Quantcast

Gotuj z Artystą Smaku: Gnocchi z suszonymi pomidorami i chipsami z Prosciutto di Parma

Gnocchi można podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami. Tym razem zapraszam na mój przepis.

Oto włoskie produkty spożywcze użyte w tym przepisie:

Przygotowanie:


Do rondelka wlewamy wodę ok 2 l i wstawiamy do gotowania dodając 3 g soli do wody. W tym czasie kiedy woda nam się gotuje nastawiamy piekarnik na 185*C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a na nim układamy plasterki szynki Prosciutto di Parma i pieczemy ok 15 minut. Siekamy drobno ząbek czosnku oraz kroimy suszone pomidory, wyjmując z zalewy. Gnocchi wrzucamy do gotujacej się wody na 4 minuty. Na patelnię wlewamy oliwe z suszonych pomidorów i prażymy przez 0,5 minuty ząbek czosnku po czym dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory i smażymy całość przezchwilę na średnim ogniu aby nie spalić czosnku.
Kiedy gnocchi są już gotowe przerzucamy je na patelnię i przez chwilęsmażymy, dodajemy 60 ml wody po ugotowanych gnocchi (dwie łyżki)a następnie do zagęszczenia sosu zimne masło z lodówki. Przez chwilę całość jeszcze redukujmy aby uzyskać gęsty zawiesisty sos.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Przekładamy całość na talerz i wyjmujemy chipsy z Prosciutto di Parma z piekarnika i łamiemy na nierównomierne kawałki. Układamy na talerzu dodając kilka śweżych listków tymianku.

Smacznego!

Obrazek domyślny
Maveat Staff
Artykuły: 20