, także na polskie stoły. Co polecamy?
- Gulasz sojowy o smaku wołowiny – bezglutenowa propozycja, którą przyrządzicie w zaledwie siedem minut. Będzie stanowił bazę dla wielu dań, można podać go z ryżem, ziemniakami, makaronem.
- Burger sojowy o smaku wołowiny – świetna, bezglutenowa propozycja na grilla, ale z łatwością przyrządzicie burgery również na patelni, smażąc je przez kilka minut z obu stron.
- Burger sojowy o smaku kurczaka – coś dla tych, którzy wolą delikatniejszą wersję bezglutenowych burgerów.
- Kawałki sojowe o smaku kurczaka – pyszne danie, które można wykorzystać na wiele sposobów. Wegański kurczak stanie się bazą do sałatek lub wrapów, ale również dań kuchni azjatyckiej. Można podać go w różnego rodzaju sosach, z dodatkiem ryżu, makaronu lub ziemniaków.
- Kostka sojowa o smaku boczku – kuchnia włoska kocha boczek! Ten w wegańskiej wersji smakuje doskonale i będzie podstawą do stworzenia wielu tradycyjnych dań z makaronem, takich jak carbonara, amatriciana, czy gricia.
Wszystkie wyżej opisane produkty są mrożone i nie zawierają glutenu.
Wafle kukurydziane i gryczane prosto z Włoch
Najwyższy poziom oferowanych marek jest pierwszym prawdziwym wymogiem, aby znaleźć się w naszym katalogu!
Przedstawiamy w 100% włoską markę z certyfikowaną, wysokiej jakości lokalną produkcją: Gallettificio Valtidone. Firma ta powstała ze współpracy dwóch historycznych zakładów rolniczych z równiny padańskiej – San Rocco Società Agricola i Azienda Agricola Brè – obydwie przekształcają zboża w oryginalne i smaczne produkty doskonałej jakości,
Dzięki połączonym siłom obie firmy czerpią zyski: łączą potencjał produkcyjny, technologiczny i handlowy oraz organizują etapy transformacji, aby zagwarantować produkty bezpośrednio ze źródła. Cały łańcuch produkcyjny od uprawy po produkcję wafli a nawet marketing, jest w rękach firmy. Są to młode ręce ponieważ firmą zarządzają Alberto i Laura, którzy są też po studiach wyższych w sektorze rolniczym.
Ich uprawy charakteryzują się zintegrowaną ochroną biologiczną i na polach stosuje się pułapki feromonowe do masowego wychwytywania i monitorowania szkodliwych owadów w uprawach kukurydzy i gryki.
Wafle wegańskie mają średnicę 9 cm, są bardzo chrupiące i kruche. Można je wykorzystać na wiele sposób: od zwykłego zagryzania kiedy dorwie cię głód, po śniadaniowe kanapki z plastrem wegańskiego sera, jako zagryzka do zupy wielowarzywnej lub chrupiący dodatek do warzyw marynowanych na aperitif.
Warto spróbować obu odmian tych organicznych wafli: z gryki i wafli z mieszanych mąk z kukurydzy, gryki i ryżu:
Kuchnia wegańska we włoskim stylu to przede wszystkim smak, wysoka jakość, zrównoważona produkcja i zdrowie. Polecamy ją nie tylko osobom na diecie wegańskiej, ale także tym, które szukają ciekawych alternatyw w kuchni i rozwiązań korzystnych zarówno dla zdrowia, jak i planety.
Włosi kochają jeść i doskonale gotują. Poniżej możecie zobaczyć co mają do zaproponowania miłośnikom kuchni roślinnej. Zajrzyjcie koniecznie!