MAVEAT » Produkty » Makaron » Makaron orecchiette al nero di seppia

Makaron orecchiette al nero di seppia

20,85 

Orecchiette, znane w dialekcie apuliańskim jako recchietelle, reprezentują typowy format domowego makaronu, gastronomiczny symbol Apulii. Są okrągłe i wklęsłe, ze środkiem cieńszym niż brzeg i chropowatą powierzchnią. Ten szczególny kształt sprawia, że ​​idealnie nadają się do łączenia z każdym rodzajem sosu, choć dodatek atramentu z mątwy sugeruje sos rybny.

Opakowanie 400 g

    Powiadom mnie, kiedy będzie ponownie dostępny

    Out of stock

    Makaron orecchiette czarne

    Makaron z semoliny z pszenicy durum uzyskany z wyselekcjonowanej włoskiej semoliny zmieszanej z tuszem z mątwy.

    Czas gotowania około 12/14 minut.

    Marella

    Jak rozpoznać tradycyjny makaron?
    Zwróć uwagę na kolor: musi być klarowny ale nie szklisty jak gluten w stanie naturalnym.
    To znak, że makaron przeszedł proces produkcji najwyższej jakości i jest oznaką zrównoważonego odżywiania.

    Nasze metody produkcji makaronu opierają się na kilku zasadniczych punktach:

    • 100% włoskie zboża
      Ważny jest surowiec: używamy tylko doskonałej jakości semoliny, pozyskiwanej z ziaren Apulii, rzadko mieszanej z ziarnami z innych włoskich źródeł, zawsze tej samej jakości.
    • makaron wyrabiany ręcznie
      Nasz makaron wytwarzamy zagniatając go z odrobiną oczyszczonej wody i stosując metody starożytnych mistrzów przekazywane z pokolenia na pokolenie.
    • wyciskane na matrycach z brązu
      Wybór matryc z brązu można wytłumaczyć chęcią uzyskania makaronu o szorstkiej i porowatej powierzchni, który lepiej chwyta dodatki, takie jak sosy.
    • powolne suszenie
      Nie wystarczy mówić o powolnym schnięciu, trzeba jeszcze określić w ilu stopniach i jak długo. Nasz makaron suszymy w komorach statycznych bez pasteryzacji, przez 48/72 godzin (krótkie matryce/długie matryce) w temperaturze poniżej 38°C. Dzięki temu makaron nie podlega stresowi termicznemu, struktura białek pozostaje niezmieniona, a skrobia nie ulega procesowi żelatynizacji.
    • niski poziom furozyny
      Mniej niż 140 mg furozyny na 100 g białka: to całkowity wynik procesu produkcyjnego, który gwarantuje odżywianie i wysoką strawność.

    Składniki: pszenica durum (semolina) 100%, atrament z mątwy 2 %

    Wartości odżywcze na 100 g

    Energia 1532 kj (361 kcal)

    Tłuszcz 2,1 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g

    Węglowodany 74 g – w tym cukry 1,4 g

    Błonnik 2,1 g

    Białko 12 g

    Sól 0,025 g

    EAN: 8018338011690

    Brand

    Kraj pochodzenia:

    Reviews

    There are no reviews yet.

    Be the first to review “Makaron orecchiette al nero di seppia”

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *