
Suchy makaron
Kategoria: Suchy makaron - chcesz wiedzieć więcej? Kliknij tutaj
Smaki włoskie i nie tylko
My jako Polacy lubimy sięgać po zachodnie specjały, a kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. O jej popularności świadczy ilość pizzerii, w których można spróbować lepszej czy gorszej pizzy i innych włoskich specjałów. Ale by lepiej się odżywiać i zdrowiej żyć warto samemu sięgnąć po przepis i przygotować jakiś prosty i smaczny posiłek ze słonecznej Italii, najlepiej z oryginalnym suchym włoskim makaronem.
Makaron w historii i języku
Makaron jako jeden z najpopularniejszych składników dań, nie tylko w Polsce, ale i na świecie, ma swoją długą historię. Prawdopodobnie jedli go ludzie już w Starożytnych Rzymie i Grecji, a nawet w neolitycznych Chinach. I wiele na to wskazuje, że spaghetti było pierwszym makaronem.
Różne rodzaje włoskiego suchego makaronu mają swoje nazwy, choć smaczne, to nieraz trudne do spamiętania lub wymówienia. Jednak nawiązują one bardzo obrazowo do tego, jak dany rodzaj makaronu wygląda. Słowo „spaghetti” w dosłownym tłumaczeniu oznacza sznureczki. Tagliatelle, według legendy, zostały wymyślone w renesansie, a inspiracją podobno była fryzura jednej z lombardzkich księżniczek. Z kolei rigatoni swoją nazwę wzięło od swojej prążkowanej faktury, bo znaczenie jego nazwy to „prążkowany”. Chiocciole, które wyglądają jak nasze muszelki, oznaczają ślimaki.
Makaron w każdej postaci
Ciekawostki językowe wokół makaronu jednak nie są aż tak absorbujące, jak pyszne dania, które można z nich stworzyć. Z mięsem, z warzywami, z owocami morza czy serami. Czy będzie to popularne bolognese, proste rigatoni z ricottą czy bardziej ekstrawaganckie tiagliatelle z frutti di mare to zawsze będzie to sycący i smaczny posiłek dla całej rodziny. Włoski suchy makaron przyda się nie tylko w kuchni włoskiej, ale i polskiej.
W naszej ofercie znajdą Państwo oryginalny suchy włoski makaron najwyższej jakości, z najlepszych składników, nadający się do przeróżnych dań. Obecna jest też wersja bezglutenowa, by problemy zdrowotne nie ograniczyły nikomu możliwości delektowania się smakami Półwyspu Apenińskiego.
Filtr
Wyświetlanie 61–62 z 62 wynikówPosortowane według najnowszych