Dzięki Maveat masz na wyciągnięcie ręki najlepszy wybór marynowanych warzyw, idealnych do sałatek ryżowych lub makaronu na zimno. Spróbuj prawdziwych włoskich pikli o długiej trwałości z wyselekcjonowanymi warzywami wysokiej jakości.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron
Kuchnia włoska to w istocie element diety śródziemnomorskiej uważanej za najzdrowszą na świecie. Nie bez powodu, bo to właśnie wśród Włochów otyłość i choroby sercowo-naczyniowe zdarzają się dużo rzadziej niż w innych krajach.
-
Karczochy grillowane w oleju 580 ml28,80 zł
Kuchnia włoska opiera się na tradycyjnych przepisach tworzonych i modyfikowanych latami przez gospodynie domowe. Jej założenia są proste: ma być smacznie i zdrowo. Wiele pysznych włoskich dań zawiera zaledwie pięć składników, wśród których nie powinno zabraknąć świeżych lub marynowanych warzyw, a także wszechobecnej w kuchni włoskiej oliwy z oliwek.
Niewątpliwie wizytówką kuchni włoskiej jest pizza, a tuż za nią na podium ustawiło się spaghetti. Trzecie miejsce skromnie należy do tiramisu z cappuccino. Jednak prawdziwa kuchnia włoska to coś więcej niż pizza i makaron. Nie brak w niej ryb i owoców morza, wszechobecnej oliwy z oliwek, warzyw podawanych na różne sposoby i wina. Nie można też zapomnieć o serach – Włosi wyrabiają kilkaset różnych gatunków!
Włosi chętnie sięgają po grilowane warzywa w marynacie
W ogóle Włosi chętnie sięgają po warzywa, bo te w słonecznej Italii są wyjątkowo dojrzałe i smaczne. Potrafią je wykorzystać na wiele sposobów, od spożywania na surowo poprzez gotowanie, duszenie, pieczenie i grillowanie. Na grila szczególnie często trafiają bakłażany, karczochy i cukinie. Są dość miękkie, więc ich grillowanie przebiega stosunkowo szybko, a przy tym niosą w sobie smak lata, które nawet we Włoszech czasem się kończy.
Grilowanie warzywa w oleju można wykorzystać jako samodzielną przekąskę (są doprawdy wyborne!), a także jako dodatek do makaronów i ryżu (w wersji na ciepło lub na zimno). Właściwie poza śniadaniem, które we Włoszech powinno być słodkie, grilowane warzywa można podać o każdej porze dnia. Najczęściej jednak pojawiają się na słynnych włoskich aperitifach obok wędlin i wyśmienitych serów. Ich zastosowanie jest na tyle uniwersalne, że znalazły stałe miejsce nie tylko w basenie Morza Śródziemnego. Przygotowane na włoską modłę grillowanie karczochy, bakłażany i cukinie można kupić także w Polsce. To doskonały sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej zupełnie nowych elementów – spróbuj produktów Maveat, na pewno się nie zawiedziesz. Już nie musisz jechać do Włoch, by spróbować prawdziwych włoskich smaków.
Jak wykorzystać włoskie pikle w daniach obiadowych
Poniżej podajemy kilka różnych przepisów w włoskim stylu, które pozwolą docenić smak pikli również w daniach na ciepło.
Penne z cebulą, papryką, cukinią i bakłażanem
Penne to nic innego jak rodzaj makaronu, w Polsce mówimy o nim – rurki. Jest doskonały do podawania na ciepło i na zimno.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy, aż będzie al dente, czyli lekko twardy, ale sprężysty.
Na patelni lub w woku przygotowujemy warzywa: cebulę siekamy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kolorową paprykę i świeże pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Na koniec dorzucamy pikle z cukinii i bakłażana. Zawartość patelni mieszamy z gorącym, dopiero odlanym makaronem (nie hartować klusek zimną wodą!!!). Podajemy posypane parmezanem i udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Risotto z grilowanym bakłażanem i cukinią
Risotto niesłusznie jest pomijane przy wymienianiu najważniejszych dań kuchni włoskiej. Już sama nazwa wyraźnie wskazuje jego pochodzenie, a prostota przygotowania jest koronnym dowodem na recepturę ze słonecznej Italii. W klasycznym risotto ryż gotuje się z dodatkiem wina, ale nie jest to składnik obowiązkowy.
-
Ryż Carnaroli 1 Kg30,75 zł
Przygotowanie:
Na głęboką patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek oraz łyżkę masła i smażymy na niej posiekaną cebulę dymkę. Wrzucamy ryż (polecamy carnaroli, idealny, bo posiadający wysoki procent amylozy, która zapewnia mu niską kleistość i doskonałą odporność na gotowanie) i energicznie mieszamy całość na patelni. Wystarczy krótka chwila, by ryż się obsmażył. Podlewamy białym wytrawnym winem i czekamy aż wyparuje z patelni po czym wlewamy szklankę przygotowanego wcześniej gorącego bulionu i gotujmy na minimalnym ogniu (dziś to raczej najmniejsza moc płyty indukcyjnej) bez przykrycia. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewamy kolejną szklankę. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwa razy. Na szklankę ryżu musimy więc przygotować cztery szklanki bulionu. Kiedy ryż będzie ugotowany, dodajemy grilowane bakłażany i cukinie. Całość mieszamy i podajemy ze świeżym rozdrobnionym rozmarynem i posypujemy utartym parmezanem.
-
Mozzarella plastry 130 gr14,99 zł
-
Wegańska mozzarella 200 g27,50 zł
Mięso jagnięce z karczochami i oliwkami
We Włoszech jagnię jest typowym daniem wielkanocnym i często przyrządza się je ze świeżymi karczochami. Poniżej podajemy przepis gdzie miękkie delikatne mięso łączy się z ostrzejszymi w smaku warzywami marynowanymi, będzie nieco szybciej, a wcale niemniej smacznie.
Przygotowanie:
Jagnięcinę (lub inne delikatne mięso) kroimy w wąskie, krótkie paski i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Razem z mięsem na patelnię powinna trafić posiekana cebula. Chwilę podsmażamy i zalewamy winem a następnie bulionem. Jagnięcina w kawałkach wymaga gotowania ponad pół godziny a mięso z kością nawet do godziny czasu. Do gotowania warto dodać zioła prowansalskie i ząbek czosnku. Dopiero w końcowej fazie, kiedy wyparował cały bulion dodajemy grillowane karczochy oraz oliwki ze słoika, mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy na ciepłym talerzu udekorowanym piklami.
Tak przygotowane mięso można podać ze świeżym chrupiącym chlebem. Aby podkreślić jego smak, warto przygotować sos z soku z cytryny i żółtka jajek. Połączone składniki podgrzewamy, dodając na koniec 1 łyżeczkę oliwy. Kiedy będzie gładki i jednolicie gęsty, polewamy nim przygotowane wcześniej danie.
Grilowane włoskie warzywa w sałatkach
Sałatki kojarzą się najczęściej z potrawami komponowanymi ze świeżych warzyw i owoców, jednak i w nich znajdzie się miejsce dla marynowanych włoskich warzyw z grila.
Sałatka z grilowanym bakłażanem
Szybko i prosto można przygotować sałatkę/przekąskę z mozzarellą, pomidorami i bakłażanami.
Wszystkie składniki kroimy w plasterki i układamy naprzemiennie na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżą lub suszoną bazylią.
Sałatka z karczochami i awokado
Grilowane Karczochy i awokado to główni bohaterowie tej sałatki i ich powinniśmy przygotować najwięcej. Awokado kroimy w kostkę lub plasterki, karczochy dzielimy na mniejsze cząstki.
Do sałatki dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz garść kaparów lub ser feta w kostkach.
Tak przygotowane składniki mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek i sosem z cytryny. Jeśli chcemy, by sałatka miała łagodniejszy smak, możemy dodać pokruszoną na duże kawałki sałatę lodową.
Sałatka z papryką i grilowaną cukinią
Grilowana cukinia i papryka to bardzo smaczny duet, który ożywi niejedną sałatkę. Na jego podstawie można skomponować wiele ciekawych wersji tej prostej potrawy.
Grilowana cukinia i papryka doskonale połączą się z sałatą lodową, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami. Opcjonalnie można zamiast oliwek dodać znanego nam już grillowanego bakłażana. Całość tradycyjnie skrapiamy oliwą z oliwek (wszak to podstawa włoskiej kuchni), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać suszonego oregano lub bazylii, a pieprz zastąpić granulowanym czosnkiem.
Sery, wędliny i grilowane warzywa to doskonała przekąska serwowana razem z aperitifem
Teoretycznie aperitif to nic innego jak lekki drink alkoholowy serwowany przed posiłkiem. Jego celem jest pobudzenie apetytu i wprowadzenie przyjemnej atmosfery, szczególnie na dużych przyjęciach.
Jednak Włosi mają nieco bardziej liberalny stosunek do tej tradycji. W ich pojęciu aperitif można pić także po posiłku lub… potraktować go właśnie jako posiłek. W tej wersji aperitif będzie drinkiem pitym wieczorem (najczęściej w barze lub pubie w towarzystwie przyjaciół i znajomych) i połączony z lekką przekąską w postaci deski serów i wędlin. Przy czym sery i wędliny traktuje się tu dość umownie, między innymi znajdzie się miejsce na grillowane warzywa (bakłażany, cukinie i karczochy z grilla doskonale komponują się ze słonymi serami!), oliwki, winogrona, pistacje, orzeszki, chipsy, a nawet sałatki i makarony. Jednak tradycja nakazuje, by tych ostatnich nakładać symboliczną ilość.
Kuchnia włoska jest pełna tajemnic i niespodzianek. Ich odkrywanie to podróż przez różne regiony słonecznej Italii, smakowanie jej sekretów i codzienne przekonywanie się, jak proste i zdrowe jest gotowanie po włosku. Smacznego!