Quantcast

Gotowe włoskie sosy do makaronu

Pachnie świeżymi ziołami i wakacjami. Jest prosta i bardzo smaczna. Kuchnia włoska, bo o niej mowa, to nie tylko pizza i spaghetti. To bogactwo warzyw, owoców, ziół, ryb, mięsa i makaronów podawanych na różne sposoby. Gotowe sosy do makaronów są podstawą kuchni włoskiej, zwłaszcza latem.

Świeżo, prosto i szybko

Kuchnia włoska jest doskonałym przykładem sztuki kulinarnej najwyższych lotów. Nie tylko jest niezwykle smaczna i zdrowa (jest elementem kuchni śródziemnomorskiej uważanej za najzdrowszą na świecie), ale też prosta. Włosi gotują zdecydowanie krócej niż Polacy, za to znacznie dłużej jedzą. Lubią się delektować aksamitnymi smakami przyrządzanych dań i poświęcają na to dużo czasu. Wielowiekowa tradycja pozwoliła na stworzenie prostych receptur na bardzo wykwintne potrawy. Oczywiście jak każda, tak i włoska kuchnia ewoluuje, coraz częściej stawiając na gotowe rozwiązania. Coraz mniej włoskich pań  domu robi samodzielnie makaron, co jeszcze do niedawna było nie do pomyślenia. Także pesto, teoretycznie łatwe do zrobienia, częściej kupuje się gotowe. Podobnie jest z sosami do makaronu. Niegdyś koniecznie trzeba było robić je samodzielnie.

Dziś coraz częściej Włosi sięgają po gotowe produkty, upatrując w tym przede wszystkim oszczędności czasu, ale nie tylko. W sezonie letnim, gdy Italia zmaga się z upałami, możliwość ograniczenia gotowania do minimum jest na wagę złota. Tu właśnie z pomocą przychodzą gotowe produkty i dania, po które Włosi sięgają bardzo często. Możemy śmiało iść w ich ślady, bez obaw o popełnienie kulinarnego faux-pas.

Jeśli chodzi o świeżość kuchni włoskiej, to ma ona dwa oblicza. Po pierwsze Włosi przywiązują dużą wagę do sezonowości, chętnie korzystając z tego, czym akurat obdarowuje ich natura. Po drugie przeciętny Włoch nie wie, co to odgrzewanie wczorajszych dań. Tego się w Italii nie praktykuje. Włosi gotują i zjadają. Nie mają w zwyczaju pichcić na zapas, choćby na dwa dni. To, co trafia na stół, musi być świeżo ugotowane. Jeśli kupią gotowy sos do makaronu w słoiku, to na pewno zużyją cały.

Makaron z sosem – wizytówka kuchni włoskiej

W naszej świadomości makaron to po prostu makaron. Rzadko zwracamy uwagę na kształt, pamiętając jedynie, że do rosołu dodaje się nitki. Włosi natomiast zwracają baczną uwagę na kształt makaronu, który trafia na ich talerze. Mało tego, do każdego dodają inne sosy.

Najpopularniejsze rodzaje makaronów włoskich:

Rurki, czyli włoskie penne – jadane najczęściej z sosem bolognese, dodawane do sałatek i zup. Są okrągłe, puste w środku, czasem mają prążkowaną powierzchnię.

Spaghetti – doskonale nam znany długi, okrągły makaron o średnicy około 1 mm. Podaje się go z gęstymi sosami przyrządzanymi na bazie pomidorów. Często serwowane również w daniach: z pesto, carbonara, cacio e pere oraz aglio, olio e peperoncino (olej z oliwy extra vergine rozgrzewa się wraz z ząbkami czosnku i świeżym bądź suchym kawałkiem papryczki chili a potem polewa się nim spaghetti)

Świderki, czyli fusilli – jeden z popularniejszych makaronów w Polsce. Kształt nie jest przypadkowy. Spiralna forma sprawia, że makaron łatwo łączy się z sosem, najczęściej mięsnym lub serowym. Włosi wykorzystują świderki także do zapiekanek.

Wstążki (tagliatelle) – klasyczny włoski makaron domowy, w kształcie długich, płaskich, szerokich na około pół centymetra wstążek. Uważany jest za uniwersalny. Dobrze komponuje się zarówno z sosami mięsnymi, jak i pomidorowymi, śmietanowymi, serowymi.

Muszle (conchiglie) – makaron występujący w różnych rozmiarach, o gładkiej lub prążkowanej powierzchni. Najczęściej wypełnia się go różnorakim farszem i zapieka.

Lasagne – makaron, który nie doczekał się polskiej nazwy, a włoska ma swoje źródło w potrawie, której jest integralną częścią. To duże, kwadratowe lub prostokątne płaty makaronu zapiekane z sosami mięsnymi albo serowymi.

Kokardki, czyli farfalle – to jeden z najstarszych rodzajów włoskiego makaronu, serwowany z różnymi sosami, począwszy od mięsnych, poprzez warzywne, serowe, śmietanowe do pomidorowych.

Kuchnia sycylijska – firma Etnafrutti

Sycylia to malownicza włoska wyspa, która przez wieki poddawana była wpływom różnych nacji. Stąd też i kuchnia sycylijska jest pewnego rodzaju wariacją kuchni włoskiej. Na pewno ma jej korzenie, ale nie brak też akcentów greckich i arabskich. Tym samym kuchnia sycylijska z jednej strony jest jak najbardziej włoska, z drugiej, dzięki swojej odrębności, zasługuje na osobną uwagę.

W sycylijskich daniach przeważają warzywa, ryby, owoce morza, makaron i ryż. Z mięsem spotkamy się rzadziej. Ponadto warto zauważyć, że to o kuchni sycylijskiej mówi się, że jest lekkostrawna i nietucząca. Jej podstawą są lokalnie występujące specjały, a więc przede wszystkim ser ricotta, tuńczyk, anchois i bakłażany. Przysmakiem Sycylijczyków są pistacje.

Jak w innych regionach kraju, tak i na Sycylii notuje się duże spożycie makaronu z gotowymi sosami (statystki wskazują, że od blisko dwóch dekad stale rośnie spożycie dań gotowych, w tym sosów). Nie powinno więc dziwić, że to właśnie na Sycylii narodziła się marka Etnafrutti, produkująca między innymi wysokiej jakości gotowe sosy do makaronu.

Włoski producent za cel nadrzędny postawił sobie zachowanie oryginalnych receptur i niepowtarzalnego smaku sycylijskiej kuchni. Włosi bowiem chętnie sięgają po gotowe produkty, ale tylko wówczas, gdy będą one przygotowywane na bazie najlepszej jakości składników i bez wykorzystywania sztucznych dodatków. Etnafrutti wychodząc naprzeciw wysublimowanym włoskim podniebieniom, stworzyła linię produktów na bazie tradycyjnych receptur, gwarantujących oryginalny smak i świeżość.

Obecnie sosy do makaronu Etnafrutti sprzedawane są na całym świecie jako ekskluzywny regionalny produkt włoski. Można je kupić także w Polsce.

Trzy tradycyjne włoskie sosy do makaronu

Tuńczyk jest rybą często i chętnie wykorzystywaną w kuchni włoskiej, zapewne dlatego, że występuje w Morzu Śródziemnym i można go serwować na świeżo. Jako składnik sosu stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Sos z tuńczykiem Etnafrutti w wersji pikantnej pozwala na szybkie przygotowanie tradycyjnego włoskiego dania. Wystarczy ugotować makaron (sprawdzą się zarówno krótkie formy, jak i wstążki) i polać go podgrzanym sosem.

Ragù tradizionale alla carne, czyli tradycyjny sos mięsny do makaronu

Mięsny sos do makaronu to tradycyjny smak włoskiej kuchni. Jest dla niej tak charakterystyczny, jak dla polskiego menu bigos i niedzielny rosół.

Ragù tradizionale alla carne wykorzystuje się przy przyrządzaniu lasagne, tagliatelle, penne, farfalle jak i spaghetti. Oryginalnego włoskiego smaku nadaje mu dodatek czerwonego wina, a lekko słodkawej nuty – cynamon i rozmaryn. Idealny dla osób, które chcą posmakować klasycznej włoskiej kuchni.

Sugo all’Amatriciana, czyli sos pomidorowy z bekonem

Sos do makaronu z bekonem cechuje wykwintny smak i niepowtarzalny aromat. To jeden z popularniejszych sosów, chętnie przyrządzany we wszystkich regionach Włoch. Nuta cebuli i bekonu czyni go lekko wytrawnym, a przecier pomidorowy nadaje typowej dla kuchni włoskiej łagodności i słodyczy dojrzewających na słońcu pomidorów.

Podobnie jak sos z tuńczykiem, tak i sos z bekonem można podawać po podgrzaniu zarówno z krótkim, jak i długim makaronem.

Personale Maveat
Personale Maveat
Artykuły: 40