Opis
Mascarpone
Typowy dla regionu Lombardii mascarpone to gładki, kremowy i słodki ser. Wymieszany z żółtkami jajek, cukrem, biszkoptami, likierem Marsala i kawą tworzą najsłynniejszy włoski deser: tirsamisu.
Ciasto z mascarpone
Inspirując się włoską tradycją polecamy przepis na:
Tarta z serkiem mascarpone i kawałkami gorzkiej czekolady
Składniki na kruche ciasto:
- 175 g zimnego masła
- 300 g mąki 00
- 3 żółtka
- 150 g cukru pudru
- utarta skórka pomarańczowa
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 400 g serka ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g cukru
- utarta skórka pomarańczowa
- 100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: do miksera wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli i dodajemy zimne jeszcze masło z lodówki, pokrojone na kawałki; miksuj wszystko, aż uzyskasz bardzo mączną mieszankę. Dodaj cukier puder do fontanny na stolnicy i zetrzyj skórkę pomarańczową na środku, uważając, aby nie usunąć również białej części, która jest gorzka. Dodaj żółtka i na koniec przygotowaną wcześniej mączną mieszankę; miksujemy wszystko szybko, tylko na tyle długo, aby składniki się zgęstniały. Uformować gładkie i jednolite ciasto, lekko je spłaszczyć i zawinąć w przezroczystą folię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby ciasto stwardniało.
W międzyczasie przygotować krem: ricottę przesiać do miski z sitkiem o drobnych oczkach za pomocą szpatułki; dodać cukier, włączyć trzepaczkę elektryczną, następnie dodać żółtka (białka zachować na później) i przesianą skrobię ziemniaczaną; gdy masa będzie jednolita, wyłączyć i dodać startą skórkę pomarańczową razem z cynamonem.
Wymieszaj wszystko razem, następnie dodaj mascarpone i ucieraj, aż zostanie całkowicie wchłonięte przez krem.
Do przygotowanej śmietanki wsyp wiórki czekoladowe, wymieszaj szpatułką i odstaw na chwilę. Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij folię i wałkiem lekko postukaj w powierzchnię, aby zmiękła. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą wałka wyłóż je na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną mąką tortownicę (o średnicy 21 cm u podstawy i 25 cm na powierzchni).
Odetnij nadmiar ciasta małym nożem i zachowaj do ostatecznej dekoracji. Ząbkami widelca wyrównać brzegi tarty, tak aby były jednolite. Wlej krem do formy i wyrównaj powierzchnię szpatułką.
Na koniec przejdź do dekorowania tarty: pozostałe ciasto kruche rozwałkuj i kółkiem zębatym wytnij paski o szerokości około 2 cm; układaj je w regularnych odstępach na powierzchni tarty, tworząc wzór rombu.
Powierzchnię ciasta posmarować resztkami białek, a następnie piec tartę w piekarniku statycznym nagrzanym do 160° przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do ostygnięcia i na koniec podajemy tartę z mascarpone i kawałkami czekolady, posypaną cukrem pudrem.
Deser z mascarpone – tiramisù
Obejrzyj nasz film i zobacz jak łatwo przygotować ten słynny włoski deser:
Składniki: śmietana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1463 kj / 355 kcal
Tłuszcz 36 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25 g
Węglowodany 3 g – w tym cukry 3 g
Białko 5,8 g
Sól 0 g
EAN 8021398443967
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.