Quantcast
Sery

Sery

Skarby Włochów

Sery włoskie to bardzo ważny element nie tylko włoskiej, ale i światowej kuchni. Ich popularność świadczy o wyjątkowej jakości i smaku, jakimi mogą się poszczycić. Oryginalne sery włoskie to wizytówka Półwyspu Apenińskiego. Bez nich nie byłoby kuchni włoskiej, bo to one nadają jej charakter i indywidualność.

Najpikantniejszy wśród serów

Na popularność włoskich serów duży wpływ ma wielowiekowa tradycja rolnicza z różnych zakątków Włoch. Stada owiec wypasanych na toskańskich polach stanowią źródło mleka do produkcji idealnego pecorino, o aromacie owocowo-orzechowym, który idealnie będzie pasował na przykład do ravioli. Tego rodzaju włoskie sery, sklep internetowy Maveat proponuje w różnych odsłonach – z dodatkiem oliwek, pieprzu, szafranu, chili, trufli, pistacji albo orzechów.

Śmietankowa przyjemność

Niezastąpionym składnikiem wielu ciast i deserów, w tym sławnego włoskiego tiramisu, jest niewątpliwie mascarpone. Ten wyjątkowo popularny w Polsce ser pochodzi z Lombardii na północy Włoch. Jego wyjątkowy, aksamitny i kremowy smak zawdzięczamy unikalnego sposobowi produkcji, ponieważ nie jest wytwarzany z mleka, jak inne sery, ale ze śmietany.

Delikatnie

Serem również wykorzystywanym w daniach na słodko, ale nie tylko, jest ricotta. Wytwarzana z serwatki po serach podpuszczkowym z różnego rodzaju mleka, charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem i konsystencją. Jego szczególną właściwością jest to, że podbija smak produktów, które się do niego doda. Wyróżnia się różne rodzaje ricotty, w zależności od sposobu jej produkowania. Najbardziej cenioną jest ta produkowana z owczego mleka w regionie Lazio.

Więcej kolorów

Sery z Włoch to mieszanka aromatów, smaków, ale i barw. Tak jest niewątpliwie w przypadku gorgonzoli, w której niebieska poświata pleśni poprzetykana jest zielonymi żyłkami. Tak jak mascarpone, jest to ser produkowany w Lombardii, i to już od IX wieku. Bogata w witaminy z grupy B, gorgonzola, tak jak inne włoskie sery, pozytywnie wpływa na zdrowie, w szczególności na układ nerwowy i odporność.

„Wyleżakowane”

Spośród włoskich serów sklep internetowy Maveat ma również do zaoferowania dwa, dość podobne do siebie sery włoskie – parmezan i grana padano. Na pierwszy rzut oka nie różnią się od siebie za bardzo. Różnicę między nimi stanowi czas ich dojrzewania, ten pierwszy leżakuje w solance zdecydowanie dłużej od grana padano, któremu wystarczy „zaledwie” rok – dwa lata. Parmezan jest też dużo twardszy i ma większą zawartość tłuszczu. Jest bardzo aromatyczny, pikantny, a początki jego produkcji mają miejsce w dwunastowiecznych klasztorach cysterskich i benedyktyńskich w regionie Emilia-Romania. Znany jest też pod innymi nazwami – Parmigiano Regiano oraz ser parmeński. Grana padano ma od niego smak łagodniejszy, ale z powodzeniem może zastąpić parmezan w praktycznie każdym daniu, a dań włoskich z udziałem parmezanu jest naprawdę wiele.

Provolone i provola

Z włoskich serów sklep internetowy Maveat proponuje również dwa kolejne o podobnych nazwach – provolone valpadana i provola. Jako pierwszego zaczęto produkować provolę na południu Włoch. Jego proces produkcji, aż do ostatniego etapu, którym jest przyprawianie, nie różni się od produkcji mozzarelli. Wraz z migracją rolników z południa na północ Włoch, gdzie swoje techniki wytwarzania provoli mogli połączyć z większą ilością dostępnego mleka, powstał nowy ser – provolone. Jest on większy od provoli i delikatnie różni się w smaku. Jego kształt może przypominać gruszkę, stożek lub kolbę.

Różnorodność serów z Włoch, ich zadziwiające właściwości smakowe, zapachowe oraz wizualne są prawdziwą gratką dla smakoszy. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich zalety doceniono na całym świecie, a większość tych smakołyków posiada certyfikaty i chronione nazwy, więc stanowią wyjątkową wartość nie tylko dla narodu włoskiego, ale i dla społeczności międzynarodowej. W naszym sklepie oferujemy naszym klientom najlepsze oryginalne sery włoskie, aby i oni mogli cieszyć się doznaniami zmysłowymi, które zabiorą ich na łąki i pastwiska Półwyspu Apenińskiego.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 28