MAVEAT » Produkty » Sery » Mascarpone 500 g

Mascarpone 500 g

Original price was: 22,95 zł.Current price is: 20,65 zł.

Mascarpone to jeden z typowych produktów mleczarskich północnych Włoch. Znają go praktycznie wszyscy, ponieważ sprawdza sie w przepisach zarówno słodkich, jak i słonych. Wyjątkowo kremowy.

Opakowanie 500 g

7 in stock

Często kupowane razem:
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy 180 g

24 in stock

28,05 
Savoiardi włoskie biszkopty opakowanie
10,35 
Krem z orzechów laskowych
28,50 

Mascarpone

Typowy dla regionu Lombardii mascarpone to gładki, kremowy i słodki ser. Wymieszany z żółtkami jajek, cukrem, biszkoptami, likierem Marsala i kawą tworzą najsłynniejszy włoski deser: tirsamisu.

Ciasto z mascarpone

Inspirując się włoską tradycją polecamy przepis na:

Tarta z serkiem mascarpone i kawałkami gorzkiej czekolady

Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g zimnego masła
  • 300 g mąki 00
  •  3 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • utarta skórka pomarańczowa
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 400 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • utarta skórka pomarańczowa
  • 100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: do miksera wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli i dodajemy zimne jeszcze masło z lodówki, pokrojone na kawałki; miksuj wszystko, aż uzyskasz bardzo mączną mieszankę. Dodaj cukier puder do fontanny na stolnicy i zetrzyj skórkę pomarańczową na środku, uważając, aby nie usunąć również białej części, która jest gorzka. Dodaj żółtka i na koniec przygotowaną wcześniej mączną mieszankę; miksujemy wszystko szybko, tylko na tyle długo, aby składniki się zgęstniały. Uformować gładkie i jednolite ciasto, lekko je spłaszczyć i zawinąć w przezroczystą folię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby ciasto stwardniało.
W międzyczasie przygotować krem: ricottę przesiać do miski z sitkiem o drobnych oczkach za pomocą szpatułki; dodać cukier, włączyć trzepaczkę elektryczną, następnie dodać żółtka (białka zachować na później) i przesianą skrobię ziemniaczaną; gdy masa będzie jednolita, wyłączyć i dodać startą skórkę pomarańczową razem z cynamonem.
Wymieszaj wszystko razem, następnie dodaj mascarpone i ucieraj, aż zostanie całkowicie wchłonięte przez krem.
Do przygotowanej śmietanki wsyp wiórki czekoladowe, wymieszaj szpatułką i odstaw na chwilę. Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij folię i wałkiem lekko postukaj w powierzchnię, aby zmiękła. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą wałka wyłóż je na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną mąką tortownicę (o średnicy 21 cm u podstawy i 25 cm na powierzchni).

Odetnij nadmiar ciasta małym nożem i zachowaj do ostatecznej dekoracji. Ząbkami widelca wyrównać brzegi tarty, tak aby były jednolite. Wlej krem do formy i wyrównaj powierzchnię szpatułką.
Na koniec przejdź do dekorowania tarty: pozostałe ciasto kruche rozwałkuj i kółkiem zębatym wytnij paski o szerokości około 2 cm; układaj je w regularnych odstępach na powierzchni tarty, tworząc wzór rombu.
Powierzchnię ciasta posmarować resztkami białek, a następnie piec tartę w piekarniku statycznym nagrzanym do 160° przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do ostygnięcia i na koniec podajemy tartę z mascarpone i kawałkami czekolady, posypaną cukrem pudrem.

Deser z mascarpone – tiramisù

Obejrzyj nasz film i zobacz jak łatwo przygotować ten słynny włoski deser:

Składniki: śmietana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1463 kj / 355 kcal

Tłuszcz 36 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25 g

Węglowodany 3 g – w tym cukry 3 g

Białko 5,8 g

Sól 0 g

EAN 8021398443967

Alergeny

Brand

Kraj pochodzenia:

Składniki:

Średnie w 100 g produktu:

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Mascarpone 500 g”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like…

  • Krem pistacjowy

    Krem pistacjowy 180 g

    32,54 
    Rated 0 out of 5
  • Krem migdałowy

    Krem migdałowy 180 g

    28,50 
    Rated 0 out of 5
  • Ricotta Igor 250 g

    12,00 
    Rated 0 out of 5