MAVEAT » Produkty » Makaron » Makaron cavatelli alle verdure

Makaron cavatelli alle verdure

20,85 

Cavatelli to tradycyjny makaron z regionu Molise, produkowany także przez część sąsiadujących regionów Apulii i Abruzji. Doskonałe skrzyżowanie 2 innych słynnych włoskich formatów orecchiette i capunti, ich nazwa pochodzi od terminu „cavo” (wklęsłość). Kolorowe, z naturalnymi barwnikami pochodzącymi z warzyw.

Opakowanie 400 g

Na stanie: 17

Zrób zakupy na kwotę 210,00  i skorzystaj z darmowej przesyłki
Kontynuuj zakupy

Kolorowy makaron cavatelli z warzywami

Cavatelli to rodzaj domowego krótkiego makaronu typowego dla południowych Włoch. Ich wydłużony i wklęsły kształt bardzo dobrze zbiera towarzyszący im sos. Makaron z semoliny z pszenicy durum uzyskany z wyselekcjonowanej włoskiej semoliny zmieszanej z warzywami. Czas gotowania około 12/14 minut.

Makaron cavatelli przepisy:

Cavatelli alla sorrentina

We włoskim regionie Kampania (Campania) słynne są cavatelli alla sorrentina, pierwsze danie z sosem i mozzarellą stopioną w piecu;

Zobacz naszą wersję w tym nagraniu:

Cavatelli con sugo di cozze e faggioli

W Apulii często podaje się cavatelli con sugo di cozze e faggioli (z sosem z małży i fasoli).

Cavatelli con zucchine e gamberi

Bardzo świeżą letnią odmianą są cavatelli z cukinią i krewetkami, ale świetną propozycją jest także tradycyjny sos grzybowy.

Marella

Jak rozpoznać tradycyjny makaron?
Zwróć uwagę na kolor: musi być klarowny ale nie szklisty jak gluten w stanie naturalnym.
To znak, że makaron przeszedł proces produkcji najwyższej jakości i jest oznaką zrównoważonego odżywiania.

Nasze metody produkcji makaronu opierają się na kilku zasadniczych punktach:

  • 100% włoskie zboża
    Ważny jest surowiec: używamy tylko doskonałej jakości semoliny, pozyskiwanej z ziaren Apulii, rzadko mieszanej z ziarnami z innych włoskich źródeł, zawsze tej samej jakości.
  • makaron wyrabiany ręcznie
    Nasz makaron wytwarzamy zagniatając go z odrobiną oczyszczonej wody i stosując metody starożytnych mistrzów przekazywane z pokolenia na pokolenie.
  • wyciskane na matrycach z brązu
    Wybór matryc z brązu można wytłumaczyć chęcią uzyskania makaronu o szorstkiej i porowatej powierzchni, który lepiej chwyta dodatki, takie jak sosy.
  • powolne suszenie
    Nie wystarczy mówić o powolnym schnięciu, trzeba jeszcze określić w ilu stopniach i jak długo. Nasz makaron suszymy w komorach statycznych bez pasteryzacji, przez 48/72 godzin (krótkie matryce/długie matryce) w temperaturze poniżej 38°C. Dzięki temu makaron nie podlega stresowi termicznemu, struktura białek pozostaje niezmieniona, a skrobia nie ulega procesowi żelatynizacji.
  • niski poziom furozyny
    Mniej niż 140 mg furozyny na 100 g białka: to całkowity wynik procesu produkcyjnego, który gwarantuje odżywianie i wysoką strawność.

Składniki: pszenica durum (semolina) 100%, warzywa

Wartości odżywcze na 100 g:

Energia 1533 kj (361 kcal)

Tłuszcz 1,9 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g

Węglowodany 73 g – w tym cukry 1,4 g

Błonnik 2,6 g

Białko 12 g

Sól 0,022 g

EAN: 8018338003602

Brand

Kraj pochodzenia:

Opinii

There are no reviews yet.

Be the first to review “Makaron cavatelli alle verdure”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *