Opis
Mozzarella z mleka bawolego
Tekstura jest włóknista i najlepiej rozerwać ją na nieco większe kawałki. Konsystencja jest bardziej miękka od tradycjonalnej, smak jest delikatny ale nieco ostrzejszy od mozzarelli z mleka krowiego. Oznaczone PDO (chroniona nazwa pochodzenia).
Powstała we Włoszech w VII wieku mozzarella bawola Campana DOP jest produktem włoskiej gastronomii na bazie mleka bawolego. Bawoły, importowane z Azji w celu uprawy terenów podmokłych, były hodowane w Kampanii od wieków. Krok po kroku, ich mleko zaczęto wykorzystywane do produkcji sera. Ten ser jest jedynym serem posiadającym certyfikat DOP dla mozzarelli od 1996 roku. Jest to miękki, rozciągnięty twaróg. Mozzarella di bufala Campana DOP służy do przygotowywania wielu potraw i smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco. Idealna do pizzy, można ją docenić za wyrazisty aromat na zimno z solą, oliwą z oliwek, czosnkiem lub świeżą bazylią.
Składniki: pasteryzowane mleko bawole, naturalna serwatka, sól, podpuszczka zwierzęca
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1062 kj / 256 kcal
Tłuszcz 22 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
Węglowodany 0,6 g – w tym cukry 0,5 g
Białko 14 g
Sól 0,57 g
EAN 5420024119710
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.