Opis
Dżem z morwy
Dżem z czarnej morwy jest wynikiem rzemieślniczego procesu, w ramach którego połączono 3 proste składniki: morwy czarne, cukier i bardzo małą część soku z cytryny, co nadaje mu bardzo delikatny i cierpki posmak, typowy przysmak kuchni sycylijskiej. Intensywna purpurowa barwa, niepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat.
Morwa czarna
Czarna morwa jest panaceum na zdrowie: owoce tych roślin mają niską kaloryczność i dużą zawartość żelaza, a także znaczne ilości manganu, potasu oraz witamin C, B i K. Są również bogate w substancje przeciwutleniające, takie jak antocyjany, flawonoidy i resvetarol (ten ostatni szczególnie w czarnej odmianie), które zapewniają działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe oraz pomagają chronić serce. Jeżyny morwy białej są mniej apetyczne niż odmiany czarnej, słodkie i soczyste, przez co są rzadziej wykorzystywane do naturalnego spożycia. Posiadają jednak właściwości przeczyszczające, antybakteryjne i oczyszczające, które można wykorzystać np. do sporządzenia z nich syropu, z którego powstaje również doskonały płyn do płukania jamy ustnej, przeciwdziałający próchnicy i innym patologiom dziąseł i jamy ustnej.
Etnafrutti
Ta włoska firma narodziła się na zboczach Etny jako sycylijska firma rzemieślnicza produkująca doskonałe produkty spożywcze, mająca na celu ulepszanie najlepszych produktów na stołach najbardziej wymagających klientów.
Składniki: cukier puder, morwa czarna, pektyna owocowa, kwas cytrynowy.
Wartości odżywcze na 100 g
Energia kJ / Kcal 1030/246
Tłuszcz 0,3 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 60 g – w tym cukry 55 g
Białko 0,9 g
Sól 0 g
EAN 8051166560886
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.