Opis
Burrata
Burrata to ciągnący się ser typowy dla regionu Apulia, choć obecnie produkowany jest w wielu południowych regionach Włoch. Ser ten cieszy się dużym uznaniem wśród stałych konsumentów serów, ze względu na szczególną konsystencję i smak. Tym, co odróżnia Burratę od klasycznej Mozzarelli, jest jej wnętrze: dla mniej uważnego oka te dwa produkty mogą wyglądać całkiem podobnie, dopiero po przekrojeniu Burraty ujawnia się miękkie i kremowe serce la Stracciatella. Burrata składa się bowiem z miękkiej osłonki z ciągliwej pasty i płynnego serca Stracciatelli, czyli kawałków sera rozrywanego ręcznie i dodanego do śmietanki.
Burrata przepis
Aby przygotować Burratę, wykonuje się kilka procedur: przede wszystkim należy przygotować pastę z osłonki, rozciągniętą pastę jak mozzarella i utworzyć torebkę. Jest ona wypełniona paskami otrzymanymi z tego samego ciasta, pociętymi ręcznie i z dodatkiem śmietany, otrzymaną przez odwirowanie serwatki oddzielającej się na etapie produkcji mozzarelli; mówi się, że Burrata to podwójny śmietankowy ser. Wnętrze Burraty nazywa się Stracciatella i we Włoszech sprzedawane jest także jako osobny produkt o takiej właśnie nazwie.
Pizza z burratą
Aromat świeżej burraty na gorącej pizzy w towarzystwie pomidorowej bazy, oraz pachnącej bazylii to niesamowite doznania kulinarne! Ważne aby burratę położyć w całości na ugotowanej pizzy (na środku) lub podzielić palcami na drobne kawałki i udekorować cały krąg.
Składniki: Stracciatella (73%), (śmietanka UHT 45%, mleko pasteryzowane, sól, substancja konserwująca: sorbinian potasu, regulator kwasowości: E330, mikrobiologiczna podpuszczka), mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości: E330, mikrobiologiczna podpuszczka. Zawartość tłuszczu w suchej masie 50% min.
Wartości odżywcze na 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1058 kj / 256 kcal
Tłuszcz 24 g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15 g
Węglowodany 2 g – w tym cukry 2 g
Białko 8 g
Sól 0,70 g
EAN 8002670007466
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.