MAVEAT » Produkty » Makaron » Makaron cavatelli

Makaron cavatelli

10,00 

Cavatelli to tradycyjny makaron z regionu Molise, produkowany także przez część sąsiadujących regionów Apulii i Abruzji. Doskonałe skrzyżowanie 2 innych słynnych włoskich formatów orecchiette i capunti, ich nazwa pochodzi od terminu „cavo” (wklęsłość). Wyprodukowany wyłącznie z pszenicy durum uprawianej w Apulii.

Opakowanie 500 g

33 in stock

Cavatelli

Cavatelli to małe podłużne muszelki makaronowe wykonane z semoliny z pszenicy durum. Swoją formą przypominają też miniaturowe bułki do hot dogów. Często podawane z sosem z żeberek wieprzowych lub po prostu z sosem pomidorowym.

Cavatelli alla contadina

Zrumienić na oliwie ząbek czosnku, wyjąć i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Posiekać szałwię i rozmaryn (jeśli wolisz, zostaw kilka całych igieł do dekoracji dania) i zrumień je razem z cebulą. Boczek kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli i ziół. Kiedy się zrumieni dodać ugotowaną białą fasolę z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 15 minut. Odlać ugotowany makaron i wrzucić gorący na patelnię z sosem. Połączyć składniki na dużym ogniu i przełożyć na talerze dekorując rozmarynem.

Granoro dedicato

Nowa faza długiej historii. Prostota, która staje się sztuką, zamiłowanie do materiału, kunszt wykonania są podstawą nowego języka Granoro, począwszy od systemu opakowań linii Dedicato.

Nowe opakowania charakteryzują się elegancją, dbałością o szczegóły i wyrafinowaną lekkością: wartościami, poprzez które firma Granoro stara się komunikować swój makaron jako prosty i powszechny produkt, który dzięki doświadczeniu, innowacyjności i doskonałości własnych surowców, staje się arcydziełem smaku.

Makaron z Apulii

Całkowicie apulijski makaron. Doskonały makaron powstaje dzięki zastosowaniu wysokiej jakości kaszy manny.
Do tej produkcji używana jest wyłącznie pszenica durum uprawiana w Apulii – południowym regionie o starożytnej tradycji uprawy zbóż, gdzie produkowana jest najlepsza pszenica durum we Włoszech. Jakość pszenicy jest związana wyłącznie ze środowiskiem, w którym rośnie, z umiejętnościami rolników, z wyborem odmian, które najlepiej pasują do tego terytorium i które dojrzewają tylko dzięki ciepłemu, apulijskiemu słońcu.
W ten sposób uzyskuje się wysokiej jakości semolinę, z której produkuje się doskonały, wytrzymały i elastyczny makaron o intensywnym i autentycznym smaku pszenicy durum.

Składniki: mąka z pszenicy durum

Średnie wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1507 kJ / 355 kcal

Tłuszcz 1,5 g  – w  tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g

Węglowodany 71 g – w tym cukry 3 g

Białko  13 g

Sól 0 g

EAN 8007290930873

Brand

Kraj pochodzenia:

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Makaron cavatelli”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *