Opis
Makaron spaghetti
Spaghetti to jeden z filarów kuchni włoskiej. Rozpoznawalne po wydłużonym kształcie wytwarzane są z semoliny (kasza manna) z pszenicy durum i wody z zachowaniem starannego procesu produkcyjnego, z poszanowaniem jakości i właściwości surowca. Cały proces produkcji Granoro ma na celu wzmocnienia właściwości organoleptycznych kaszy manny, a w szczególności glutenu, który musi zawiazać skrobię tak, aby nie wytracała się w wodzie podczas gotowania. Doskonałe z każdym rodzajem sosów i dodatków.
Spaghetti bolognese – przepis
Klasyczny przepis, którego nazwa pochodzi od sosu bolońskiego, który sam w sobie można podawać oczywiście z wieloma rodzajami makaronów. Bolognese to sos pomidorowy zwany we Włoszech ragù. Przepis jest bardzo prosty:
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i łodygę selera naciowego. Kolejno dodaj mięso mielone (wołowo – wieprzowe) i podlej białym winem kiedy straci kolor surowizny. Po odparowaniu wina wlej butelkę sosu pomidorowego (passata), tak aby całkowicie zakryć mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez min 1,5 h od momentu zawrzenia sosu. Doprawić solą, papryczką chili, oregano i bazylią. W niektórych wersjch dodaje się również świeże pieczarki.
Jak długo gotować makaron spaghetti ?
10 minut
Jak ugotować makaron spaghetti?
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sól i wrzuć makaron. Mieszaj co około 2 minuty, aby makaron nie przywarł. Po 10 minutach gotowania będziesz miał idealny makaron al dente, więc go odcedź i dopraw według uznania.
Jak wykorzystać makaron spaghetti?
Tradycyjne przepisy na spaghetti:
Carbonara
Cacio e pepe
Spaghetti z sosem bolońskim
Spaghetti aglio olio e peperoncino (czosnek, oliwa i chili)
Granoro
W procesie produkcji makaronu Granoro, wybór matrycy jest decydujący dla nadania różnym kształtom właściwej porowatości i odpowiedniej grubości. W rzeczywistości wszystkie formaty są zaprojektowane tak, aby uzyskać równomierne gotowanie w relatywnie krótkim czasie gotowania. Makaron Granoro jest twardy, elastyczny i pełny, nawet wiele godzin po ugotowaniu. Ma typowy złotożółty kolor złoconej na słońcu pszenicy durum i jest porowaty, co zapewnia doskonałą wydajność i maksymalną strawność. Nie pozostawia skrobi w wodzie do gotowania, która pozostaje czysta i bez osadu, ma również wysoką zawartość białka i niepowtarzalny aromat najlepszej pszenicy durum.
Składniki: mąka z pszenicy durum
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 1,5 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 71 g – w tym cukry 3 g
Białko 13 g
Sól 0 g
EAN 8007290130143
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.