Makaron włoski – gwarancja sukcesu

Makaron znany jest już od czterech tysięcy lat i co ciekawe nie pochodzi z Włoch, a z Chin. Do Włoch trafił w XIII wieku dzięki podróżnikowi Marco Polo. Faktem jest jednak, że to właśnie Włosi makaron uczynili swoim produktem narodowym i włoski makaron występuje w bardzo wielu odmianach. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego produktu, który jeśli jest odpowiednio przyrządzony, jest gwarancją sukcesu każdego dania.

 

Makaron włoski rodzaje

 

Nikt nie zaprzeczy temu, że to właśnie Włosi robią świetny makaron. Są światowymi potentatami zarówno w zakresie produkcji, jak i konsumpcji makaronu. Co roku we Włoszech produkuje się 3,2 mln ton makaronu. Włosi zjadają 24 kg makaronu na osobę rocznie i w tym także są liderami. We Włoszech istnieje ponad 300 rodzajów makaronu, różniącego się kształtem, ale i częściowo składnikami.

Najbardziej znanym włoskim makaronem jest oczywiście spaghetti. Jednak ludzie z całego świata upodobali sobie także penne, fusilli, rigatoni czy tagliatelle. Twórcą spaghetti jest niejaki Antonio Viviani z Neapolu, a pierwsze spaghetti miało 50 cm długości. Ze względów praktycznych i pakowania makaronu w opakowaniach, zostało ono skrócone później o połowę i takie spaghetti znamy dziś. Penne pochodzi z kolei z Kampanii we Włoszech. Nazwę można przetłumaczyć jako pióro. W końcu kształt skośnej rurki kojarzy się ze stalówką. Tagliatelle pochodzi z regionu Emilia Romania. Są to tradycyjne wstążki o 6 mm szerokości. Fusilli to makaron, który w Polsce nazywamy “świderkami”. Włosi bardzo często wykorzystują ten makaron do potraw z mięsem czy startym serem. W Polsce jest to częsty dodatek do zup, np. pomidorowej. Rigatoni to także rurki, ale o cylindrycznym kształcie. Wśród popularnych makaronów nie można zapomnieć także o farfalle, czyli kokardkach oraz lasagne. Farfalle świetnie pasuje do potraw warzywnych i sałatek. A makaronu lasagne nikomu nie trzeba przedstawiać. Płaty makaronu świetnie smakują przełożone mięsem mielonym, rozmaitymi sosami czy serem.

Co ciekawe włoscy producenci makaronu nie tylko opierają się na starych wielowiekowych recepturach, ale również poddają makarony testom zderzeniowym, podobnym do tych wykorzystywanych w motoryzacji. Oznacza to, że sprawdzana jest sprężystość makaronu, odporność na zgniatanie, a nawet to jak zachowuje się podczas przeżuwania. Sprawdzane jest też po jakim czasie makaron z al dente staje się rozgotowany. Eksperci sprawdzają jak łączy się z sosami i jak się prezentuje.                 

Makaron bezglutenowy 

Nie wszystkie osoby tolerują gluten. Na różne formy nietolerancji glutenu cierpi nawet 380 tys. Polaków. Nie muszą oni jednak rezygnować z makaronu, gdyż dostępny jest włoski makaron bezglutenowy. Dostępny jest w różnych kształtach i formach. Takie makarony charakteryzują się dużą odpornością na gotowanie, co oznacza, że trudno je rozgotować. Jednocześnie w związku ze swoją zwartą strukturą mają zdolność do zatrzymywania sosów i świetnie nadają się do potraw skąpanych w sosie.

Dla inspiracji odsyłamy do przepisu na pyszne cannelloni bezglutenowe ze szpinakiem.

Włoski makaron bezglutenowy jest wytwarzany w 100% z mąki kukurydzianej albo z mieszanki mąk: kukurydzianej, ryżowej i komosy ryżowej. Makaron bezglutenowy obłędnie smakuje z dodatkiem smażonych warzyw, a także sosami na bazie sera. Ze względu na swoje świetne właściwości prozdrowotne polecany jest także dla wegetarian czy wegan. Warto wtedy podać go z dodatkiem tofu oraz sosu przygotowanego na bazie śmietany roślinnej. Jeżeli jednak wolicie tradycyjną kuchnię, to możecie dodać do niego klasyczny sos boloński.    

Makaron razowy 

Na uwagę zasługuje także makaron razowy. Jest on nie tylko obłędnie smaczny, ale też lekki i zdrowy. Obniża poziom cukru, a także złej frakcji cholesterolu. Do tego ma niski indeks glikemiczny. Jest też dobrym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. W jego składzie znajdziecie też witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne, np. potas, cynk, wapń czy magnez. Makaron razowy doskonale smakuje zarówno z warzywami, jak i serami czy mięsem. Co ciekawe, można do niego dodać kawałki wędzonego łososia i polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego, który przygotowuje się na bazie mąki, masła oraz mleka z dodatkiem gałki muszkatołowej.   

Makaron kolorowy 

Makaron kolorowy sprawi, że nawet proste danie nabierze charakteru i stanie się ucztą dla zmysłów. Warto tutaj wiedzieć, że produkty rzemieślniczej marki Marella przygotowane są na bazie najlepszych składników z dodatkiem naturalnych barwników, np. pochodzących z kurkumy, szpinaku, czy nawet papryki bądź buraka. Można zdecydować się np. na makaron z pszenicy durum w kształcie kokardek. Warto podać go z dodatkiem odrobiny potartego sera czy grillowanych warzyw. Nie bez znaczenia jest także fakt, że makaron zachwyca swoją sprężystością i smakiem, a dzięki kształtom i kolorom spodoba się także najmłodszym, którzy często wybrzydzają przy jedzeniu. Rodzice mogą przygotować np. makaron serca z dodatkiem gotowanych kawałków fileta z indyka i zachwycić małych krytyków kulinarnych pysznym daniem. 

Makaron włoski przepisy

Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych i co ważne swoją popularność zawdzięcza w dużej mierze nie tylko pizzy, ale też makaronom. Makaron włoski to kwintesencja smaku w najlepszym wydaniu, a do tego baza czy dodatek do wielu dań. Makaron można podawać z różnego rodzaju sosami, np. do makaronu spaghetti pasuje nie tylko sos na bazie mielonego mięsa, ale też sosy warzywne czy oczywiście pesto przygotowane na bazie świeżych orzeszków piniowych, bazylii, parmezanu oraz czosnku. Do makaronów w różnych kształtach można podać duszone warzywa z dodatkami mięsnymi lub rybnymi. Jeżeli lubicie kuchnię dietetyczną, to polecamy makaron z wędzonym łososiem czy pstrągiem. Pamiętajcie, że makaron może być świetnym zamiennikiem ziemniaków czy ryżu.             

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to świetna propozycja dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a przy tym uwielbiają lekką kuchnię. Makaron ze szpinakiem ma bardzo kremowy smak, który można przełamać chrupiącym boczkiem.

Do tej realizacji polecamy makaron karbowany, który zatrzymuje sos na powierzchni. Makaron ze szpinakiem świetnie się łączy z pieczarkami i śmietaną. Można dodać również podsmażone kawałki surowego boczku lub włoskiej szynki speck uprzednio tostowane na patelni a całość posypać utartym parmezanem. Tak przygotowane danie jest proste, a przy tym bardzo wykwintne.     

Makaron z brokułami 

Makaron z brokułami

Kolejnym produktem, który zachwyca smakiem jest makaron z brokułami. Jest bardziej delikatny w smaku, a przy tym lekki i zdrowy. Ten produkt będzie smakował nawet osobom, które niekoniecznie do tej pory lubiły smak brokułów. Znajdziemy w nim dużą zawartość błonnika, a także witaminy A, B, C i K. Regularnie powinny go spożywać osoby ćwiczące czy prowadzące zdrowy i aktywny styl życia. Polecany jest nawet dla osób na diecie.

Wystarczy ugotować makaron i brokuły w tej samej wodzie (brokuł dodać później, żeby się nie rozgotował) i na osobnej patelni podsmażyć czosnek i papryczkę chili na oliwie z oliwek. Kiedy tylko ząbek czosnku się zrumieni, aromatyczna oliwa jest gotowa. Po odlaniu makaronu i brokułów wystarczy polać całość gorącą oliwą i posypać utartym parmezanem.

Włoski makaron to gwarancja jakości i doskonałego smaku każdej potrawy. To zdrowie na talerzu, na które każdy powinien sobie pozwolić

Zespół Maveat
Zespół Maveat
Artykuły: 51