Quantcast

Makaron z pesto: wspaniały klasyk włoskiej tradycji gastronomicznej

Region Liguria podarowuje nam klasyczny i ponadczasowy sos włoskiej kuchni: pesto alla genovese. Kremowa konsystencja na którą składają się: bazylia, orzeszki piniowe i Parmigiano Reggiano, czynią z pesta bazyliowego danie odpowiednie dla każdego, również dla wegetariańskich przyjaciół!

Riwiera Liguryjska

Włochy urzekają pod wieloma względami, a często kuszą turystów wyśmienitą kuchnią, jak również wakacyjną atmosferą, do której po prostu chcemy powracać. Nic dziwnego, że dania włoskiej kuchni stają się tak popularne, a pesto odgrywa w tym zakresie ważną, jeśli nie kluczową rolę. Dlaczego tak wiele osób decyduje się na korzystanie z przepisu liguryjskiego na pesto z bazylii z dodatkiem orzeszków piniowych i oliwy? Wiele osób uważa, że tego ponadprzeciętnie rozkosznego smaku nie można zapomnieć. 

Jeśli interesujesz się włoską kulturą lub przynajmniej raz w życiu zdarzyło Ci się poszukiwać wakacji w tym regionie, to na pewno znasz Ligurię, czyli przepiękne miejsce we Włoszech położone w ich północno-zachodniej części i bezpośrednio nad morzem. Liguria słynie z wyśmienitych hoteli i kurortów wypoczynkowych, a turyści doceniają to miejsce również za smaczną kuchnię, której niemal symbolicznym produktem jest pesto alla genovese. Dlaczego dania z tym pesto smakują najlepiej i na które z nich się zdecydować w swoim menu? Sprawdź koniecznie!

Liguria i jej wyjątkowe smaki – co warto wiedzieć?

Liguria to niezwykle oryginalne i piękne miejsce, leżące w północno-zachodniej części Włoch, bezpośrednio nad morzem.

Jednym z najsłynniejszych miejsc, do którego przybywają turyści jest Portofino, stolica świetnego wina i pysznych dań, serwowanych wedle tradycyjnych przepisów. Obok Portofino, ważnym miejscem jest tu także Genua, która jest niemal kolebką włoskiej tradycji.

Niezależnie od tego, kto przybywa w region Ligurii i jakie ma upodobania względem wypoczynku to z pewnością ucieszy się na widok pyszności serwowanych w okolicznych restauracyjkach i barach. Jednym z kluczowych i bardzo smakowitych dań będzie pesto alla genovese, które uchodzi za jeden z najbardziej rozpoznawanych sosów w całym regionie.

Pesto alla genovese przygotowane zgodnie z liguryjską tradycją może stać się składnikiem dań z makaronem, sałatek, czy rozsmarowywać się na grzankach. W każdej postaci smakuje dobrze i to jest największy atut tego wyśmienitego specjału.

Pesto – kluczowy element w daniach kuchni włoskiej!

Trudno wyobrazić sobie włoski obiad bez lampki wina i trudno jest zrezygnować z charakterystycznego w smaku i wyglądzie sosu pesto do uświetnienia przeróżnych dań.

Włosi twierdzą, że sos pesto robi się wyjątkowo szybko i trzeba im przyznać, że mają w tym powiedzeniu sporo racji. To właśnie jego prostota staje się kwintesencją smaku każdego dania z dodatkiem pesto.

Aby zrobić dobrej jakości pesto potrzebujemy: słodkiej bazylii, włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno, orzeszków piniowych, parmezanu (Parmigiano Reggiano), ząbka czosnku i kamiennego moździerza.

Dla osób ceniących szybkość przygotowywania dań, mamy pewnego rodzaju zachętę. Pesto można równie dobrze przygotować w blenderze, skracając cały proces gotowania przynajmniej o połowę.

Pesto alla genovese – jak przygotować krok po kroku?

Sedno przygotowania dobrego pesto alla genovese tkwi w przestrzeganiu tradycyjnej receptury oraz zastosowaniu wyłącznie sprawdzonych składników. Bazylię myjemy, a następnie osuszamy, przecierając lub blendując z jednym ząbkiem czosnku. Gdy z bazylii oraz czosnku otrzymamy delikatną i aksamitną masę dorzucamy garść orzeszków piniowych, 100 gram w zupełności wystarczy.

Pamiętajmy, że orzeszki pinii mają bardzo wysoką kaloryczność. Zbyt duża ilość nie zmieni nam smaku pesto, ale sprawi, że dania będą nazbyt kaloryczne i ciężkie.

Następnie do utartych składników dodajemy 6 łyżek parmezanu. Koniecznie Parmigiano Reggiano i ewentualnie  2 łyżeczki utartego sera Pecorino, który nada lekkiej pikantności.

Ostatnimi składnikami pesto alla genovese jest oliwa i sól.

Aby pesto miało szansę przegryźć się i nabrać intensywności, warto włożyć je do lodówki, przynajmniej na godzinę!

Z czym podawać pesto alla genovese, by rozkoszować się jego smakiem?

Możliwości serwowania pesto z innymi, znanymi składnikami jest naprawdę sporo. Można połączyć je z makaronem (zazwyczaj spaghetti, tagliatelle lub farfalle), posmarowane po bułce zwaną ciabattą lub chlebem bruschetta itp.

Jeżeli chcemy przygotować klasyczne danie z tradycyjnej kuchni liguryjskiej to pesto należałoby podawać np. z makaronem zwanym trofie.

Ugotowany makaron wrzucamy po prostu do miski i dokładnie mieszamy z pesto. Makaron gotujemy oczywiście al dente w osolonej wodzie.

Inną ciekawą opcją na połączenie pesto i pieczywa, będzie przygotowanie przystawki w postaci chrupiącej bruschetty. Oprócz pesto warto dodać na taką kanapkę pomidor pokrojony w kawałki i plaster mozzarelli, a następnie włożyć do piekarnika tylko na moment aby ser się rozpuścił. Takie przystawki staną się świetnym elementem każdej imprezy.

Wiele osób decyduje się ponadto na dodanie pesto do pizzy, czy jako sos do wielowarzywnych sałatek. Jedno jest pewne, w niemal każdej postaci smakuje dobrze, trzeba tylko pamiętać, że pesto zawsze powinno być zimne. Nie wolno go podgrzewać, ponieważ straci swój pierwotny smak.

Pamiętajmy, że kuchnia włoska nie musi być trudna, a jej dania warto serwować niemal codziennie i na różne okazje. Sprawdź koniecznie, czy domowe pesto stanie się i twoim specjałem! 

Gdzie kupić dobrej jakości produkty, będące elementem dań kuchni włoskiej, w tym także tych opisanych w tym artykule? Najlepiej z pewnego źródła: MAVEAT!

Personale Maveat
Personale Maveat
Artykuły: 40