Menu na 25 kwietnia – Włoski Dzień Wyzwolenia

Data 25 kwietnia od 77 lat jest ważnym dniem w kalendarzach Włochów. W 1945 roku doszło do wyzwolenia północy kraju spod faszystowskiego reżimu. Obok 2 czerwca – dnia Republiki, to najważniejsze narodowe święto Włoch. Czas na przebywanie w rodzinnym gronie oraz celebrację, której częścią, jak na Włochy przystało, jest świętowanie wespół z biesiadowaniem i raczeniem się najlepszą włoską kuchnią.

Festa della Liberazione – Święto Wyzwolenia Włoch

Narodowe święto Włoch jest dla mieszkańców Italii dniem wolnym od pracy. 25 kwietnia we włoskich miastach powiewają liczne flagi w kolorze zieleni, bieli i czerwieni. Odbywa się również wiele defilad, parad i inscenizacji historycznych. Choć w programach obchodów ważne miejsce ma oddanie hołdu poległym bohaterom, nie jest to święto martyrologicznej zadumy, a dzień radości i celebracji włoskiej kultury. Tego dnia 77 lat temu włoscy partyzanci odzyskali między innymi Mediolan, Turyn i Genuę, kończąc panowanie faszystów we Włoszech, na których czele stał Benito Mussolini. 

Dwadzieścia jeden lat po sprawowaniu przez niego władzy, w historii Italii nastąpił przełomowy moment, dla Włoch zakończyła się II wojna światowa, wyzwolenie położyło kres faszystowskiej dyktaturze. Dziś całe Włochy uczestniczą w świętowaniu tego szczególnego dnia, jednak największa kulminacja i najbardziej imponujące obchody mają miejsce na południu kraju. W Rzymie na Placu Weneckim odbywają się uroczystości rocznicowe, przez centrum miasta przechodzi największa w kraju parada organizowana z okazji Dnia Wyzwolenia. Co ciekawe, na kilka dni wcześniej, 21 kwietnia przypada Natale di Roma, czyli urodziny Rzymu, oznacza to kilkudniowe świętowanie i atrakcje w stolicy Włoch.

Innymi miastami, w których hucznie świętuje się ten dzień, są Mediolan i Wenecja. Oba miasta znane są z wielu obiektów muzealnych i galerii sztuki – tego typu miejsca w większości są otwarte w Dniu Wyzwolenia. To również okazja, by zobaczyć specjalne ekspozycje i wystawy upamiętniające ten ważny dzień. Wenecja 25 kwietnia ma jeszcze jedną okazję do celebracji, tego samego dnia obchodzone jest Festa di San Marco, czyli coroczne wydarzenie upamiętniające patrona miasta – św. Marka. Oprócz imprez organizowanych na cześć Festa della Liberazione, tego dnia w Wenecji odbywają się regaty gondolierów oraz procesje.

Nie każdy sympatyk Italii może sobie pozwolić na wyjazd do Włoch w tym czasie, jednak istnieje wiele sposobów na celebrację włoskiej kultury na odległość tego szczególnego dnia. Można zorganizować wśród znajomych maraton włoskiego kina, można również ugościć bliskich na kolacji, której towarzyszyć będą klasyki włoskiej muzyki popularnej. Z okazji Włoskiego Dnia Wyzwolenia świętowanego w Italii każdego roku 25 kwietnia, przedstawiamy menu pełne kolorów inspirowane włoską flagą. Zachwyć gości pięknymi daniami, przygotowując stół, który zaskoczy apetycznym wyglądem i prawdziwymi smakami kuchni włoskiej.

Na dobry start – aperitif

Na dobry start – aperitif

Włoska kolacja nie może zacząć się bez aperitifu. To część kultury spożywania posiłków w Italii, która coraz bardziej popularyzuje się również w Polsce. Aperitifem nazywa się alkohol serwowany przed posiłkiem lub jednocześnie z przystawką. Gospodarz ma czas na ostatnie przygotowania w kuchni, a jednocześnie dba o dobry nastrój gości, serwując w pierwszej kolejności kieliszek wytrawnego napoju. Aperitif poza wprawieniem gości w doskonały humor ma za zadanie pobudzić apetyt. W tym celu zdecydowanie lepiej posłużyć się alkoholami o bardziej wytrawnych niż słodkich nutach. We Włoszech najpopularniejszym aperitifem jest Aperol Spritz – przygotowany na bazie gorzkiego likieru z pomarańczy, wody gazowanej oraz Prosecco. Drinka przygotujesz łącząc ze sobą trzy części musującego wina, dwie części likieru z jedną częścią wody gazowanej. Na koniec dodaj kostki lodu oraz plasterek pomarańczy. 

Włoska flaga na talerzu – sałatka Caprese 

Kuchnia Italii jest pełna koloru. Najbardziej emblematycznym daniem który łączy w sobie trzy kolory włoskiej flagi: zielony, biały i czerwony jest Caprese, czyli wywodząca się z regionu Kampanii na południu Włoch sałatka. Przyrządza się ją z mozzarelli w plastrach położonych na przemian z pomidorami oraz listkami świeżej bazylii. Całość polana jest oliwą z oliwek lub sosem na jej bazie wzbogaconym dodatkowo solą, pieprzem i oregano. 

Przyrządzenie takiej sałatki jest banalnie proste, jednak jej sekret tkwi w wysokiej jakości składnikach. Aby goście poczuli autentyczny smak słonecznej Italii, zadbaj o produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła, najlepiej włoskiego pochodzenia, z włoskimi certyfikatami jakości i od lokalnych producentów.

Viva la pasta!

Viva la pasta!

Szacuje się, że na włoskim rynku dostępnych jest nawet ponad trzysta rodzajów i kształtów pasty. Do najpopularniejszych należą oczywiście penne, tagliatelle oraz spaghetti. Prawdziwa włoska uczta nie może obyć się bez makaronu – najlepiej w kilku postaciach i odsłonach. 

Najbardziej uniwersalnym składnikiem, który stanowi idealny duet z włoską pastą, jest passata pomidorowa. Stanowi ona podstawę wielu najpopularniejszych włoskich sosów i past. Pasta alla Norma to słynny makaron kuchni sycylijskiej na bazie passaty, bakłażanów i sera ricotta. Penne all’arrabiata to z kolei propozycja dla osób, które wolą pastę w ostrzejszym wydaniu. Jest to makaron w ostrym pomidorowym sosie z dodatkiem chili i czosnku. 

Bardzo często na sklepowych półkach można spotkać gotowe sosy, jednak najprawdziwszy włoski smak uzyskasz, przygotowując sos samodzielnie na bazie passaty. Kolejnym sztandarowym daniem z makaronem i passatą w roli głównej jest podbijające ostatnio internet danie Penne alla Vodka.  Oprócz passaty na liście składników znajduje się śmietana, masło, parmezan, cebula, opcjonalnie wędzony boczek oraz oczywiście wódka. Jest to niezbędny składnik, dzięki któremu sos nabiera wyjątkowo głębokiego smaku. Oba te sosy będą idealnie komponowały się z penne rigate – wywodzącym się z południa Włoch makaronem w kształcie skośnie ciętych rurek. We wszystkich tych zaprezentowanych sosach dominującym kolorem jest czerwień pomidorowej passaty. 

Jeśli masz ochotę wprowadzić na stół odrobinę zieleni, a w kuchni cenisz sobie wygodę i prostotę działania, sięgnij po włoskie pesto. Oczywistym wyborem będzie pesto z bazylii, ale warto wiedzieć, że słowo pesto to również słodka wersja kremu jak na przykład wysokiej jakości pesto pistacjowe z sycylijskich orzechów. Warto wypróbować tego specjału do wszystkiego rodzaju deserów lub po prostu na kanapce świeżego chleba. Idealny podwieczorek dla dużych i małych!

Dolce Vita – Tiramisu

Dolce Vita – Tiramisu

Włoska uczta musi zakończyć się słodkim akcentem, najlepiej w towarzystwie espresso – bez względu na późną porę. Słodkie menu różni się w zależności od regionu kraju czy pory roku. Latem chętnie raczy się gości gelato. Jadąc na południe Italii, można spodziewać się deserów w rodzaju canollo, czy sfogliatelle – oba nadziewane ricottą z dodatkami. 

Na północy Włoch z kolei częściej w menu spotkamy jakże popularne w Polsce Tiramisu. O tytuł stolicy tego deseru walczą Wenecja, Siena i Florencja. Bez względu na jego rodowód, jest to słodki przysmak, który z łatwością można przygotować we własnej kuchni, nawet oddalonej o kilkaset kilometrów od miejsca, z którego deser pochodzi. Dużą zaletą Tiramisu jest również to, że jest to deser, który przygotujesz bez pieczenia, co jest wygodą szczególnie w ciepłe dni. Do jego zrobienia potrzebujesz biszkoptów nasączonych espresso i amaretto, mascarpone, kakao oraz jajek. Pamiętaj tylko, aby za zrobienie Tiramisu zabrać się przynajmniej kilka godzin przed przybyciem gości, wszak najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Zespół Maveat
Zespół Maveat
Artykuły: 48