Makaron zitoni
Ziti i zitoni. Rodzaj makaronu o wydłużonym kształcie i wydrążonym środku, pochodzący z Neapolu i wytwarzany z semoliny z pszenicy durum. Podobnie jak bucatini ze względu na gładką i rurkowatą powierzchnię, zitoni mogą mieć różne rozmiary, ponieważ neapolitańska tradycja wymaga ich ręcznego łamania przed gotowaniem. Zitoni oznacza duże więc mają średnicę większą od ziti. Idealny do przyrządzania typowych przepisów kuchni włoskiej. Zitoni zachowują typowe cechy ręcznie robionego makaronu, takie jak chropowatość powierzchni i elastyczna konsystencja.
Zitoni di Ferragosto: typowe danie z Wybrzeża Amalfitańskiego
450 g makaronu zitoni
200 g świeżych pomidorów koktajlowych
120 g suszonych pomidorów
1 dc oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
trzy ząbki czosnku
40 gramów kaparów
sól i pieprz (według uznania)
Podsmażyć, czosnek na oliwie aż się zrumieni, a następnie włożyć świeże pomidorki koktajlowe rozgniecione widelcem. Następnie dodaj posiekane kapary, papryczkę chilli (jeśli lubisz, ale używaj jej oszczędnie). Zmniejsz nieco ogień i gotuj przez około 5 minut. Kolejno uzupełnij sos dodając suszone pomidory, również posiekane. Gotuj jeszcze przez dwie minuty, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Długi makaron zitoni połam na drobniejsze części (około 4 kawałki z 1 długości) i ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Gdy upewnisz się, że makaron jest al dente, odcedź i przełóż do patelni, mieszając makaron z sosem, na ogniu nie dłużej niż dwie minuty. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane, możesz podać, dekorując posiekaną świeżą bazylią.
Co to jest Granoro Dedicato?
Jest to projekt łańcucha dostaw w 100% z Apulii , którego celem jest zwiększenie wartości produktów rolnych uprawianych w tym regionie. Celem Granoro jest przyczynienie się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa Apulii oraz wzmocnienie bezpośredniego związku między rolnikami a konsumentami, opartego na dzieleniu się wartościami, takimi jak zrównoważony rozwój i przywracanie tradycji poprzez realizację własnych produktów.
Zdrowy i autentyczny dialog, który znajduje swój najwyższy wyraz w: linia Granoro „Dedykowana naszej ziemi”.
Granoro
W procesie produkcji makaronu Granoro, wybór matrycy jest decydujący dla nadania różnym kształtom właściwej porowatości i odpowiedniej grubości. W rzeczywistości wszystkie formaty są zaprojektowane tak, aby uzyskać równomierne gotowanie w relatywnie krótkim czasie gotowania. Makaron Granoro jest twardy, elastyczny i pełny, nawet wiele godzin po ugotowaniu. Ma typowy złotożółty kolor złoconej na słońcu pszenicy durum i jest porowaty, co zapewnia doskonałą wydajność i maksymalną strawność. Nie pozostawia skrobi w wodzie do gotowania, która pozostaje czysta i bez osadu, ma również wysoką zawartość białka i niepowtarzalny aromat najlepszej pszenicy durum.
Składniki: maka z pszenicy durum
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 1,5 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 71 g – w tym cukry 3 g
Białko 13 g
Sól 0 g
EAN 8007290931894
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.