Quantcast
Makaron

Makaron

  • Oryginalny włoski makaron

Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie, jednak we Włoszech traktowany jest ze szczególnym uwielbieniem. Z tego też względu Włosi toczą spory z Chińczykami o to, w którym z tych krajów makaron pojawił się wcześniej. I choć badania archeologiczne przechylają szalę zwycięstwa na rzecz Azji, to jednak nie ma wątpliwości, że jeśli chodzi o Europę, Włochy to prawdziwe królestwo makaronu. Podaje się go tu na różne sposoby: polewa oliwą, zapieka z serami, łączy z mięsem lub warzywami zatopionymi w aromatycznych sosach. Trudno wymienić wszystkie sposoby na przyrządzenie pysznego dania z tym uwielbianym składnikiem w roli głównej, bo jedyne, co może nas ograniczać to kulinarna wyobraźnia. Najważniejsze, aby mieć naprawdę dobrej jakości makaron, czyli najlepiej taki, który wyprodukowano we Włoszech.

  • Makaron włoski – czemu jest taki smaczny?

Oryginalny włoski makaron podobnie jak wiele potraw serwowanych w tym kraju cechuje prostota i ograniczona ilość składników. Zazwyczaj składa się z mąki z pszenicy durum i wody (czasami może zawierać jajka). Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza właśnie pszenicy durum oraz starannemu procesowi produkcji zgodnemu ze ściśle określonymi normami. Podlega im również końcowa faza, czyli suszenie gotowego makaronu, które musi przebiegać powoli i z zapewnieniem odpowiedniej temperatury oraz wilgotności. Na jego smak wpływają również używane do tworzenia konkretnych kształtów matryce – jeśli są wykonane z brązu, makaron ma porowatą fakturę, dzięki której doskonale wchłania sos.

  • Kuchnia włoska makarony w różnych wersjach

Zapewne każdy, choć raz spotkał się z różnymi nazwami, którymi określa się włoski makaron. Obok tych najpopularniejszych jak spaghetti, penne (rurki) czy lasagne (prostokątne plastry, pomiędzy którymi umieszcza się farsz) są też tagliatelle (długie wstążki), fusilli (świderki), czy farfalle (kokardki). A to tylko niektóre z nich, bo szacuje się, że we Włoszech istnieje ok. 300 rodzajów makaronów! Różnią się pomiędzy sobą nie tylko kształtem, ale też wielkością i przeznaczeniem, dzięki czemu można z nich wyczarować nieskończoną ilość przepysznych potraw. Warto tu zauważyć, że ci, którym bliska jest kuchnia włoska, makarony wybierają bardzo starannie i dopiero potem myślą nad sosem i dodatkami, które będą najlepszym zwieńczeniem konkretnego dania.

  • Makaron włoski w Maveat

W naszym sklepie oferującym specjały kuchni włoskiej, nie mogło oczywiście zabraknąć tak charakterystycznego dla tego kraju produktu, jak makaron. Wszystkim pasjonatom dobrego jedzenia możemy zaproponować wiele różnych rodzajów tego przysmaku, który na pewno stanie się główną atrakcją na stole. Mamy oczywiście klasyczny makaron spaghetti, efektowne farfalle, czy powszechnie lubiane penne oraz tagliatelle. Ciekawą propozycją jest na pewno kolorowy włoski makaron, który jest barwiony naturalnymi kolorantami pozyskanymi np. z buraków, szpinaku czy kurkumy. Tego typu makarony mają często bardzo fantazyjne kształty (np. serca lub dynie) i można z nich stworzyć potrawy, które nie tylko będą doskonale smakować, ale też wspaniale i apetycznie wyglądać. Smakoszom polecamy też makarony z oryginalnymi dodatkami takimi jak trufle, spirulina czy cytryna, które dodają im charakterystycznego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wszystkie prezentowane w naszym sklepie makarony to najwyższej jakości wyroby stworzone zgodnie z włoskimi tradycjami i recepturami.

  • Włoskie makarony na polskim stole

Nasza oferta skierowana jest nie tylko do pasjonatów kuchni włoskiej, ale do wszystkich, którzy uwielbiają gotowanie i pyszne jedzenie. Jesteśmy pewni, że wykorzystanie we własnej kuchni włoskich makaronów sprawi, że przygotowane posiłki podbiją podniebienia wszystkich domowników i choć na chwilę przeniosą ich do słonecznej Italii. Polecamy wypróbowanie różnych przepisów oraz eksperymentowanie, bo nasze makarony warto kosztować w każdej postaci – smakują doskonale z warzywami, mięsem, oliwą, owocami morza oraz innymi dowolnymi dodatkami.