Quantcast

Włoska kawa z Piacenzy

Włosi piją ją do posiłków i pomiędzy nimi, w domu, w pracy i kawiarni. Sprawdź, jakie rodzaje kawy można spotkać w Italii oraz jaka metoda parzenia należy do najpopularniejszych w tym kraju.

Rytuał picia kawy – symbol włoskiej kultury

Włosi słyną w Europie ze swojego temperamentu, zamiłowania do rozmów, bujnego życia towarzyskiego, rodzinnego oraz dobrej kuchni. Poza sławetnym spahgetti, pizzą i risotto ogromną popularnością na całym świecie cieszą się włoskie kawy. Te kofeinowe napary odgrywają ważną rolę w codzienności Włochów, towarzyszą spożywanym posiłkom, a także wspólnym spotkaniom z bliskimi. Małe espresso to nie tyle sposób na podładowanie baterii, co chwila wytchnienia, niezbędna do dalszego funkcjonowania. Picie kawy w ciągu dnia jest rytuałem, którego lepiej nie zakłócać, bowiem jak wszystkie codzienne rytuały daje poczucie bezpieczeństwa. Przeciętny Włoch wypija średnio 3-5 filiżanek kawy dziennie.

Jak najczęściej pije się kawę w słonecznej Italii? Z reguły dzień rozpoczyna zabielona kawa, cappuccino, latte, która dla wielu jest pierwszym posiłkiem przed rozpoczęciem służbowych obowiązków. Kolejne porcje kofeiny zapewnia najczęściej espresso, czyli mała czarna i bardzo mocna kawa podawana w malutkiej filiżance. Włosi wypijają ją w kawiarniach przy barze lub przy stoliku, w towarzystwie rogalika oraz przyjaciół.

Rodzaje włoskich kaw

Wspomniane już caffe espresso to królowa włoskich kawiarni. Zamówienia na nią spływają przy barach przez cały dzień, a nawet wieczorami. Jakie jeszcze rodzaje kaw są popularne w Italii?

  • caffè lungo – łagodniejsza i rzadsza niż klasyczne espresso,
  • caffè ristretto – mała, gęsta i słodka,
  • caffè doppio e macchiato – podwójna kawa z mlekiem,
  • caffè corretto – espresso z alkoholem (brandy, likier, grappa),
  • cappuccino – espresso ze spienionym mlekiem i puszystą pianką,
  • caffè latte – 1 porcja espresso i 2 porcje spienionego mleka,
  • crema di caffè – kawa z cukrem i bitą śmietaną,
  • caffè americano – espresso rozcieńczone wodą.

Historia kawy we Włoszech

Choć mówi się, że Włochy są stolicą kawy, w kraju tym nie uprawia się kawowców (poza mini plantacją eksperymentalną na Sycylii w okolicach Palermo) Aromatyczne ziarna sprowadzane są z różnych kontynentów: Afryki, Ameryki Łacińskiej i Karaibów i Azji. W Italii napar kawowy stanowi bardzo ważny element kulturowy. Tutejsi mieszkańcy celebrują jego picie i przywiązują dużą wagę do sposobu, w jaki jest przygotowywany. To na Półwyspie Apenińskim wynaleziono pierwsze urządzenie do parzenia kawy.

Włosi zawdzięczają kawę weneckiemu lekarzowi i botanikowi Prospero Alpini, który sprowadził ją do kraju w drugiej połowie XVI w. Z początku napój ten z uwagi na swój intensywny, gorzki posmak i pobudzające działanie, uważany był za szatańskie dzieło. 

W 1901 roku Luigi Bezzer skonstruował pierwszy, prymitywny ekspres do kawy. Z biegiem lat wynalazek ten był poddawany modyfikacjom, by spełniać oczekiwania amatorów czarnego napoju. W 1933 roku Alfonso Bialetti stworzył kawiarkę, którą dziś można znaleźć w niemal każdym włoskim domu.

Co to jest włoska Moka?

Moka to popularna we Włoszech kawiarka. Jest niezwykle wygodna, poręczna, a napar z niej wyjątkowo aromatyczny. Wiele osób uważa go za smaczniejszy niż ten z drogich, skomplikowanych ekspresów. Dodatkowo można ją zabrać nawet pod namiot w towarzystwie turystycznej maszynki gazowej.

Moka składa się z 3 elementów. Do dolnego zbiorniczka wlewa się wodę, a tuż nad nią należy umieścić sitko ze zmieloną kawą. Moka umieszczona na włączonej kuchence pozwala wodzie parować przez kawę i skraplać się w górnym zbiorniku. Przygotowanie naparu trwa około 3 minut.

Jakie kawy najlepiej smakują z moka?

Musetti Gold Cuvée

Aby uczcić 80-tą rocznicę powstania, Musetti podpisuje się pod mieszanką Gold Cuvée, zrodzoną z najlepszych kaw z Kenii i Ameryki Środkowej. Wyjątkowa, słodka mieszanka o bogatym aromatycznym bukiecie i delikatnej kwasowości. W posmaku podniebienie wychwytuje nuty czekolady, którym towarzyszą wyczuwalne odcienie kandyzowanych owoców cytrusowych, które budzą zmysły.

Musetti Crearoma

Mieszanka kawy arabiki i robusta o intensywnym i zrównoważonym smaku. Doskonałe i zrównoważone aromaty, od nuty kakaowej, czekolady, orzecha laskowego po nuty piekarnika, ciasta i ciepłe aromaty, które nadają jednocześnie żywy i przyjemny oraz zdecydowany i głęboki smak.

Musetti Evoluzione

Kawa Musetti oznaczona najwyższym znakiem jakości CSC ( Certified Speciality Coffee), gwarantującym klientom prawdziwą, niezmienną, wysoką jakość produktu za pomocą restrykcyjnych kontroli podczas pełnego cyklu przygotowywania kawy – od zbiorów po proces obróbki, na filiżance espresso kończąc. Każde opakowanie kawy Musetti Evoluzione posiada swój własny, unikatowy numer kontrolny i hologram poświadczający jakość produktu.

Musetti Evoluzione CSC to mieszanka drogocennej kawy 100% ziaren typu arabika o delikatnym i lekko kwaśnym smaku. Charakteryzuje się aromatycznymi, owocowymi i słodkimi nutami. Jest kawą o bardzo niskiej zawartości kofeiny.

Jeżeli cenisz sobie wyrafinowany smak dobrej kawy, koniecznie wypróbuj każdą z powyższych i wybierz swoją ulubioną Musetti.

Włoska kawa Musetti z Piacenzy

W 1934 roku Luigi Musetti zakłada La casa del caffè (Dom kawowy), sklep w centrum Piacenzy, przy ulicy Garibaldi 14. Każdego dnia z miłością i cierpliwością przygotowuje pierwszą kawę Musetti, używając jedynie niewielkiej palarki. Wysiłki są jednak nagradzane satysfakcją jej klientów.

Wraz z nadejściem II wojny światowej Włochy zablokowały import kawy i dla Luigiego rozpoczął się okres nędzy i strachu przed ciągłymi bombardowaniami. Na szczęście udało mu się uratować i zaraz po zakończeniu wojny zakasał rękawy i zaczął rozwijać biznes. Miasto było głodne postępu, zaczynały krążyć pierwsze samochody, a ludzie znów się uśmiechali; idealne warunki na realizację jego wielkiego marzenia. Z pomocą żony Diny oraz dzieci Łucji i Achillesa, Luigi wykorzystuje okazję i postanawia przekształcić swoją małą rodzinną działalność w dużą firmę.

Po śmierci Luigiego w latach 70 Łucja zajmowała się zakupem surowej kawy, degustacją surowca oraz śledziła wszystkie aspekty produkcji. Z kolei Achilles, podobnie jak jego ojciec,  podróżował, aby stworzyć sieć kontaktów za granicą; Francja, Stany Zjednoczone, Japonia, Anglia: po kilku latach kawa Musetti stała się produktem międzynarodowym.

W 2003 roku powstała również Musetti Coffee Academy, włoska szkoła, w której profesjonaliści i miłośnicy kawy z całego świata poznają tajniki włoskiego espresso, dekoracji i koktajli na bazie kawy.W 2018 roku Musetti Coffee Academy otrzymuje ważny certyfikat od SCA, Specialty Coffee Association, stając się Premier Training Campus. We Włoszech jest niewiele centrów, które mogą pochwalić się uzyskaniem tego certyfikatu. Co więcej, tylko trzy z tych rzeczywistości, w tym Musetti Coffee Academy, są certyfikowane jako SCA Premier Training Campus dla wszystkich modułów: Barista, Brewing, Sensory, Green Coffee i Roasting.

W 2014 firma prowadzona przez córkę Łucję Musetti i jej syna Guido świętowała 80-lecie działalności. Wiele się zmieniło od czasu jej powstania, ale to, co pozostało niezmienne, to marzenie o produkcji wspaniałej kawy i szerzeniu jej kultury. Oczy patrzą w przyszłość, ale umysł i serce nie zapominają o tradycji i korzeniach, z których powstała firma Musetti. Właśnie z tego powodu Łucja nadal z pasją i uwagą osobiście degustuje kawę. Obecnie kawy Musetti dystrybuowane są do ponad 40 różnych krajów.

Personale Maveat
Personale Maveat
Artykuły: 40