Spaghetti „Due Minuti”: jak narodziło się Granoro Quick Cooking
Spaghetti z linii „Due Minuti” firmy Granoro, powstał nie tylko po to, aby zaspokoić potrzeby rynku orientalnego, ale także aby przełożyć kulturę kraju Wschodzącego Słońca,na rynek krajowy i światowy.
Pomysł na szybki makaron, a więc taki, który można przygotować w kilka minut, wywodzi się z orientalnej tradycji kulinarnej wykorzystującej tzw. noodels, makaron podobny do włoskiego spaghetti.
Jaka jest różnica między spaghetti a noodels?
Różnica polega na tym, że spaghetti jest robione z mąki z pszenicy durum i wyciskane przez matrycę, podczas gdy noodels nie zawiera mąki z pszenicy durum i jest wycinany bezpośrednio z arkusza makaronu z niewielką ilością wilgoci. Makaron japoński i chiński powstaje z mieszanki mąki pszennej, wody i ewentualnie jajek, ma wydłużony kształt i mniej lub bardziej cienką grubość, podobnie jak Spaghetti Vermicelli.
Podstawowa technika polega na namoczeniu ciasta w wodzie w celu wypłukania skrobi i zwiększenia lepkości makaronu dzięki zawartemu w nim glutenowi. Następnie mieszaninę ręcznie dzieli się na dość cienkie nitki, przez dziurkowaną szmatkę lub za pomocą żelaznych lub drewnianych narzędzi dociskanych ręcznie. Po ugotowaniu (maksymalnie 3 minuty) są odlewane i mieszane z sosem lub suszone do późniejszego spożycia.
Aktualnie produkt ten odgrywa ważną rolę w kuchni orientalnej i stopniowo zyskuje popularność w innych krajach, zwłaszcza w świecie zachodnim.
Jak przygotować makaron spaghetti 2 minuty:
Rowki na całej długości powierzchni tego makaronu uzyskane dzięki innowacyjnej matrycy specjalnie zaprojektowanej przez Granoro i opatentowanej na poziomie krajowym dla wynalazku przemysłowego, Spaghetti Granoro „Due Minuti” posiada następujące cechy:
– makaron gotuje się w zaledwie 2 minuty
– po ugotowaniu osiąga grubość normalnego spaghetti
– ma doskonałą wytrzymałość
Składniki: 100% semolina z pszenicy durum z włoskiego regionu Apulia. Może zawierać śladowe ilości soi i musztardy. Pochodzenie pszenicy: WŁOCHY. Kraj uprawy pszenicy: WŁOCHY (PUGLIA). Kraj mielenia: WŁOCHY (PUGLIA).
Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 1,5 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 71 g – w tym cukry 3 g
Białko 13 g
Sól 0 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.